Dansk pirat fanget i antipiraternes net

Antipiratgrupppen har konfiskeret en server og flere harddiske hos en mand, der nu er anklaget i "stor sag" om ulovlig fildfeling af film.

Antipiratgruppen vidste, at en mand i 20'erne på ulovlig vis delte filmen "Sorte Kugler" på nettet med andre brugere af netværket The Pirate Bay.

Derfor ransagede de, med en dommerkendelse i hånden, hans hjem, og til antipiraternes overraskelse viste det sig, at manden ikke bare var en mindre fisk. Han havde både en server og flere harddiske stående med filer, som han ulovligt har delt med andre på nettet via forskellige pirattjenester, mener Antipiratgruppen.

- Det er en meget stor sag. Det viser omfanget af harddiske. Og vi går ud fra, at de er fyldt med filer, der er beskyttet af ophavsretten. Det kommer til at tage noget tid at gå det hele igennem, siger advokatfuldmægtig i Antipiratgruppen, Maria Fredenslund, til DR Nyheder.

Domstolene sagde ja

Antipiraterne overvåger dagligt et antal sociale netværk, hvor filer ulovligt deles mellem brugerne. Det kan være film, musik eller spil, som downloades uden tilladelse. En af de sider, som Antipiratgruppen overvåger er svenske The Pirate Bay. Her opdagede de, at en person med en dansk ip-adresse pludselig uploadede Anders Matthesens "Sort kugler", så den gratis, men ulovligt kunne hentes ned på andres computere.

- Der er ingen tvivl om, at han i hvert fald med fire til fem film har krænket ophavsretten, siger Maria Fredenlund.

Det fik antipiratgruppen til at kontakte domstolen, der besluttede, at internetudbyderen, i dette tilfælde TDC, skulle udlevere den konkrete bopæl, hvor ip-adressen, eller computernes identitet, var registreret.

Derefter tog antipiraterne med en dommer til adressen i Herning, hvor de ransagede hjemmet. Det konfiskerede materiale er nu med antipiratgruppens ord "bevissikret".

Sagsøger ham ikke ind i helvede

- Vi har nu nedlagt forbud mod, at han fortsætter med at dele ulovlige filer med andre. Gør han det, kan han blive straffet. Når vi kender omfanget af filer, ser vi på, hvad rettighedshaverne kræver i erstatning, fortæller Maria Fredenslund til DR Nyheder.

Vil i sagsøge ham langt ind i helvede?Nej, vi er ikke længere sådan. Vi er flinke mennesker. Men sådan noget hænger ved, siger Maria Fredenslund med henvisning til antipiraternes aggressive kampagner i 90'erne.

Sagen mod piraten fra Herning er i første omgang en civil sag, som film- og pladeselskaberne rejser mod den mistænkte pirat.

De vurderer, hvor meget, de selv mener, de har tabt på den ulovlige fildeling, og det beløb forsøger de så at få rettens ord på, at piraten fra Herning skal betale dem.