Dansk stjernearkitekt svarer igen på hård kritik: 'Jeg er ikke politiker'

Et møde med Brasiliens præsident har givet Bjarke Ingels en hård medfart.

Efter en tid med hård kritik svarer Bjarke Ingels nu sine kritikere igen i et interview på P1. (Foto: Frederik Højfeldt Nielsen © dr)

- Jeg er ikke politiker og har heller ingen interesse i at stille op.

- Jeg er arkitekt og har muligheden for at give form til den fremtid, jeg godt selv vil bo i og ønsker, at andre bor i. Det er en konstant proces, som man tager et skridt ad gangen.

Sådan lyder det fra Bjarke Ingels, der mandag var med i radioprogrammet 'Kulturen på P1', hvor han svarede igen på den kritik, han er blevet mødt med i den senere tid.

Stjernearkitekten mødtes med Brasiliens præsident Jair Bolsonaro for at diskutere muligheder for en økonomisk og økologisk bæredygtig turistplan, og det fik kritikken til at vælte ned over Ingels.

Den kontroversielle præsident har nemlig tidligere udtalt, at han "hellere vil have en død søn end en homoseksuel søn" og benægter også klimaforandringer.

Derfor vakte arkitektens og præsidentens møde debat i internationale arkitekturmedier. The Guardian udgav efter mødet en artikel, der stillede spørgsmålstegn ved, om det er acceptabelt for arkitekter at arbejde for undertrykkende regimer, som for eksempel Saudi-Arabien, hvor Bjarke Ingels' tegnestue BIG også opererer.

Men Bjarke Ingels mener, at det er et vilkår, at der er nogle, man skal arbejde sammen med, som man af og til er uenig med - selvom de er demokratisk valgte.

- Demokratier er jo i stand til at vælge statsministre, der kommer med en masse kontroversielle udtalelser. Demokratier er i stand til at vælge ledere, hvor man ikke nødvendigvis er enig. Det er præmissen for demokratier, siger han i programmet og fortsætter:

- Folk afgiver deres stemmer, og så må man lære at samarbejde om det, man så kan blive enige om.

Bjarke Ingels (i midten) blev foreviget på dette foto, flankeret af Brasiliens præsident, Bolsonaro (nummer to fra venstre). (Foto: Marcos Correa © PR Foto)

Vil gøre en forskel i verden

I programmet fortalte Bjarke Ingels derudover også, at han sidste år blev mødt af en studerende på Colombia University, der spurgte, hvordan det kunne være, at BIG kun laver projekter i de dele af verden, hvor der er styr på tingene og hvor det allerede går godt.

- Hun spurgte, om ikke jeg synes, udviklingslande i Sydamerika, Afrika og Asien fortjener den omtanke, som veldesignede bygninger er.

Det satte tanker i gang hos den 45-årige arkitekt, og troen på, at han gennem sin arkitektur kan gøre en forskel, er da også en af drivkræfterne bag beslutningen om at eksempelvis mødes med Brasiliens præsident eller have projekter i Saudi-Arabien.

- Det er fedt, at vi kan lave en miljørigtig skibakke med kraftværk i København, som har det mål at være CO2-neutral. Men hvad med rent faktisk at deltage, hvor projekterne kan gøre en forskel? Der tror jeg, vi kan gøre den største forskel.

- Jeg tror ikke, det sker med en enkelt bygning eller byplan, men jeg tror, vi kan gøre den forskel, vi ønsker at se i verden. Og hvis vi alle gør vores, så tror jeg ikke, der er grænser for, hvad syv-otte milliarder mennesker kan udrette, lød det fra Bjarke Ingels i programmet.

Amager Bakke, også kaldet Copenhill, ligger i København og fungerer som miljørigtigt forbrændingsanlæg med indbygget skibakke på toppen. (Foto: Thomas Ramussen © Ritzau Scanpix)