Dansk stjerne i sit livs hårdeste rolle: Rammer det jeg er allermest bange for

Det har været hans mest krævende rolle nogensinde, men også den mest meningsfulde. Mød skuespiller Anders Juul, der er aktuel i forestillingen 'Jeg løber'.

Anders Juul kan de kommende måneder opleves i hele landet med genopsætningen af den anmelderroste forestilling 'Jeg løber'. (Foto: © Allan Hansen, dr)

Han står der helt alene på scenen. På et løbebånd.

Og han løber. Løber, løber og løber.

Faktisk har han løbet mere end 500 kilometer i løbet af de forestillinger, han har spillet siden sidste efterår.

Men den fysiske udfoldelse er langt fra det hårdeste for skuespilleren Anders Juul, når han opfører stykket 'Jeg løber'.

Mentalt tærer det på hans kræfter. Hver eneste aften, han er på.

- Stykket rammer lige ind i det, jeg er allermest bange for i hele verden – nemlig at der skal ske mine to piger noget. Og det her er altså ikke en opfundet historie, det er sket i virkeligheden. Personerne i fortællingen findes. Det giver en helt særlig fornemmelse, siger Anders Juul.

I forbindelse med hver forestilling løber Anders Juul cirka 12 kilometer. I alt har han løbet mere end 500 kilometer siden premieren på stykket sidste efterår. (Foto: © Camilla Winther, Det kongelige teater)

'Jeg løber' var oprindeligt en blog, som Politiken-journalisten Anders Legarth Schmidt skrev i årene 2015-2016.

Bloggen handler om, hvordan han begynder at løbe blot få timer efter, der bliver slukket for hans kræftsyge, seksårige datters respirator, og hvordan han i løbet finder en snert af frihed midt i sin sorg.

Dramatikeren Line Mørkeby omskrev siden hen bloggen til et teaterstykke, som netop er blevet genopsat på Det Kongelige Teater i København, og som i oktober kan opleves over hele landet.

Line Mørkeby og Anders Juul danner par privat, men 'Jeg løber' er første gang, de arbejder sammen professionelt. Og det har været rart for parret at have hinanden i tilblivelsesprocessen af stykket, fortæller Anders Juul.

- De første mange gange, vi læste bloggen sammen, græd vi. Den ramte os dybt. Så mens vi har arbejdet på stykket, har vi da også krammet og kysset vores børn mere end normalt. Man bliver mindet om, at man ikke bare kan tage det her vidunderlige i sit liv for givet. Kærligheden til mine børn er helt klart vokset ved at beskæftige sig med det her stykke, siger Anders Juul.

Anders Juul er i gang med at øve sig på sine replikker i Skuespilhuset i København. (Foto: © Allan Hansen, dr)

Sorgen forsvinder ikke

'Jeg løber' havde premiere sidste efterår, hvor det blev modtaget med femstjernede anmeldelser.

Men hvad var vigtigere for Anders Juul var, at forestillingen blev et tilløbsstykke for mange, der selv har mistet en person tæt på, og som havde behov for et rum, hvor de kunne være med deres sorg, og hvor sorgen blev italesat så direkte som her.

- Folk reagerer meget følelsesmæssigt på forestillingen, og min oplevelse er, at de ikke bare sidder der, men at de eddermame også er på arbejde inde i sig selv. Så selvom det kan føles som at være til en begravelse, så er salen hver aften fyldt til randen af liv, og det er så smukt, siger Anders Juul.

- Det er det mest meningsfulde, jeg nogensinde har lavet, siger Anders Juul om forestillingen 'Jeg løber'. (Foto: © Camilla Winther, Det kongelige teater)

Mens 'Jeg løber' – først som serie i Politiken og nu som teaterstykke – direkte italesætter sorg, er vi som folk generelt dårlige til at tale om det at være i sorg, mener Anders Juul.

- Vores tilgang til sorg er sådan, at hvis Henning på arbejdspladsen mister nogen, så får han det forhåbentlig snart godt igen. Men sådan er sorg bare ikke. Sorg er noget, der bliver ved med at være der for altid. Selvfølgelig kommer man videre, og man bliver i stand til at tage på arbejde og tale med andre mennesker igen uden at bryde sammen, men det er ikke ensbetydende med, at sorgen forsvinder, siger han og fortsætter:

- Og det skal den heller ikke, for den er bevis på vores kærlighed. Forsvinder sorgen, så forsvinder dem, vi har mistet, én gang til - og hvem ønsker det? Den slags kunne vi godt blive bedre til at tale om.

Tingene skal give mening

For Anders Juul er det et enormt privilegium at levendegøre Anders Legarth Schmidts ord og tanker, og 'Jeg løber' er et godt eksempel på den type opgaver, som den 37-årige skuespiller har besluttet sig for at takke ja til fremover.

Efter han har fået børn, har Anders Juul nemlig ændret sin måde at arbejde på.

- Jeg arbejder i en underholdningsindustri, og her kan man hurtigt gå fra det ene projekt til det andet til det tredje uden at have sig selv med. Det tror jeg, jeg både bliver en dårligere skuespiller og et mere ulykkeligt menneske af, så derfor har jeg besluttet mig for kun at sige ja til noget, jeg kan mærke, der giver god mening for mig, siger han.

Anders Juul er uddannet skuespiller fra Den Danske Scenekunstskole i Aarhus i 2005 og modtog to år senere Reumerts talentpris. (Foto: © Camilla Winther, Det kongelige teater)

Derfor har han også affundet sig med, at han i øjeblikket flere gange om ugen må gå fra sine to døtre inden aftensmaden.

- Når jeg skal gøre det, vil jeg gerne vide, at det, jeg går hen til, er meningsfyldt. Og det er 'Jeg løber', siger han og fortsætter:

- Det er det mest meningsfulde, jeg nogensinde har lavet. Jeg synes simpelthen, det giver så meget mening, og det er det, der gør, at det er til at holde ud at lave.

Ud over 'Jeg løber' er Anders Juul pt. aktuel i DR-dramaserien 'Mord uden grænser'. Se serien på DR TV her.

Det er ikke kun på scenen og på tv-skærmen, at du kan opleve Anders Juul. Snart er han også biografaktuel i filmatiseringen af Jussi Adler-Olsens 'Journal 64'. Filmen har premiere den 4. oktober. (Foto: © Camilla Winther, Det kongelige teater)