Dansk kunstner slår Louis Vuitton i retten

Siden januar har Nadia Plesner betalt dagsbøder på 37.000 kroner til modehuset Louis Vuitton for at vise billedet Darfurnica. Men nu er hun frikendt.

I flere måneder har den danske kunstner Nadia Plesner hver dag måtte sætte 37.000 kroner til side, som hun skulle betale modehuset Louis Vuitton.

Modehuset ville ikke finde sig i, at Nadia Plesner udstillede sit maleri, "Darfurnica", hvor en nøgen, og underernæret, afrikansk dreng midt i billedet bærer en Louis Vuitton-taske på sin venstre arm. Derfor lagde Louis Vuitton sag an mod den danske billedkunstner, der i retten Holland blev pålagt dagbøder af 37.000 kroner.

Frikendt og sluppet for milliongæld

Men i dag har den hollandske domstol korrigeret sig selv og frikendt Nadia Plesner. Sejren i retten betyder, at Nadia Plesner alligevel ikke skal betale sin gæld til Louis Vuitton, der ellers var løbet op i mere end 2,5 millioner kroner.

Samtidig har retten i Holland besluttet, at det franske modehus skal betale Nadia Plesners udgifter til advokater.

- Jeg er meget overrasket over resultatet, som er 100 gange bedre, end jeg havde regnet med, fortæller Nadia Plesner til DR Kultur.

Opgør med medierne

Maleriet "Darfurnica" måler 32 kvadratmeter og Plesners moderne tolkning af Pablo Picassos "Guernica" fra 1937, og det skal minde om, hvordan dele af pressen interesserer sig mere for kendisser og modeikoner end for sult og humanitære katastrofer.

Maleriet var altså for voldsom kost for det gigantiske modehus, der ikke ønsker, at deres produkter forbindes med humanitære katastrofer som den blandt andet i Darfur.

Opbakning på hjemmefronten

Nadia Plesners maleri kan ses på kunstmuseet Heart i Herning, der har udstillet "Darfurnica" siden begyndelsen af marts i år.

- Der er noget principielt i sagen, når et privat firma ønsker at lægge begrænsninger på, hvad kunsten må udtrykke sig om. Brands som Louis Vuitton er en del af virkeligheden, og man kan ikke lægge begrænsninger på, hvilke dele af virkeligheden, kunstnere må beskæftige sig med, har Holger Reenberg, direktør for Heart, tidligere sagt til DR Kultur.