Dansk skuespiller i modvind efter kontroversiel video: Råber efter mand i høje hæle og lyserødt tøj

Skuespilleren Ali Sivandi har efter flere dages kritik givet en undskyldning.

Den 32-årige skuespiller Ali Sivandi slog igennem som gangsterboss i filmen 'Underverden' fra 2017. (Foto: Henning Hjorth © Scanpix)

Den danske skuespiller Ali Sivandi er havnet i massiv modvind på sociale medier, efter han i sidste uge lagde en video op på sin Instagram-konto.

På videoen filmer 'Underverden'-skuespilleren en mand på den modsatte side af gaden, der går i høje hæle og har fuldskæg, mens han råber efter ham.

- Habibi! Jeg har Mach 3 (barberblade fra Gillette) til dig. Tænk ikke på det. Fashion Week er blevet ødelagt, råber han i videoen.

Videoen deler den Robert- og Bodil-nominerede Ali Sivandi efterfølgende på sin Instagram-story med sine 56.000 følgere. Videoen er sidenhen blevet fjernet fra skuespillerens profil.

Personen, der er genstand for Ali Sivandis bemærkninger, er norske Aleksander Aarstad, der den pågældende dag gik på gaden i København iført høje hæle og lyserødt tøj.

25-årige Aleksander Aarstad studerer til daglig til arkitekt på Kunstakademiet i København. (Foto: (privatfoto))

Han gæstede i weekenden P1-programmet 'Shitstorm' for at fortælle om, hvordan han oplevede episoden.

Den 25-årige Aleksander Aarstad, der er artitektstuderende, anser tilråbene som homofobiske, men tænkte i første omgang ikke så meget over det. Men det ændrede sig, da flere sendte videoen til ham.

- Jeg blev forbavset over, at nogen deler sådan en video. Jeg ville have, at den skulle fjernes, da jeg ikke ønsker, den skal være på hans profil, siger Aleksander Aarstad i 'Shitstorm'.

Aleksander Aarstad flyttede for år tilbage fra Norge til København i jagten på større diversitet og muligheden for at kunne være sig selv og gå i det tøj, han har lyst til.

Selvom episoden har påvirket ham, kommer han ikke til at klæde sig anderledes i fremtiden.

Men han ærgrer sig over, at en mand som Ali Sivandi bruger sin platform på denne måde.

- Det er ærgerligt, at han bruger sin platform med mange følgere til at håne andre mennesker. Og dermed lære andre mennesker, at det er i orden - for det er det ikke, lyder det fra Aleksander Aarstad.

Dr.dk har - ligesom 'Shitstorm' - flere gange forsøgt at få fat i Ali Sivandi for at få hans side af historien, men han har ikke besvaret vores henvendelser.

Regnbue-emoji-krigen

Der gik ikke lang tid fra videoen blev lagt op, til den fik meget opmærksomhed.

Blandt andet fra Elijah Ali, der er aktivist og kæmper for LGBT+-miljøets rettigheder. Elijah Ali er ikke-binær, og vil derfor gerne omtales som 'de' i stedet for 'han'.

De blev forarget over, hvad de anså som hånende tilråb og besluttede sig for, at noget måtte gøres.

Elijah Ali gik sidste år i front under Copenhagen Pride. Den 22-årige odenseaner med de palæstinesiske rødder anser sig selv som ikke-binær. (Foto: Hedda Rysstad © dr)

- Jeg fik det så elendigt, da jeg så den video, og tænkte: Det her går ikke. Det er magtudøvelse. Det er en måde at tvangsopdrage mennesker på gennem sproglig vold for at fortælle Aleksander og alle andre som ham, hvem der har ret og ikke ret til at eksistere, siger Elijah Ali i 'Shitstorm'.

Elijah Ali besluttede sig for at skrive til Ali Sivandi på Instagram, men han svarede hverken Elijah Ali eller de andre i vennekredsen, der stillede sig kritisk overfor videoen. I stedet blev de alle blokeret.

- Vi prøver dialogen, men der sker ikke noget. Så da han blokerer os, tænker jeg, at vi skal organisere os og gå til angreb in the name of love.

Derfor besluttede Elijah Ali sig for at mobilisere sine 11.000 følgere på Instagram.

De opfordrede dem til at spamme Ali Sivandis kommentarfelt med regnbueflag, hvilket rigtig mange gjorde, som du kan se her.

Faktisk kan man ikke finde et nyere opslag på Ali Sivandis Instagram-profil, som ikke indeholder regnbueflag.

- Det er så smukt at se, hvad det endte ud i, siger Elijah Ali, der også kommer med en opfordring til alle:

- Jeg vil gerne opfordre alle til bruge hashtagget #levogladleve og tage et billede, hvor man har kjole på, så man kan vise folk som Ali Sivandi, at vi har lov til at gå i det tøj, vi har lyst til. Og udtrykke os på den måde, vi har lyst til.

Ali Sivandi undskylder på Instagram

Tirsdag eftermiddag har Ali Sivandi på sin Instagram-story skrevet, at han har givet Aleksander Aarstad en undskyldning.

- Jeg har i dag sendt en personlig undskyldning til Aleksander, som jeg filmede og lagde på min Instagram. Jeg undskylder oprigtigt for at have råbt af ham. Det var ikke min mening at såre ham.

- Det var tankeløst, og jeg er ked af, at jeg gjorde det. Jeg havde ingen ide om, hvilken skade for Aleksander, jeg skabte med den.

- Derfor vil jeg opfordre alle andre til ikke at dumme sig, som jeg gjorde. Alt er love - også selvom det overhovedet ikke er kommet til udtryk sådan. Undskyld. #levogladleve.

Aleksander Aarstad bekræfter at han tirsdag eftermiddag har modtaget en skriftlig undskyldning fra Ali Sivandi. (Foto: privatfoto/Instagram)

Overvejer at drikke kaffe sammen

For Aleksander Aarstad har oplevelsen ikke været nem at håndtere, men han har efter mange år som 'anderledes' udviklet et panser og hård hud.

Han bekræfter, at han har modtaget en skriftlig undskyldning fra Ali Sivandi. Han har endnu ikke svaret på den.

- Jeg sætter pris på hans ord og hører, hvad han siger, men jeg er i tvivl, om han har lært noget af det. I undskyldningen har han stavet mit navn forkert, og der er gået mange dage, siden det skete. Jeg ville ønske, at undskyldningen var kommet langt tidligere, men man kan ikke ændre fortiden, siger Aleksander Aarstad.

I beskeden spørger Ali Sivandi Aleksander Aarstad, om han har lyst til at mødes ansigt til ansigt for at snakke om episoden.

- Det har jeg på en måde, fordi jeg har lyst til at se ham i øjnene, men jeg har ikke besluttet mig endnu. Det eneste, jeg håber, er, at han har lært af det her, siger Aleksander Aarstad.

LGBT+ Danmark: Ali Sivandi burde vide bedre

Hos LGBT+ Danmark har man også fulgt med i den verserende sag. Og den er desværre langt fra enestående, fortæller Susanne Branner Jespersen, der er sekretariatschef i LGBT+ Danmark.

- Vi modtager hver uge to-tre henvendelser om diskrimination i det offentlige rum, så for os er det en meget genkendelig problematik. Især hos folk der har et kønsudtryk, som adskiller sig fra majoritetens.

Susanne Branner Jespersen bliver gang på gang overrasket over, at folk har behov for at håne et andet menneske - og specielt når det kommer fra en minoritet.

-Det med, at man får en trang til at latterliggøre et menneske, der skiller sig ud, undrer jeg mig altid over.

- Især når det kommer fra én, som også er en del af en minoritet. Lige præcis i denne sag burde Ali Sivandi vide bedre. Jeg forstår virkelig ikke, hvad der kommer over én, når man som del af én minoritet rakker ned på en anden minoritet, siger hun, og roser samtidig modkampagnen, der opstod, da videoen blev offentliggjort.

- Den modreaktion, som Elijah Ali har igangsat viser styrken i vores miljø. Vi overdøver ham med regnbueflag og kærlighed. Jeg synes, det er en fantastisk måde at yde modstand på.

FacebookTwitter