Dansk sangerinde leger med verdensstjerner

INTERVIEW: Vi sad på gulvet som to børn, der legede, mens vi lavede vores numre, fortæller sangerinden Oh Land om sit samarbejde med superproduceren Pharrell Williams.

Hvis du en klar nat stiller dig udenfor og spejder i retning mod USA vil du blandt de mest skinnende stjerner bemærke en lidt mindre stjerne. Den lyser kraftigt, har en pose piratos i hånden og lidt rugbrødskrummer på takkerne.

Stjernen hedder Oh Land, født Nanna Fabricius Øland, og er netop nu i gang med at udleve sit amerikanske eventyr. Sidste år tegnede hun kontrakt med det store pladeselskab Epic og har siden da boet i New York. Her arbejder hun hårdt på at få navnet slået fast på det store amerikanske marked.

Han ville træde ind i mit univers

Og det går ret godt med dette projekt. For nylig kunne man på Oh Lands Twitter-profil bl.a. læse: "Woooooohhhhhh Jeg lytter til den skitse, jeg lavede med Pharrell. Det bliver såååå gooodt!!! Kan ikke vente med at færdiggøre den i New York".

Og den er god nok, fortæller Oh Land DR Kultur via telefonen fra New York. Hun arbejder tæt sammen med det musikalske geni Pharrell Williams - en af de sidste 10 års mest indflydelsesrige musikere, og manden bag navne som Justin Timberlake og Kelis.

- Jeps, jeg har lavet to sange sammen med Pharrell Williams, og de bliver rigtig gode. De er stadig kun skitser, men en af dem kommer nok med på albummet. Vi skal snart mødes igen i New York for at lave numrene færdige.

- Det fede ved det hele var, at han virkelig havde lyttet til mine ting, og ikke ville lave noget, der lød Pharrell-agtig. Han havde virkelig lyst til at træde ind i mit univers.

Pharrell sidder og venter på en bar

Og ja, det var Pharrell, der kontaktede Oh Land. Ikke omvendt.

- Han kontaktede pladeselskabet, efter at han hørt noget, jeg havde lavet med produceren Rodney Jerkins. Han ringede til min manager, der så ringede til mig, mens jeg sad i en taxa på vej hjem fra lufthavnen. Hey, kan du ikke lige tage ind på en bar og møde Pharrell, sagde hun. Det var så overdrevet, at jeg ikke engang kunne blive glad, og jeg lignede lort, var uden makeup, håret i uorden og klædt i flytøj. Men jeg nåede at klæde om i taxaen.

Der findes mange historier om, at Pharrell ikke er verdens mest høflige legekammerat. Men da de mødtes i studiet var han koncentreret og sad ikke og bestilte tid hos frisøren imens, som en af skrækhistorierne fortæller.

- Nej, han var helt på. Han er sådan lidt et dampbarn at arbejde sammen med, men vi klikkede rigtigt godt. Vi var ligesom to børn, der sad på gulvet og legede, som vi sad der og battlede sangtekster henover et beat. Det var en vild sjov oplevelse.

Elton's on the line

Når Oh Land fortæller virker det faktisk som om, at det kun er Sir Elton John, der er vigtigere end hende i øjeblikket.

- Jeg har samme manager som Elton John, og hver gang jeg ringer, siger han: Elton's on the line, Elton's on the line. Så jeg bliver stadig lagt på, når Elton John ringer. Han er Sir, og jeg skal nok lige blive Lady eller udgive en plade i USA, før det ændrer sig, fortæller hun.

En indretningsarkitekts guide til musik

Grunden til at DR Kultur har fanget Oh Land på mobilen er, at hun midt i oktober udsender en selvbetitlet EP. Hendes første udgivelse på Epic. EP'en indeholder bl.a. singlen og denne uges P3's Uundgåelige, den dansevenlige "Sun Of a Gun". Et nummer, der med Oh Lands sans for billeder, beskrives som døren ind til hendes musik.

- Jeg kan godt lide at tænke på min EP som fire vægge i et hus. Hele den tanke kommer fra den måde, jeg skriver sange på. Jeg har brug for et rum, jeg kan træde ind i og kan ikke skrive noget, før jeg har indrettet rummet. Der må være nogle møbler, så jeg føler mig hjemme, og det er der, jeg bruger produktionen. Jeg starter med lyde og beats, og så kan jeg begynde at skrive sange.

- "Sun Of a Gun" kan bedst beskrives som døren ind i huset. Den viser den udvikling, der er sket for mig de to år, der er gået siden "Fauna" udkom. Nummeret er en af de mest poppede sange, jeg har lavet, og er det nummer, der har åbnet dørene her i USA, forklarer hun og slår fast, at den musikalske indretningsarkitekt ikke har tag på sin fiktive lejlighed.

- Der er højt til loftet, siger hun.

Syng med album

I starten af næste år udsender Oh Land sit nye album. Der er ved at tegne sig et billede af formen, men endnu er meget usikkert. Sikkert er det dog, at albummet bliver mere udadvendt end debuten.

- Jeg har haft fantastiske koncertoplevelser med "Fauna"-pladen, men det var en meget introvert plade, og jeg har manglet en fysisk respons fra publikum. Derfor vil der på albummet være en del mere udadvendte numre. Numre hvor folk kan synge med eller danse og mærke den fysiske energi, som jeg selv har i mig.

- Jeg har netop været på Østkyst-turne, og der var der folk, der sang med på mine sange. Det var en fantastisk oplevelse, og helt nyt i forhold til mine gamle numre, som jo nærmest var umulige at synge med på.

Tid til at skuffe folk

Oh Land har gennem de sidste to år skrevet og lavet skitser til omkring 70 numre. Det er derfor blevet tid til at skære væk og skuffe nogle af de mange - ofte prominente - navne, der har bidraget til numrene.

- Jeg står ved guillotinen i øjeblikket og skal til at hugge hovedet af nogle. Det er hårdt. Der er selvfølgelig nogle, der har et guldkort, og jeg bestemmer ikke det her helt selv, og jeg får nok ikke lov til at droppe et Pharrell-nummer, hvis det er godt nok. Pladeselskabet skal have sine værktøjer til at lancere den her plade, og sådan er det, hvis jeg vil have folk til at høre de numre, jeg selv holder mest af. Og jeg har jo selv skrevet alle numrene, så jeg holder jo også af dem alle sammen, siger hun.

I starten ligner man Brad Pitt

Da Oh Land blev hyret af Epic, så pladeselskabet en ny Kate Bush i danske Nanna. Det er dog ikke noget, hun hører meget til længere.

- De har ikke nævnt Kate Bush i meget lang tid - den blev ligesom lukket ned. Jeg tror man kan sammenligne det med, når man møder en person for første gang, så synes man måske personen ligner Brad Pitt. Men så efter noget tid, så begynder personen at ligne sig selv. Og hos Epic ligner jeg ikke længere Brad Pitt, fortæller hun.

Overhalet af kusinen

Her i landet er Oh Land stadig et forholdsvis smalt navn. Anderledes forholder det sig med kusinen Clara-Sofie, som netop nu storhitter på de kommercielle radiostationer i selskab med Rune RK. Oh Land har det fint med konkurrencen.

- Ha ha, ja, det er alt for sejt. Jeg havde set det komme, for hun har arbejdet vildt hårdt, og har vidst, at hun skulle være musiker siden hun var 10 år. Jeg tror på, at hvis man bliver ved længe nok, så skal det nok lykkedes.

Men der er ingen planer om et foreløbigt samarbejde.

- Vi har lavet en del sjove humoragtige børneting sammen. Men de fjollesange er vist kun for os - og måske nogle børn.

Oh Lands EP udkommer den 18. oktober på Fake Diamond. Du kan downloade "Son Of a Gun" på hendes hjemmeside.

Facebook
Twitter