Dansk redaktør til briterne: Hygge er ekskluderende

Begrebet hygge er ikke bare uldne sokker foran en pejs, hvis man spørger redaktionschef Lotte Folke Kaarsholm.

Den danske hygge har nu også ramt briterne, men der ligger mere bag begrebet end bare som så. (© (c) Colorbox)

Som om Sarah Lund og Birgitte Nyborg ikke var nok, så har den danske hygge nu for alvor ramt briterne.

Der er blevet skrevet stribevis af artikler og bøger om begrebet ’hygge’ i den seneste tid på den anden side af Nordsøen. Og for få uger siden blev hygge næsten kåret som årets engelske ord kun overgået af ordet ’brexit’.

Tirsdag bragte det store britiske medie The Guardian så en lang artikel med titlen ’Hyggesammensværgelsen’, hvor hyggens væsen bliver dissekeret og diskuteret, og hvor en lang række danske kilder optræder.

Blandt dem er Lotte Folke Kaarsholm, redaktionschef på Information, som i artiklen citeres for følgende:

- Selvfølgelig er hygge ekskluderende. Hele problemet med Skandinavien er, at landene egentlig kun fungerer, hvis man lukker grænserne. Man har alle de her idealer om venlighed indadtil, men hvis vores solidaritet skal fungere, har vi brug for nogle temmelig høje mure.

Svært at lukke andre ind i hyggen

Og i torsdagens P1 Eftermiddag uddyber hun, at hun mener, at mange af bøgerne og ’long read-artiklerne’ ikke har fattet, hvad hygge handler om.

For hygge er nemlig ikke bare velbehag og varme sokker ved en pejs. Det er også ideen om et fællesskab, hvor man værdsætter samvær og samhørighed på en måde, som religion gør andre steder, siger hun.

Men samhørigheden er netop også den, der kan vise sig at være ekskluderende.

- De seneste par års integrationsproblemer har vist, at mange af de ting, der er dejlige ved vores samfund, er lidt afhængige af, at vi er i et fællesskab, hvor vi forstår hinanden enormt godt, og hvor det faktisk er begrænset, hvor mange du kan lukke ind, siger Lotte Folke Kaarsholm.

Hygge er meget stillestående

Ud over at være ekskluderende, er det at hygge også noget meget stillestående, mener Lotte Folke Kaarsholm.

For man skal endelig ikke foretage sig noget eller diskutere noget, som kunne gå hen at blive uhyggeligt.

Det har hun oplevet, at flygtninge, der kommer til Danmark, har svært ved at forstå.

- Jeg kender en del syrere, som er blevet placeret rundt om i de danske landsbyer, som siger: ’Jamen, hvad laver folk om aftenen? Hvorfor går de ikke hen og snakker med hinanden, eller hvorfor går de ikke ind til naboen? De tænder altid bare det der lys, og så sidder de i sofaen, og de gør det hver aften?’

- De synes, det er så underligt, siger Lotte Folke Kaarsholm.

Facebook
Twitter