Dansk professor: Christian IV skal DNA-testes

Efter forskere har fået lov at DNA-teste Tycho Brahe, kræver en professor, at det samme sker med Christian IV, som kan være Tycho Brahes søn.

Efter forskere har fået lov til at åbne Tycho Brahes grav og undersøge den danske astronoms lig, mener den danske professor ved Strasbourg Universitet Peter Andersen, at turen er kommet til Christian IV.

Det skyldes, at Peter Andersen via sin egen forskning har beviser for, at der på Tycho Brahes og Christian IV's tid gik flere rygter om, at Christian IV var søn af Tycho Brahe.

- Man burde åbne Christian IV's grav. Jeg anser det som en katastrofe i Danmark, hvis der ikke kommer en reaktion på den genetiske side af sagen. Og det er ikke noget problem videnskabeligt set at tage en DNA-prøve, siger Peter Andersen til DR Kultur.

Taler rygtet sandt

Skelettet af den afdøde konge ligger ved Roskilde Domkirke og ifølge Peter Andersen imponerende velholdt. Derfor kan man altså få bevis for, om Christian IV's rigtige far er Tycho Brahe og ikke Frederik II. I hvert fald har rygtemøllen ifølge Peter Andersen været godt i sving i slutningen af det 16. århundrede.

- Jeg er hundrede procent overbevist om, at der eksisterede et rygte om, at Tycho Brahe var far til Christian IV. Hvad jeg ikke ved er, om rygtet talte sandt. Men det kunne man undersøge ved en gravåbning, siger Peter Andersen til DR Kultur.

Han har udgivet en bog om forholdet mellem Christian IV og Tycho Brahe og sidstnævntes dødsfald. Og Peter Andersens konklusion er ikke til at tage fejl af: Tycho Brahe blev slået ihjel.

Lejemorder bag Tychos død

- Det drejer sig om en lejemorder, der ikke selv havde noget motiv, men blev presset ud i det. Det var Tycho Brahes fjerne slægtning, der hed Erik Brahe. Han førte dagbog, hvor han ikke beskrev selve mordet, men han opholdt sig i Prag for at udføre en forbrydelse og har meget dårlig samvittighed og møder Tycho Brahe flere gange i Prag, fortæller Peter Andersen med henvisning til sin egen forskning.

Han mener, at selve bagmanden til mordet på Tycho Brahe var Christians IV's hemmelige rådgiver Jon Jakobsen. Han var oprindeligt præst i København og endte som professor på universitet i hovedstaden.

- Han er næsten helt ukendt, men han spillede en enorm vigtig rolle i de første 10 regeringsår, fortæller Peter Andersen.

Ved det lyder vanvittigt

Han mener, at Jon Jakobsen havde flere motiver til drabet, men han ved også, at hans teorier ikke sluges lige let af alle herhjemme.

- Jeg ved, at jeg bliver mødt med en skepsis, og en del af min teori forekommer fuldstændig vanvittige, men jeg kan kun henvise til, at man læser min bog, siger Peter Andersen.

En gruppe tjekkiske og danske forskere har netop fået lov af de tjekkiske myndigheder til at åbne Tycho Brahes grav. Det er i den forbindelse, at diskussionen om, hvorvidt Tycho Brahe blev myrdet eller ej, er blusset op.

Når forskerne med lektor ved Afdeling for Middelalder- og Renæssancearkæologi ved Aarhus Universitet, danske Jens Vellev, i spidsen har undersøgt Tycho Brahe, kan vi måske komme nærmere en opklaring.

Og måske får vi viden om, hvem Christian IV's biologiske far er.