Dansk musik kåret til århundredets allerbedste: Utrolig smukt og sært gribende

Engelsk avis sætter værk af Hans Abrahamsen øverst på listen over klassisk musik siden år 2000.

Det er mange år siden, Hans Abrahamsen skrev sit første stykke musik - men nu er han internationalt anerkendt. Senest har avisen The Guardian udråbt hans værk 'Let me tell you' til det bedste i det 21. århundrede.

Det bedste stykke musik, der er skrevet i det 21. århundrede, er skrevet af en mand fra Lyngby.

Du kender ham måske ikke, men inden for klassisk musik er han efterhånden en international stjerne.

Hans Abrahamsen er navnet, og hans værk 'Let me tell you' er netop kåret som det bedste stykke klassiske musik siden årtusindskiftet - det var dengang, Destiny's Child og Punk Royal-bukser hittede.

På linje med Amy Winehouse og Sopranos

Det er den respekterede engelske avis The Guardian, der har oplistet de allerbedste stykker kultur i det 21. århundrede.

Skulder ved skulder med tv-serien 'The Sopranos' og Amy Winehouse-albummet 'Back to Black', der topper nogle af de andre lister, der er lavet af The Guardian, troner Hans Abrahamsen øverst på listen over kompositionsmusik.

- Vokalen er overraskende sikkert skrevet. Det er svært at tro, at det her var Abrahamsens første sang-værk i stor skala, skriver The Guardian i deres begrundelse.

Hør første del af 'Let me tell you' lige her:

Hans Abrahamsens placering som nummer ét er endda så overlegen, at The Guardian nævner hans værk 'Schnee' (2008) som et andet værk, der sagtens kunne have indtaget listens førsteplads.

En højere enhed af musik, sang og tekst

Ifølge P2-vært Max Fage-Pedersen er en af 'Let me tell you's styrker på den internationale musikscene, at det ikke klinger særlig dansk. Og så er den nu 66-årige Hans Abrahamsen i de senere år begyndt at skrive mere tilgængelig musik:

- Han har stadig sin egen flimrende, skarpe og komplekse tone, der ligger og funkler nedenunder. Men på overfladen står musikken utrolig smuk og sært gribende, siger Max Fage-Pedersen.

Desuden hjælper det værket til tops, at stjernesangerinden Barbara Hannigan er koblet på. De første år efter værkets premiere var det ganske enkelt kun hende, der havde lov til at fremføre det.

- Hendes fortolkning er gået direkte i hjertet på folk, og hun har sunget det langt over 30 gange siden uropførelsen. Hannigan gør det uforligneligt, og sammen med Abrahamsens musik og teksten, er det hele bare gået op i en højere enhed, siger Max Fage-Pedersen.

Prisvindende mesterværk

Hans Abrahamsen selv er ydmyg og beæret over udmærkelsen - men han tager også sine forbehold.

- Jeg er glad for at være med på den liste, og glad for at være oppe i toppen, siger han til dr.dk.

- På den anden side: Hvad man synes er godt lige nu, er det ikke sikkert man synes er godt på længere sigt.

Hans Abrahamsen nævner, at det i begyndelsen af det 20. århundrede var nogle helt andre værker, man værdsatte, end dem, der nu står tilbage som de store fra perioden.

- Men det er fantastisk, at en engelsk avis bringer lister over ny musik, ny malerkunst og litteratur. Det bringer opmærksomhed om ny musik og ny kunst og genererer diskussion.

Barbara Hannigan og DR SymfoniOrkestret opførte 'Let me tell you' under Sonning-prisens festkoncert i april i år. Det var Hans Abrahamsen, der modtog prisen - næste år er det Barbara Hannigan, der får den. (Foto: Agnete Schlichtkrull © dr)

Den 66-årige danske komponist har tidligere modtaget en masse andre priser og hæder for 'Let me tell you'.

Albummet fik prisen som årets ny musik-udgivelse af Gramophone i 2016, og Hans Abrahamsen har efterfølgende også modtaget både Nordisk Råds Musikpris og den store amerikanske Grawemeyer Award.

I år var Hans Abrahamsen desuden modtager af Léonie Sonnings Musikpris. En pris, der næste år går til sopranen Barbara Hannigan.