Dansk rockstjerne taler ud om depression og selvmordsforsøg: Jeg skammer mig ikke - det er en del af mig

Svend Karlsson fra bandet Baest gik ned med flaget, da musikdrømmen tog fart.

(Foto: Andreas Bro (DR))

På ydersiden så det ud til, at den dengang 22-årige Svend Karlsson var på toppen og på vej mod succes.

Dødsmetalbandet Baest, som Svend spiller guitar i, var lige gået i gang med at indspille sin debutplade 'Danse Macabre' i slutningen af 2017, og der var snak i krogene om en stor pladekontrakt, med alt hvad det medfører af muligheder.

Men indeni i havde han det helt ad helvede til. Og på andendagen af pladeindspilningen gik det helt galt.

- Jeg var presset på alt. Lige pludselig var der et forventningspres, for nu skulle vi til at være et stort band. Internt i bandet var vi heller ikke helt enige om sangene, og jeg var helt vildt usikker på min egen rolle i bandet, og om jeg overhovedet var god nok, fortæller den nu 24-årige Svend Karlsson.

Svend Karlsson om når det hele ramler: - Alt bliver meningsløst, for lige meget hvad man gør, så bliver det noget lort. Og så var min hukommelse nærmest ikke eksisterende - alt føltes tåget. (Foto: Andreas Bro (DR))

Løb ud foran biler og hoppede i frossen å

Summen af forventningspresset, hans rolle i Baest og usikkerheden om sit eget værd, fik det hele til at brænde sammen.

Så slemt, at han to gange forsøgte at tage sit eget liv.

- Første gang løb jeg ud foran nogle biler og anden gang hoppede jeg i Aarhus A, men fortrød. Jeg var i mine følelsers vold, og det føltes som en løsning, fordi jeg var et sted, hvor jeg ikke kunne overskue noget som helst, fortæller han.

Selvmordsforsøgene skulle vise sig at blive et vendepunkt for den fremadstormende guitarist.

- I hele perioden efter sammenbruddet var Baest et kæmpe anker for mig, fordi jeg laver det, jeg drømmer om med dem, siger Svend Karlsson. (Foto: Andreas Bro (DR))

Efter et solidt pres fra sin daværende kæreste gik han til lægen, som straks sygemeldte ham og henviste ham til et behandlingsforløb på psykiatrisk hospital i Risskov.

- Jeg blev sygemeldt, fordi jeg fik angst for mange ting. Og samtidig var jeg også depressiv og sindssygt stresset. Jeg brændte simpelthen sammen. Alt var for meget. Og jeg var for meget. Og det vidste jeg godt, og derfor ramte den efterfølgende dårlige samvittighed dobbelt så hårdt. Det var skruen uden ende.

- Det er hverken flovt eller pinligt

Straks efter sygemeldingen flyttede Svend Karlsson tilbage til forældrene i byen Mørke nord for Aarhus, og der bor han også den dag i dag.

- Der er trygt og rart, og vi har det rigtig godt sammen. Når man har haft sådan et sammenbrud, som jeg har, så er det vigtigt med faste rammer.

- Når jeg er i Mørke, så er det fordi, jeg skal arbejde som lærervikar, hvor alt er sat i system. Når jeg så er Svend i Baest, så er der nogle andre grænser. Det er meget mere løssluppent, og jeg er lidt en anden person, siger Svend Karlsson.

I DR3-dokumentaren 'Min Satans Familie' fortæller han også åbent og ærligt om sin sygemelding. For det er vigtigt for ham at stikke til tabuet om psykiske problemer og konsekvenserne, det medfører.

- Nærmest alle får jo stillet diagnoserne angst og depression, men meget få snakker højt om det. Og det forstår jeg godt, for det er svært og personligt at tale om, siger Svend Karlsson og uddyber:

- Men jeg har accepteret, at det er en del af mig, og det er ikke noget, jeg skal være flov eller pinlig over. Det er ikke din egen skyld, hvis du har det dårligt psykisk, det handler om alt muligt andet.

Nedtur vendt til kreativ kraft

I dag, knap halvandet år efter sammenbruddet, er Svend Karlsson et meget bedre sted - både psykisk og musikalsk.

- Jeg føler mig som verdens heldigste mand, fordi jeg får lov til at lave det, jeg altid har drømt om, siger 24-årige Svend Karlsson. (Foto: Andreas Bro (DR))

De negative tanker og usikkerheden om egne evner kan stadig vise sit grimme ansigt nu og da, men Baest-guitaristen har formået at få vendt sin nedtur til en boble af kreativitet.

- For mig var slutningen af min sygemelding en sindssygt kreativ periode. Det tror jeg sker, fordi man er i sine følelsers vold, og det hele kommer helt tæt på. Det gav mig mange tanker og idéer, som jeg brugte kreativt.

- Og så var det en kæmpe bekræftelse, at de andre drenge synes, det er fedt. Så hele situationen blevet vendt til noget positivt, siger Svend Karlsson.

Dødsmetaldrengene fra Baest har i samme periode gået fra succes til succes og spillede sin største koncert til dato, da de fik 15.000 fans til at gå i ekstase lørdag aften på metalfestivalen Copenhell i København.

Snart skal bandet spille på Roskilde Festival, og derefter skal de på turné.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter