Dansk forsker åbner Tycho Brahes grav

Tålmodighed har været nøgleordet for forskeren Jens Vellev, der efter 10 års kamp endelig har fået tilladelse til at genåbne Tycho Brahes grav.

At få lov til at åbne et gravsted er som udgangspunkt ikke nemt. Og når det desuden skal foregå i Tjekkiet i en katolsk kirke, så bliver det ikke nemmere.

Næsten 10 år har hele processen varet, og mandag den 15. november kl. 10 sker så det, som en dansk forsker har ventet på. Den verdenskendte danske astronom Tychos Brahes gravsted bliver åbnet i Týnkirken i Tjekkiets hovedstad, Prag.

- Jeg har været frem og tilbage på flere antikvariske kontorer og samlet forskellige godkendelser, som jeg har vist til sognepræsten, hvorefter et borgmesterkontor har kigget på sagen. Også en tjekkisk minister har været involveret, men nu er det hele på plads, siger Jens Vellev, der er lektor i Middelalderarkæologi fra Aarhus Universitet.

Forventer noget uventet

Formålet er, at de menneskelige rester og den dragt, som også er i kisten, bliver undersøgt, så forskerne bedre kan vide, hvordan Tycho Brahe havde det, mens han levede og ikke mindst, hvordan han døde.

- Det er da klart, at jeg glæder mig. Men på en måde er det som enhver anden arkæologisk udgravning. Der dukker sikkert noget op, som man ikke havde forventet, og så må man tage stilling til det, siger Jens Vellev.

Ignorerede tissetrang

Siden Tycho Brahe sagde farvel til verden i 1601, har der floreret rygter om, hvordan han døde. En af teorierne går på, at han ved et middagsselskab ignorerede sin tissetrang i så ekstrem grad, så hans urinblære til sidst sprængte.

Fredag den 19. november bliver Tycho Brahe genbegravet ved en ceremoni i kirken, hvor han hidtil har ligget.

/ritzau/