Dansk sanger krængede sjælen ud i bedste sendetid på DR1: Der er sgu ikke noget farligt i følelser

23-årige Rasmus Nelausen skriver kun sange, der er baseret på følelser eller oplevelser, han selv har haft.

Rasmus Nelausen har kun optrådt siden 2016. Han har dog allerede udgivet musik - find ham på din streamingtjeneste. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Rasmus Nelausen indfanger dig med det samme.

Med sin følsomme vokal og sine sanges dybe tematikker om blandt andet tabt kærlighed og sorg har den 23-årige sanger med de følsomme øjne og det viltre fuldskæg de seneste uger charmeret de danske tv-seere i DR1-programmet LIVE.

Og det har han gjort på sin helt egen, stilfærdige måde.

Hvor andre deltagere satser på glitrende scenetøj, power-vokaler og imponerende koreografi, er Rasmus Nelausen som regel iført jeans, man-bun og kun akkompagneret af sin guitar.

- Det er rart at mærke, at det har givet pote at holde fast i min egen identitet, og at folk også har kunnet se det. Jeg er blevet anerkendt for noget, jeg selv har skrevet og komponeret, og som jeg selv har lyst til at gå ud at synge, siger han.

Vigtigt at holde fast

Sin deltagelse i LIVE har Rasmus Nelausen derfor i høj grad også kunnet bruge til at få bekræftet, at han først og fremmest skal lytte til sig selv og sin egen mavefornemmelse.

- Jeg har meget fået at vide, at det, jeg laver, er okay, men hvis jeg for alvor vil noget med musikken, så skal jeg altså bevæge mig i en anden retning. Når folk siger sådan noget til mig, så sætter jeg hælene i og går den stik modsatte retning.

- Jeg har holdt fast, og nu oplever jeg lige pludselig, at det giver pote, fortæller Rasmus Nelausen, der inden LIVE blandt andet har modtaget undervisning af sangskriver Benjamin Agerbæk og af to omgange har været på musikalsk højskole.

- Jeg arbejder lidt i to yderligheder. Enten er jeg glad og udadvendt og elsker at socialisere med folk, eller også har jeg brug for at være fuldstændig alene, fortæller Rasmus Nelausen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Faktisk imponerede Rasmus Nelausen så meget på sit første højskoleophold, at Agerbæk efterfølgende bad ham ringe til Jyderup Højskole, hvor han lige havde været. De stod klar med et legat til det unge sangskrivertalent.

- Og så tog jeg på højskole igen! Jeg fik faktisk et helt semester.

Lytteren skal mærke ægtheden

Højskoleopholdet var én af den slags oplevelser, der bekræftede Rasmus Nelausen i, at man altid skal give sig 100 procent, uanset hvad man giver sig i kast med.

- For lige pludselig sidder der nogen, der kan bruge det, du laver, til noget, eller som gerne vil have fat i dig – eller giver et legat.

Sådan valgte han også valgt at gribe LIVE-programmerne an.

- Jeg tænkte: Sådan en LIVE-audition er jo virkelig, virkelig god eksponering, og jeg mister ikke noget ved at stille mig op på den scene og spille. Det er jo bare en kæmpe mulighed, siger Rasmus Nelausen, der dog måtte forlade programmet i fredags.

I løbet af LIVE-programmerne har den 23-årige sanger og sangskriver fået stor ros for sin indlevelse og autenticitet, og netop det autentiske er vigtigt for ham i hans sangskrivning, understreger Rasmus Nelausen.

- Jeg opdigter ikke en historie og synger om den. Alt er baseret på følelser, jeg har haft, eller situationer, jeg har oplevet. Så kan det godt være, jeg fletter ti procent fiktion ind i det for at give det en sammenhæng, men mit udgangspunkt er altid, at hvis folk skal tro på, at det jeg synger, er reelt, så skal de også kunne mærke, at det er fordi jeg ved, hvad jeg snakker om.

- Jeg er okay til mange ting, men jeg er ikke rigtig god til noget, og det, jeg er bedst til, det er musik. Der er sgu ikke andre muligheder for mig, siger Rasmus Nelausen. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

Vi skal tale om følelser

Rasmus Nelausen blev færdig på Steinerskole i 2013 og arbejdede derefter to år, inden han tog på højskole.

Det var dog først i 2016, at han fandt ud af, han ville være musiker på fuld tid. Den første gennemarbejdede sang, han skrev, handlede om en pige, som han godt vidste, det ikke ville komme til at fungere med.

- Og på trods af det satte jeg mig op foran 80 mennesker, der kendte os begge to, og sang den.

Først tænkte han på, om det var for meget, men fik med egne ord en følelse af 'ikke at have noget imod, at folk ved, hvordan jeg har det'.

- For der er sgu ikke noget farligt i følelser. Alle føler, og alle oplever glæde og tristhed. Det er okay at sige højt, at man har fået sit hjerte knust, for det har alle prøvet. Det er der ikke noget galt i, og det må vi godt både snakke om og græde over og komme videre fra, siger Rasmus Nelausen og tilføjer:

- Og hvis jeg kan italesætte det igennem mine sange, så synes jeg, det er det værd.

Følg Rasmus Nelausen på hans Facebook-side her.

(Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)
Facebook
Twitter