Dansk musik i mindretal i radioen

Både P3 og P4 spiller mere udenlandsk musik end dansk. Alligevel giver begge kanaler væsentligt mere plads til dansk musik end de kommercielle radiokanaler.

To ud af tre musiknumre spillet i radioens P3 er fra udlandet. Lidt bedre vilkår har dansk musik på P4, hvor godt to ud af fem numre er spillet af danske musikere.

Alligevel er de to radiokanaler meget bedre ved den danske musik end kommercielle radiostationer som The Voice og Radio 100FM, hvor mindre end hver femte sang er fra en dansk kunstner, viser en opgørelse fra Koda, der har set på fordelingen af dansk og udenlandsk musik i radioen fra 2006-08.

- Man kan godt efterlyse en forpligtelse hos P3 til, at de vil fremme den lokale musik. Dansk musik er i forvejen presset, fordi vi er så lille et sprogområde, siger Jesper Bay, der er marketingdirektør i pladeselskabernes brancheorganisation, Ifpi, til

DR
Nyheder.

Langt fra salgstallene

Han vælger at sammenligne andelen af dansk musik i radioen med, hvor meget dansk musik sælger. Her udgør dansk musik knap halvdelen af alt musik, der sælges herhjemme.

- Det er

bemærkelsesværdigt
, så lang samtlige kanalers fordeling ligger fra, hvad der bliver solgt af dansk musik, fortæller Jesper Bay.

Derfor vil det, i forhold til hvad publikum vil have, give god mening, hvis radiostationerne spillede dansk musik i samme omfang, mener Jesper Bay.

Skuffet over The Voice

Ikke mindst kunne det ifølge Jesper Bay

gavne
de kommercielle radiokanaler, hvor eksempelvis The Voice har 13 procent og Radio 100FM 19 procent dansk musik, hvis de begyndte at spille mere dansk musik.

- Det er skuffende, at en kanal som The Voice ikke spiller mere dansk musik. Man kan undre sig over, at de ikke forsøger at ramme det, deres lytter vil have. Også når man ser på, at har store indtægtsproblemer, siger han til

DR
nyheder.

Adm. direktør for Radio 100FM Jim Receveur mener ikke, at mere dansk musik på de kommercielle radiostationer vil betyder flere lyttere. I hvert fald ikke for Radio FM, der ifølge Jim Receveuer i forvejen spiller meget dansk musik

Problem at alle spiller det samme

Kanalen skal ikke forsøge at konkurrere med kanaler som

DR
's og Nova FM, der har en forpligtelse til at spille dansk, mener han

- Problemer er snarere, at alle kanaler spiller de samme numre med de samme artister. Vi ville gerne spille mere dansk musik, men vi tør ikke risikere det som kommerciel kanal, siger Jim Receveuer til

DR
Nyheder.

DR tilfreds med dansk andel

Hos

DR
er chefredaktør for Musik, Ole Mølgaard, meget tilfreds med, at P3's og P4's andel af dansk musik.

- Vores mål er, at hver tredje sang skal være dansk på P3 og knap hver anden på P4. Det har vi forpligtet os til, siger Ole Mølgaard til

DR
Nyheder.

Han understreger desuden, at

DR
ikke kun ser på, hvilken musik der sælger, men hvad man redaktionelt finder interessant. Og ifølge
DR
-chefredaktøren spiller
DR
omkring 90 procent af alle udgivelser på det danske marked.

Nichekanaler må trække yderligere

Derfor mener han ikke, at P3 eller P4 absolut skal spille mere danske musik, det må andre kanaler om, lyder det fra Ole Mølgaard.

- Vi opprioriterer på nichekanalerne på DAB som Dansktop og Pop.dk, siger han til

DR
Nyheder.

Ifølge tal fra Gramex spiller de kommercielle kanaler kun omkring tre procent af den musik, der udgives på det danske marked.

Facebook
Twitter