Dansk jazzlegende døde i nat

I nat døde Danmarks største internationale jazzmusiker, den 76-årige saxofonist, komponist og orkesterleder John Tchicai.

I nat døde saxofonisten John Tchicai. Ovenfor ses han på Roskilde Festival i 2011.

Natten til mandag mistede Danmark sin største internationale jazzmusiker.

Den 76-årige saxofonist John Tchicai døde i sit hjem i Frankrig efter et længere sygdomsforløb, men han har været en stor inspirationskilde for en lang række jazzmusikere.

- Han har betydet ubeskriveligt meget for det rytmiske musikliv i Danmark, siger saxofonist Irene Becker, der er blevet undervist af John Tchicai til Kulturnyt på P1

Avantgardistisk jazz

John Tchicai blev født i Aarhus i 1936, hvor han studerede på konservatoriet og voksede op med en dansk mor og congolesisk far.

Siden flyttede han til New York, og blev en væsentlig del af avantgardejazzscenen i starten af 1960'erne, sammen med blandt andre John Coltrane, Don Cherry og Albert Ayler.

Efter sit ophold i New York hjemvendte John Tchicai til Danmark, og i 1990 fik han som den første rytmiske komponist livsvarig støtte fra Statens Kunstfond.

Mentor og musiker

Foruden at være udøvende musiker, var John Tchicai mentor for en lang række yngre musikere, heriblandt Pierre Dørge.

- Han har åbnet ørene hos folk på hans måde at improvisere på, og han elskede at spille med nye unge musikere, siger Irene Becker.

John Tchicai spillede blandt andet på Roskilde Festival i 2011 med unge musikere i orkestret Electro.

- Han var meget uimponeret over at han spillede på Roskilde Festival. Det er musikken det handlede om for ham. Ikke populariteten, fortæller Electros trommeslager Adam Wiinberg til Kulturnyt.

Facebook
Twitter