(Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)

Dansk stjernefotograf har kastet sig over 'voldsomt' naturfænomen: 'Det har brændt sig fast på min nethinde'

Fotografen Søren Solkær har udgivet fotobogen 'BLACK SUN', der viser fænomenet sort sol.

Normalt er den danske fotograf Søren Solkær vant til at rejse verden rundt for at fotografere kendte mennesker som Paul McCartney, Björk, Pharrell Williams, Samuel L. Jackson, David Lynch og Patti Smith.

Men de sidste fire år har han også arbejdet på et helt andet projekt med helt andre motiver - nemlig naturfænomenet sort sol.

Sort sol kan herhjemme ses både forår og efterår, når stære på træk samles i store flokke, når de skal overnatte.

Et af stederne, hvor sort sol er udbredt, er i det sønderjyske marsklandskab. Et område som Søren Solkær er vokset op ved siden af.

- Sort sol er noget, jeg har set som barn, hvor mine forældre havde taget mig med til Vadehavet. Billedet af de millioner af stære fra min barndom har brændt sig fast på min nethinde, fortæller han og fortsætter:

- Det er, som om at stærene kommunikerer oppe på himlen. Jeg har læst nogle beretninger fra det antikke Rom, hvor man havde orakler oppe på Palatinerhøjen (område i Rom, red.), som sad og fortolkede, hvad guderne forsøgte at fortælle menneskerne gennem stærenes formationer. Så jeg er ikke den første, der har været fascineret af sort sol.

Derfor besluttede Søren Solkær for fire år siden, at han ville finde de helt rigtige steder i sit sønderjyske barndomslandskab, hvor han kunne forevige det smukke naturfænomen. Og da han først var kommet i gang, kunne han ikke stoppe.

Fire år senere har han fotograferet sort sol i seks lande og brugt flere end 100 morgener og aftener på at få de helt rigtige skud.

Fotografierne har den 51-årige fotograf nu fået samlet i coffee table-bogen 'BLACK SUN'.

Herunder kan du se et udpluk af fotografierne fra bogen.

  • - Jeg har været ude at se sort sol over 100 aftener, og så begynder man at lægge mærke til den kommunikation, der foregår på himlen. Dette billede var et meget smukt øjeblik, da der pludseligt opstod et hjerte. (Foto: © Søren Solkær)
    1 / 10
  • - Det, man ikke får med på billedet her, er lyden. Når jeg ser på billedet, så hører jeg en helt enorm væg af lyd. Både deres sprog, men også stærenes vingeslag. Det er meget voldsomt og fascinerende. Jeg synes, at billedet har en meget stærk reference til amerikanske ekspressionister som Jackson Pollock, der lavede splash paintings, hvor tilfældet bestemte, hvordan det kom til at se ud. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    2 / 10
  • - Billedet her er taget i Rom, hvor der er flere millioner stære, der overvintrer. Sæsonen for sort sol er ret kort ved Vadehavet i foråret og efteråret, så jeg ville følge i fodsporene på dem. En af deres migrationsruter leder til Rom, hvor man nede ved flodbroerne kan se sort sol om aftenen. Denne aften var der et fyrværkeri af fugle, som var fuldstændig fantastisk. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    3 / 10
  • - Billedet her er fra Sønderjylland. Stærene sover i rørskoven, så man står altid i vådområder og venter. Før fuglene går til ro, samles de ofte i klynger i de store træer, som man kan se på billedet. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    4 / 10
  • - Jeg kan virkelig godt lide formen på fuglene her, selvom det ikke ligner noget. Det er ikke et krav fra min side, at det skal være genkendeligt. Jeg er mere interesseret i, om det har en interessant form. Selvom man ikke kan se det, er der en rovfugl på spil. Det er falke og høge, som sætter denne slags former i gang. Stæreflokken forsvarer sig ved at vende ryggen til rovfuglen, så de bliver helt sorte. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    5 / 10
  • - Dette billede er taget en kilometer syd for grænsen, og det var min absolut bedste aften i det område. Jeg kom drønende fra København for at nå det inden solnedgang. Det var midt i højsæsonen, så der stod nok 500 mennesker og kiggede efter sort sol. Jeg tog chancen og kørte om på den anden side af vådområdet, hvor jeg stod helt alene. Mit held var, at det hele foregik lige foran mig. Jeg fik det vildeste show på ti meters afstand. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    6 / 10
  • - Dette er fra England lige udenfor en lille by, der hedder Glastonbury. En by, de fleste nok kender for sin musikfestival, som jeg også har været på tidligere. Så det var fedt at komme tilbage med et nyt ærinde. Billedet er taget om morgenen lige før solopgang, hvor fuglende eksploderer op fra rørskoven. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    7 / 10
  • - Dette er et billede fra Catalonien. Helt ovre til højre kan du skimte en silhuet af et bjerg, hvilket er Pyrenæerne på den spanske side. Når man ser det i Danmark, kan man godt føle, at vi har patent på sort sol, men det er på ingen måder tilfældet. Det foregår alle mulige steder. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    8 / 10
  • - På billedet ser man indflyvningen, inden stærene falder til ro. Det er et enormt logistisk projekt, når en million fugle skal placere sig. De flyver utroligt hurtigt og ufatteligt tæt. Alligevel har jeg aldrig set to fugle flyve ind i hinanden. De har et eller andet navigationssystem, som fungerer helt utroligt. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    9 / 10
  • - Det, der er specielt ved det her billede, er, at det er taget lige under solnedgangen. Jeg har en rød solnedgang, og modsat hvad man skulle tro, er stæren ikke bare sort. Den er ret metallisk. Så når den bliver ramt af varmt sollys og drejer sig den rigtige vej, så reflekteres sollyset. (Foto: © Søren Solkær, Søren Solkær)
    10 / 10