Dansk forfatter tæt på at vinde kæmpe pris: Jeg glemte helt at være nervøs

Dorthe Nors har med nominering til international litteraturpris sparket døren ind til den globale scene.

Dorthe Nors har fået sit gennembrud i USA med sin roman 'Mirror, Shoulder, Signal'. (Foto: DANIEL LEAL-OLIVAS © Scanpix)

Det var lige ved og næsten for den danske forfatter Dorthe Nors, da hun onsdag aften blev slået på målstregen ved uddelingen af den prestigefyldte litteraturpris Man Booker International Prize i London.

Det var ellers lidt af en præstation, da hun som den første dansker nogensinde blev udråbt som en blandt seks nominerede til prisen.

I stedet blev det den israelske forfatter David Grossman, som løb med sejren for sin bog 'A Horse Walks Into a Bar' – på dansk: ’En hest kommer ind på en bar’.

Der var dog ingen skuffelse at spore hos danske Dorthe Nors efter prisuddelingen.

- Jeg regnede ikke med at vinde. Alene det at være med har været en stor og uforglemmelig oplevelse for mig, siger hun.

Uvant på høje hæle

Til dagligt bor Dorthe Nors tæt ved Vesterhavet, hvor hendes bøger tager form fra skrivebordet i Vedersø. En kulisse, hun beskriver som lidt af et modstykke til prisuddelingen i London, som fandt sted ved det britiske Victoria and Albert Museum.

Det var nemlig i bedste Hollywood-stil, at de seks nominerede forfattere og deres oversættere blev hyldet. Først med reception efterfulgt af gallamiddag og prisoverrækkelse.

- Vi hylder sjældent litteraturen på den her måde. Hele opsætningen har været storslået. Alene det med at træde op på høje hæle, er udebane for mig, siger Dorthe Nors.

Nerverne forsvandt dog hurtigt, som aften skred frem, fortæller hun.

- Inden showet var jeg meget spændt, men under middagen havde jeg det så hyggeligt, at jeg fuldstændig glemte at være nervøs.

- Jeg har allerede vundet

Dorthe Nors er med sin engelske oversættelse af ’Spejl, skulder, blink’ allerede brudt igennem i USA. Men med sin nominering til prisen, ligger resten af verden nu også åbent.

Romanen er nu blevet solgt til 16 andre lande, heriblandt Frankrig, Ungarn og Spanien.

- Det har været helt fantastisk med alt den eksponering. Man Booker er et stærkt brand, så det betyder enormt meget for min litterære fremtid, at jeg nu har været nomineret, siger Dorthe Nors.

Til trods for den store eksponering på den globale scene, glæder den danske forfatter sig til at komme hjem til Danmark og Vestjylland igen. Særligt udsigten til at fordybe sig i skrivningen, er noget Dorthe Nors ser frem til.

- Jeg glæder mig til at sidde ved skrivebordet igen. Det er så vigtigt for en forfatter at kunne komme ind i det rum, hvor man bare kan skrive, siger hun.