Dansk mode bløder efter udbrud af coronavirus: Pelsgigant mister en halv milliard

Modefirmaer med butikker og produktion i Kina mærker nu for alvor de økonomiske konsekvenser.

Den danske pelsmastodont Kopenhagen Fur har mistet en halv milliard i omsætning på grund af, at de vigtige kinesiske indkøbere ikke kunne møde op på auktionen i Danmark. (Foto: Michael Maximillian Hermansen © Scanpix)

Udbruddet af coronavirusset i Kina har nu spredt sig til den danske modebranche.

Smittefare, karantæneregler og det kinesiske udrejseforbud har nemlig fået en direkte indvirkning på blandt andre den danske pelsgigant Kopenhagen Fur.

For en måned siden måtte verdens største pelsauktionshus nemlig for første gang nogensinde aflyse en yderst vigtig auktion.

- Det var simpelthen ikke muligt at gennemføre auktionen, fordi de kinesiske indkøbere ikke må forlade deres hjemland, fortæller Tage Pedersen, der er bestyrelsesformand i Kopenhagen Fur.

Og det er ikke småpenge, Kopenhagen Fur og danske minkavlere går glip af som direkte konsekvens af den aflyste auktion.

Langt de fleste af Kopenhagen Furs rå minkskind bliver eksporteret til Kina, hvor de bliver færdigproduceret og solgt videre til resten af verden.

Ifølge Tage Pedersen bliver halvdelen af alle virksomhedens færdigproducerede varer solgt i Kina, hvilket gør landet til Kopenhagen Furs suverænt vigtigste marked.

- Det siger sig selv, at når kineserne ikke kan rejse hertil og ikke kan producere, fordi fabrikkerne har været lukket i flere uger, så er det ikke godt for os, siger Tage Pedersen.

Alene på grund af aflysningen af den ene pelsauktion i begyndelsen af februar er Kopenhagen Fur gået glip af en omsætning på 400-500 millioner kroner.

- De penge får vi forhåbentligt i kassen senere, men lige nu mangler vi dem. Og det er især hårdt for minkavlerne, der lige nu lever på bankens nåde, da de mangler likviditet, siger Tage Pedersen.

Ifølge bestyrelsesformanden udviser bankerne i langt de fleste tilfælde forståelse for minkavlernes situation, men han afviser ikke, at enkelte minkavlere må dreje nøglen om på grund af udbredelsen af virusset.

- Derfor er det også uendelig vigtigt, at produktionen i Kina snart er oppe at køre på fuld kraft igen. Det er vores største marked, og hvis deres økonomi bliver ringere, så bliver det også sværere for os at sælge vores produkter.

Midtjysk modevirksomhed: Det gør ondt

En anden modevirksomhed, som også mærker de afledte konsekvenser af coronavirusset, er midtjyske Claire Group.

Virksomheden, der har hovedsæde i Ikast, har over 200 ansatte - hvoraf flere arbejder i Kina.

Her er man også hårdt ramt af, at kinesiske produktionsfabrikker er lukket ned. Fabrikkerne i Kina laver blandt andet knapper, nåle og tråde til Claire Groups tøj, som bliver produceret i Europa og Indien.

Men fordi hele fragtbranchen i Kina i øjeblikket er lukket ned, er en af modehusets kollektioner allerede en måned forsinket.

Hvis det fortsætter en måned mere, betyder det, at virksomheden bliver ramt hårdt økonomisk.

- Hvis produktionen ikke er tilbage på fuld kraft om en måned, så står vi til at miste syv-otte millioner kroner i omsætning, fortæller Nikolaj Hust, der er direktør hos Claire Group.

- Det vil også betyde en endnu længere forsinkeIse på 600.000 stykker tøj, som lige nu befinder sig i Kina. I den yderste konsekvens betyder det for kunderne, at vi står uden varer i butikkerne. Så kan vi kun undskylde over for vores kunder og håbe på tilgivelse. Hvis det sker, vil det gøre ondt på os.

Claire Group sælger både børnetøj og tøj til kvinder under eget brand. Kvindetøjet henvender sig især til kvinder over 35 år. (© Claire Group)

Selvom udbredelsen af coronavirusset har vist sig at være en økonomisk lussing, så ser han lyst på fremtiden.

- Vores virksomhed er heldigvis nogenlunde spredt geografisk i forhold til vores leverandører. Havde vi haft alle vores æg i kurven i Kina, så turde jeg ikke tænke på, hvordan det havde set ud i dag, siger Nikolaj Hust.

Pandora har lukket halvdelen af sine kinesiske butikker

Et andet og anderledes eksempel på en dansk virksomhed, der er berørt af coronavirusset, er det danske smykkefirma Pandora.

Her er man ikke ramt hårdt på produktionen som eksempelvis Claire Group. I stedet rammes Pandora af de kinesiske myndigheders forsøg på at forhindre spredningen af det smitsomme virus.

Smykkevirksomheden Pandora har omkring 250 butikker i Kina. Cirka halvdelen af dem er lige nu lukket på grund af de kinesiske myndigheders forsøg på at mindske spredningen af coronavirusset. (Foto: Torben Klint © Scanpix)

De kinesiske myndigheder beder nemlig folk om at blive hjemme, og det betyder, at shoppingcentre, hvor Pandora har butikker, er lukket ned.

- I den seneste tid har vi lukket halvdelen af vores butikker i Kina. Det drejer sig om cirka 125 butikker, fortæller Pandoras kommunikationsdirektør, Mads Twomey-Madsen.

- Det er klart, at der ikke er salg i de butikker nu, og det kan mærkes økonomisk, fortsætter han.

Pandora oplyser, at de ikke har sat tal på, hvor mange penge man taber på de lukkede butikker.

Mads Twomey-Madsen understreger, at Pandoras politik er at gøre, som de kinesiske myndigheder anviser. Og myndighederne har bedt kineserne om at blive hjemme, så virusset ikke spredes.

- Vi har fået den besked, at man ønsker samarbejde fra virksomhedernes side for at begrænse spredningen af virusset. Og derfor kan man selvfølgelig heller ikke gå ud at købe smykker og alle mulige andre ting. Hele Kina ønsker, at hele denne meget alvorlige situation bliver afklaret, og det støtter og respekterer vi, siger Mads Twomey-Madsen.

Lige så snart de mange nedlukkede shoppingcentre i Kina åbner igen, vil Pandoras butikker gøre det samme.