Dansk stjernearkitekt får hård kritik: 'Det her ligner en dårlig undskyldning'

Bjarke Ingels bør sige nej til at arbejde for Brasiliens kontroversielle præsident, mener kritiker.

Den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels kalder kritikken mod ham 'en forenkling af en kompleks verden'. (Foto: © Sofie Mathiassen, Scanpix)

Ville du arbejde for en mand, der har udtalt, at han hellere vil have en død søn end en homoseksuel søn?

Det vil den danske stjernearkitekt Bjarke Ingels tilsyneladende, idet han som repræsentant for tegnestuen BIG i januar mødtes med Brasiliens kontroversielle præsident, Jair Bolsonaro.

Ud over de åbenlyst homofobiske udtalelser er Bolsonaro kommet i vælten for at benægte klimaforandringerne.

På en tur til det nordøstlige Brasilien mødtes Bjarke Ingels med lokale borgmestre, guvernører og Bolsonaro for at diskutere muligheder for en økonomisk og økologisk bæredygtig turistplan, fortæller Kulturen på P1.

Kritikken er væltet ned, efter Bjarke Ingels (i midten) blev foreviget på dette foto, flankeret af Brasiliens præsident, Bolsonaro (nummer to fra venstre), samt landets turismeminister, Marcelo Álvaro Antônio (til højre for Ingels). (Foto: © Marcos Correa, PR Foto)

Ingels har efterfølgende udtalt, at mødet var succesfuldt, ligesom Brasiliens turismeminister har sagt, at det var produktivt. Mødet blev foreviget med et fællesfoto, og så gik der ellers ild i debatten i flere internationale arkitekturmedier.

The Guardian udgav efterfølgende artikel, der stillede spørgsmålstegn ved, om det er acceptabelt for arkitekter at arbejde for undertrykkende regimer. Sagen har også fået den konsekvens, at Ingels ikke længere er ansat som chefarkitekt i virksomheden Wework.

Ingels har i kølvandet på stormvejret forsvaret sit møde med den brasilianske præsident i en udtalelse:

- At lave en liste over lande eller virksomheder, som BIG bør undgå at arbejde med, synes at være en forenkling af en kompleks verden. At opdele alt i to kategorier er hverken præcist eller rimeligt, lyder det blandt andet i udtalelsen, der fortsætter:

- Vi kan ikke forvente, at enhver offentlig instans tilpasses alle aspekter af vores tankegang. Hvis vi gerne vil forandre verden positivt, har vi brug for aktivt engagement - ikke overfladisk clickbait og ignorance.

Kritiker: 'Det her ligner en dårlig undskyldning'

Den forklaring giver Martin Keiding, der er chefredaktør på tidsskriftet Arkitekten, dog ikke meget for. Han mener, at der følger et ansvar med Ingels' berømmelse.

- Han bør tænke over, hvor han optræder, for han er ikke bare en arkitekt, siger han til Kulturen på P1.

Martin Keiding ser sagen som en del af en generel diskussion, som alle store danske arkitektfirmaer har. For hvor går grænsen egentlig for, hvem man siger ja til at arbejde for?

- Det her ligner en dårlig undskyldning. Der er ikke ret mange arkitektfirmaer, der drager ud i verden for at indføre demokrati. Og det er jo også en dybt naiv forestilling, at det skulle have nogen som helst betydning, lyder kritikken fra Martin Keiding, der fortsætter:

- Giv mig et eksempel på et byggeri, der har indført demokrati i et ikke-demokratisk land. Det kan jeg ikke selv komme i tanke om.

Amager Bakke er også tegnet af Bjarke Ingels' tegnestue BIG. Skibakken er anlagt på taget af forbrændingsanlægget Amager Ressourcecenter i København. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

Burde have sagt nej

Han mener, at det havde sendt et stærkere signal, hvis Bjarke Ingels simpelthen havde sagt nej til at arbejde for Bolsonaro.

- Det ville skabe meget mere opmærksomhed end et forsøg på at sige, at man indfører demokrati ved at bygge et byggeri.

Keiding medgiver dog, at de etiske diskussioner i arkitektbranchen stadig er relativt nye. Der var således ingen, der løftede et øjenbryn, da Henning Larsen byggede Indenrigsministeriet i Riyadh i Saudi-Arabien, eller da Jørn Utzon byggede parlamentsbygningen i Kuwait.

- Der er sket et historisk skift fra, at man overhovedet ikke skænkede det en tanke i fortiden til, at vi er meget opmærksomme på det i dag.

Kulturen på P1 har endnu ikke kunnet få et interview med Bjarke Ingels for at få hans svar på kritikken.