Dansk sangerinde havde næsten opgivet musikken: Nu optræder hun for 200.000 hver uge

Sanger og sangskriver Amanda Bøg står foran sit store gennembrud. Og hun er 110 procent klar.

Amanda Bøg kan hver fredag opleves i LIVE på DR1, hvor hun foreløbig har sunget sig blandt de sidste otte artister. (Foto: Kasper Månsson © dr)

De seneste fredage har hun blæst de danske tv-seere og musikekspert og radiovært Pelle Peter Jensen fuldstændig bagover i musikprogrammet LIVE på DR1.

Med sit nærvær, sin imponerende stemmekraft og ikke mindst med sine eftertænksomme, dansksprogede sange har den 23-årige sanger og sangskriver Amanda Bøg fået sat en tyk streg under, at hun er et af dansk musiks helt store talenter.

Men for bare et år siden lå det ellers ikke i kortene, at det musikalske stjerneskud skulle stråle på nationalt tv foran hundredtusindvis af seere.

- For nogle år siden valgte jeg at lukke helt ned for butikken og i stedet koncentrere mig om at tage en HF. Jeg stoppede med at spille koncerter, som jeg ellers havde gjort hidtil, og jeg tog også en tur til Indien, fortæller den aarhusianskfødte Amanda Bøg, som i dag bor i København.

- Jeg bliver inspireret af kvindelige sangskrivere, som kan finde ud af at sætte ord på hverdagssituationer, siger Amanda Bøg. (Foto: Kasper Månsson © dr)

Oplært af Grammy-vinder

Det var ellers en lovende karriere, hun havde gang i som helt ung.

Som 11-årig begyndte hun at spille guitar, og parallelt med det begyndte hun også at skrive sine egne sange.

Gennem en af sine fars venner kom Amanda Bøg under vingerne på den femdobbelte Grammy-vinder Marie Frank, som introducerede hende for nogle kvindelige artister, som siden hen har vist at skulle blive Amanda Bøgs helt store inspirationskilder.

- Hun introducerede mig for navne som Suzanne Vega og Tracy Chapman, som jeg virkelig begyndte at dykke ned i. I det hele taget blev jeg en del af Marie og Anders' (Marie Franks mand, red.) lille familie i periode, og det var enormt inspirerende at være sammen med nogle andre voksne end mine forældre, som jeg kunne spille med og tale om musik med, fortæller Amanda Bøg.

- Det hele var meget lowkey, hvor Marie for eksempel stod og rørte i risengrøden, mens jeg spillede én af mine nye sange for hende. Det er en relation, som har betydet utroligt meget for mig.

Lyt til en af Amanda Bøgs musikalske forbilleder, Tracy Chapman, mens du læser videre:

Vandt DM i sangskrivning

Som 16-årig vandt Amanda Bøg efterskolernes danmarksmesterskab i sangskrivning med nummeret 'Midnat', hvor det i juryens begrundelse blandt andet lød:

- Hun viser en rigtig fin fornemmelse for sproget samtidig med, at hun giver plads til at lade ordene sætte sig fast i lytteren. Hun er et godt bud på en fremtidig sangskriver.

Også i LIVE har Amanda Bøg med stor succes optrådt med sine egne sange, hvor vi hidtil har fået lov til at høre 'Som et ekko', 'Når du sover' og 'Kun dig'.

Men hvordan er det egentlig at stå og blotte sine inderste tanker foran hele Danmark?

- Det, der er ret genialt ved at skrive sange, er, at man jo fuldstændig selv kan skrue og trykke på de knapper, man vil, og på den måde blotter jeg aldrig hele historien. Jeg fortæller jo ikke, hvem der er død, eller hvem det er forfærdeligt for, siger Amanda Bøg og fortsætter:

- Men jeg sætter nogle ord på, som forhåbentlig kan ramme noget. Og hvis man lytter efter, så er der i hvert fald fare for, at man bliver en lille smule rørt.

Efter sit efterskoleophold begyndte Amanda Bøg at optræde rundt omkring i Aarhus, og hun var opvarmning for danske navne som Rasmus Walter, Thomas Buttenschøn og Peter Sommer.

Men på et tidspunkt blev det hele for meget for den unge sangerinde, der selv syntes, at hun var for ung til at skulle forholde sig til de mere 'business-agtige' dele af det ved at være musiker.

Og så trak hun altså stikket.

- Jeg synes, det var hårdt, at jeg som meget ung skulle tage stilling til alle de der business-agtige ting, siger Amanda Bøg om grunden til, at hun tog en pause fra musikken. Men i dag er hun med egne ord '110 procent business'. (Foto: Kasper Månsson © dr)

Det var først i begyndelsen af i år, da hun begyndte på faget musik på seminaret, hvor hun læser til lærer, at musikken for alvor begyndte at trække i hende igen.

- I foråret skete der virkelig noget med min følelse af, hvad musikken betyder for mig. Jeg elsker ideen om at videreformidle musik, og det er derfor, jeg har valgt at uddanne mig til lærer. Men jeg begyndte også at kunne mærke, at der var noget, der trak i mig i forhold til den der gamle drøm om at være udøvende musiker, siger Amanda Bøg.

Den drøm er hun nu i fuld gang med at udleve i LIVE, hvor hun foreløbig har sunget sig blandt de sidste otte artister, der kæmper om titlen som 'Danmarks nye liveartist' og et musiklegat på 250.000 kroner.

110 procent business

Men det er nu ikke fordi, hun ser tv-programmet som en smutvej til en karriere, eller at hun har intentioner om at blive båret igennem forløbet af andre.

- Det her program skal ikke definere min musikalske karriere, men måske kan det være et sted, hvor jeg kan møde en masse kompetente mennesker, der kan hjælpe mig med at udvikle mig endnu mere som artist.

- Jeg har en helt anden drivkraft i dag end tidligere, og jeg er 110 procent business nu. Jeg er helt klar og fokuseret på det her, ellers havde jeg ikke stillet op. Jeg har holdninger til alt, hvad der sker her, og det er vigtigt for mig at være tryg i alle de beslutninger, jeg træffer sammen med Lina og hendes team, siger Amanda Bøg og tilføjer, at hun får masser ud af samarbejdet med Infernal-sangerinden.

- Lina er pissedygtig til det, hun gør; at drive business. Det er så fedt at arbejde sammen med hende, for hun er sindssygt kompetent. Hun tager sig selv alvorligt, men samtidig formår hun også at lave alle mulige jokes. Hun er autoritær i sin væren, og det er ret inspirerende for mig.

Uanset hvordan LIVE ender for den 23-årige sanger og sangskriver, er det helt sikkert, at vi kommer til at høre meget mere til Amanda Bøg.

Hun er nemlig i fuld gang med at indspille musik – men det er nu alligevel det at stå på scenen, der stadig trækker mest i hende.

- For mig lige nu handler det om at finde nogle mennesker, som jeg kan lægge min tillid hos, og hvor vi sammen kan skabe noget, der er stort og rigtigt for mig. Og så skal jeg have fundet det her benhårde band, som aldrig svigter, så vi kan komme ud og spille en masse fede koncerter.

Følg Amanda Bøg på hendes Facebook-side her.

(Foto: Kasper Månsson © dr)
Facebook
Twitter