Dansk komikerpar springer ud som kærester i ny serie: 'Han kysser bedre, end jeg havde regnet med'

Komikervennerne Anders Grau og Martin Høgsted danner par i en ny serie, der handler om det svære parforhold.

(Foto: Jacob Sofussen © dr)

Du skal ikke sidde sammen med komikerne Anders Grau og Martin Høgsted i mange sekunder, før du fornemmer, at de er tætte kollegaer og private venner. De færdiggør hinandens sætninger, stikker til hinanden, har underforstået humor og griner ad de samme ting. Lidt ligesom et gammelt ægtepar.

Måske derfor føltes det som det helt rigtige for dem at spille parret Micki og Lars i DR3's nye komedieserie '10 år senere'.

Vi møder Micki og Lars, da de ser hinanden på en bar og bliver vildt forelskede. Klip til 10 år senere, hvor forholdet er blevet hverdag.

Selvom de spiller et kærestepar, er det ikke en serie om homoseksuelle, men en serie om universelle parforholds op- og nedture, som de understreger.

- Den her serie har sin berettigelse, fordi det altid er vigtigt at minde folk om, at der er de her fælder i parforhold, som vi bliver ved med at falde i, siger Anders Grau og Martin Høgsted.

Makkerparret har selv skrevet seriens seks afsnit om parforholdets svære vilkår, når de grimme sider og dårlige vaner, som vi alle har, titter frem fra forelskelsens røgslør.

Se klip fra '10 år senere'

Privat har Martin Høgsted, præcis som Micki og Lars, været sammen i 10 år med sin kæreste, som han har to børn med. Anders Grau har været sammen med sin kæreste i knap halvandet år, og de står til at flytte sammen.

Vi har taget en snak med komikerparret om deres bedste - og værste - kvaliteter.

Hvorfor fandt I på, I skulle være i et parforhold i serien?

Martin: Det startede med, at vi fik et radioprogram sammen, hvor vi meget hurtigt blev venner og fik en parforholdsagtig dynamik på godt og ondt, hvor vi elskede hinanden, men også kunne blive sure på hinanden. Det var i 2018.

Anders: Nej, det var i januar 2016.

Martin: Se de der øjne, han gav mig. Det er sådan meget parforholdsagtigt. Anders 'mansplainer' mig meget. Det er super ubehageligt. Der er mange, der tror, at mansplaining kun er en mand, der forklarer en kvinde noget, men det kan lige så godt være en mand, der forklarer en sød, sød mand noget.

Men for at vende tilbage til spørgsmålet, opstod den der pardynamik meget hurtigt i vores forhold, og det ville vi gerne lave noget med til serien, og så sagde Anders en dag 'hvorfor er vi ikke bare et par?'

Anders: Vi følte bare, det lå til højrebenet at lave en serie om parforhold, og så var det først bagefter, vi snakkede om, at det var en god idé med to mænd, for så kom det ikke til at handle om forskellen mellem mænd og kvinder.

Uanset hvilket køn man har, hvordan er det så at kysse ens meget gode ven?

Martin: Anders kysser bedre, end jeg havde regnet med.

Anders: Ja og i lige måde, vil jeg skynde mig at sige.

Martin: Det var meget blødt. Vi havde snakket om, at...hvad var det du sagde, om man ville lugte af cigarer?

Anders: Jeg troede, det var som om at kysse en spritter, der havde røget for mange cerutter og drukket for mange guldøl eller et eller andet.

Martin: Den dag, vi lavede den store kyssescene, ramte vi en god åndedag for os begge to.

Anders: Har jeg da dårlig ånde?

Martin: Det har alle mennesker, vi er jo sammen året rundt, så det er jo klart, at der vil være dage. Men du har ikke dårlig ånde generelt.

Anders: Men det er klart, der var mange mintpastiller i spil den dag.

Martin: Vi kyssede faktisk én gang, uden kameraerne rullede. Der stod vi helt alene og prøvede - bare lige for at se, hvordan det var. Det var faktisk helt naturligt.

Jeg har prøvet at have en sexscene før med en kvinde i 'Labans jul' (DR 2-julekalender for voksne, red.), men det var faktisk lettere, for da kyssede vi ikke. Det var bare sådan noget dry humping, og det er mere intimt at kysse med tungen. Jeg syntes faktisk, det var en fordel, at vi kendte hinanden så godt.

Anders: Ja, det syntes jeg egentlig også. Selvfølgelig er det også underligt, at det er ens gode ven, men også en fordel. Det er sådan lidt dobbelt.

Martin Høgsteds kæreste sagde under en bestemt scene, at det var ubehageligt at se på, fordi det lidt var som at se ham skælde ud i virkeligheden.

I serien viser Lars og Micki sider som jalousi og egoisme. Er de sider en del af jer?

Martin: Noget af det vigtigste for os er genkendelighed i serien. Og nedturs-sider er en del af os alle. Så ja, i høj grad.

Anders: Vi har virkelig taget vores fordomme om hinanden og gjort dem endnu større.

Hvilke fordomme er det?

Martin: Anders kan godt lide at spille klog. Hvis han ikke ved noget, starter han med at sige 'jeg meeeener', og så kan jeg se på ham, at det passer ikke. Men han kunne aldrig finde på at sige 'det ved jeg ikke'. Det findes ikke i hans ordbog.

Anders: Altså, man kan godt komme med et kvalificeret bud, hvis man lige husker at sige, at man ikke ved det med sikkerhed. Mit bud er også tit for at hjælpe Martin på vej og lede ham på sporet. Men den udstrakte hånd griber han desværre sjældent.

Martin: Da vi mødtes, kunne du næsten være pinlig over mig i sociale sammenhæng. Min karakter Lars er også lidt mere udadvendt. Jeg kan godt lide at snakke med mennesker.

Anders: Jeg er meget genert på grænsen til at være sky.

Har I fået inspiration fra jeres egne parforhold til serien?

Martin: Ja. På et tidspunkt sagde min kæreste 'det er dig, der har skrevet det der, hva?', fordi det mindede hende om noget, vi gjorde i vores forhold. Men det var Anders, der havde skrevet det. Det er bare for at sige, at vi har brugt meget fra vores fælles synergi, men vi har brugt lige så meget fra vores egne private parforhold, som vi så har skruet op og ned på.

Har du eksempler?

Martin: I serien lukker Lars aldrig skufferne, så Micki lukker dem for ham. Det er taget fra min egen kæreste, som aldrig lukker de skuffer, og det er pisse irriterende. Det er så dovent, for man er derovre og skal bare gøre sådan her med armene tilbage (laver en bevægelse).

Hvad med dig, Anders. Har du oplevet dårlige vaner hos din kæreste?

Anders: Jeg ved ikke, om der er noget konkret, men vi har heller ikke været sammen i så lang tid som Martin og hans kæreste. Men hvis man nu lægger noget i den lille toiletspand på badeværelset, kan man lige trykke toiletrullen flad, så den fylder mindre.

Martin: Synes du, det er et problem?

Anders: Hvis jeg skulle finde på et eller andet, så ja. Men nej, det irriterer mig egentlig ikke, man kan jo bare finde et stykke større skrald og presse toiletrullerne helt ned.

Har I selv dårlige vaner, som jeres kærester er trætte af?

Martin: Jeg snorker. Jeg har prøvet mange ting for at holde op med at snorke, men jeg kan ikke. Og så er jeg super anal med mange ting. Jeg har bakterieangst omkring mad. Jeg har aldrig fået konstateret OCD, men det har jeg stensikkert. Jeg spiser ikke ting, andre folk har rørt ved. På restauranter lukker jeg ned for det, men jeg kan ikke lide de steder med åbne køkkener, for jeg kan ikke lide at kigge på, hvem der laver maden.

Min kæreste er lige omvendt, hun kan godt åbne køleskabet uden at vaske fingre. Jeg har været i terapi for det, så nu går det meget bedre, men der var engang, jeg stod og kiggede hende over skulderen, når hun lavede mad og havde svært ved at spise det. Så på den måde var jeg super nedtur. Det startede så småt i mine tyvere og toppede, da jeg var i start trediverne. Min kæreste tvang mig i terapi og sagde, at hun decideret ikke ville have barn med mig, hvis ikke jeg gik i terapi, så det gjorde jeg.

Jeg har fået det meget bedre, men det er en daglig kamp. Før kunne jeg decideret gå i stå og havde lyst til at lægge mig ned, men nu fortsætter jeg dagen.

Anders: Du klarer det rigtig flot.

En af emnerne i serien er blandt andet økonomi. Her forsøger 'Micki' (t.h) at tale 'Lars' fra at købe for meget hummer til nytårsaften, da han lige har fået en trist besked fra sin revisor. (© Dr)

Har du en dårlig vane, Anders?

Anders: Nu har jeg boet alene i længere tid, så glassene skal stå på en bestemt måde. Jeg har en hylde i mit skab, hvor der står kopper og to andre slags glas, og det passer lige præcis sådan. Første gang andre flyttede rundt på dem, syntes jeg, det var meget svært, men nu har jeg ligesom fundet ud af, at det faktisk kan være meget rart med friske øjne på.

Martin: Har jeg ikke også haft en indflydelse på dig, er du ikke blevet sådan mere ’loosy goosy’?

Anders: Jo, helt klart. Jeg tror, jeg er blevet bedre til sociale sammenhænge. Jeg kan for eksempel godt være ham, der indfører knus med andre, hvor jeg ligesom tager initiativet.

Martin: Det var du altså ikke, da vi mødtes. Der har du virkelig rykket dig.

Har I lært noget af Micki og Lars?

Martin: Når det er allermest ubehageligt mellem Micki og Lars, minder det mig om, at vi skal kæmpe for ikke at falde i de her parforholdsfælder. Min kæreste sagde på et tidspunkt, da hun så en scene, hvor Lars skælder Micki ud, at det var lidt ubehageligt, fordi det var lidt som at se mig skælde ud i virkeligheden. Da blev jeg sådan 'ej, er det rigtigt?'. Det giver da stof til eftertanke.

Ligesom de her skuffer, hun aldrig lukker. Jeg kan stå og sige til mig selv 'lad nu være med at sige til hende, at de skal lukkes, for du kan ikke opdrage på hende, og det er så meget mindre slemt end alle mine egne lortesider'. Men så alligevel kommer jeg altid med den her 'jeg lukker lige skuffen'. Jeg kan simpelthen ikke lade være.

Når jeg så ser Micki og Lars, tænker jeg 'hvor er det irriterende, at han bliver ved med at italesætte det'. Så måske skulle jeg også bare lade være selv.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter