Dansk stjernekok hylder Bocuse: Han har lært mig at nyde livet

Geraniums køkkenchef Rasmus Kofoed har vundet tre Bocuse-statuetter.

I 2011 strøg Rasmus Kofoed helt til tops på podiet, da han vandt guld i Bocuse d'Or. Til venstre står Paul Bocuse. (Foto: Robert Pratta © Scanpix)

Rasmus Kofoed har som den eneste kok vundet både guld, sølv og bronze ved det uofficielle VM for kokke kaldet Bocuse d'Or.

Men det er ikke kun hans gastronomiske udfoldelser i køkkenet, at Rasmus Kofoed vil huske afdøde Paul Bocuse for.

- Han var en mand fuld af varme og humor, lige til det sidste, hvor han sad nede foran sit køkken og drak kaffe og sagde godmorgen til sine kokke.

- Han har lært mig, at vi skal stoppe op, være til stede og nyde livet, selv om vi har travlt. Der er så mange smukke ting i livet, og det var han god til at minde os om, fortæller Rasmus Kofoed.

Jeg er ked af det, men synes, man skal hylde ham og fejre ham i stedet for at være for nedtrykt, fordi han har givet så meget.

Rasmus Kofoed, køkkenchef på Geranium

Rasmus Kofoed er køkkenchef på Restaurant Geranium, der som den eneste restaurant har tre michelinstjerner i Danmark.

Hans helt store inspirationskilde er franskmanden Paul Bocuse, der nu er død 91 år gammel.

Bocuse har igennem tiden vundet et væld af priser og titler. Han er blevet tildelt adskillige michelinstjerner og udråbt som Århundredets Kok i 2011 af The Culinary Institute of America.

- Han har betydet næsten alt for mig inden for min gastronomiske karriere og liv, fordi han var med til at starte den her ild i mig omkring deltagelsen i VM for kokke, som jeg har brugt så mange år på. Det var en måde at lære mig selv bedre at kende på. Jeg pressede mig til det yderste og udviklede mig som menneske og kok i den tid. Jeg er ked af det, men synes, man skal hylde ham og fejre ham i stedet for at være for nedtrykt, fordi han har givet så meget, siger Rasmus Kofoed.

Rasmus Kofoed sammen med Paul Bocuse, da han vandt sølv ved Bocuse d'Or i 2007. (Foto: Robert Pratta © Scanpix)

Vi stopper op og kigger på solnedgangen

Den nu afdøde Bocuse har lagt navn til den prestigefyldte kokkepris Bocuse d'Or. Prisen blev stiftet tilbage i 1983, og Rasmus Kofoed vandt bronze i 2005, sølv i 2007, mens han tog guldet i 2011.

Han elskede gastronomien og råvarerne og gjorde sit ypperste hver dag, hvilket man også kan se på de tre michelinstjerner, han har haft i over 50 år.

Rasmus Kofoed, køkkenchef på Geranium

De tre statuetter står alle fremme i restauranten på Østerbro, og hele forløbet omkring hans deltagelse i konkurrencen gennem flere år har sat sit præg på den danske kok og Geranium.

- Det er lysten til at lave mad, glæden ved at være lang tid i køkkenet og stråle der. At udvikle nye ting, være nysgerrig, stille krav til råvarer, perfektionisme og dygtiggøre mig hver dag. Men også at nyde nuet. Selv om jeg er i køkkenet i mange timer, så skal man nyde det, for lige pludselig er det forbi. Han er en, der har nydt sin tid på jorden, og på den måde har han været til stor inspiration. Vi stopper også op og kigger på solnedgangen indimellem, siger Rasmus Kofoed.

Rasmus Kofoed fortæller, at Paul Bocuse var manden, der var med til at gøre kokken mere synlig for gæsterne i en restaurant.

- Da jeg var køkkenchef et af de første steder, stod jeg nede i en kælder og følte mig som en muldvarp. Der var den her zone mellem køkkenet og restauranten, som var meget opdelt. Nu er kokken mere i restauranten og kan kigge sine gæster i øjnene. Det er vigtigt at se, hvem det kommer fra, og det har han været med til at ændre, fordi han var sådan en medieperson, der udstrålede varme og passion. Han elskede gastronomien og råvarerne og gjorde sit ypperste hver dag, hvilket man også kan se på de tre michelinstjerner, han har haft i over 50 år, fortæller Rasmus Kofoed.

(Foto: søRen Bidstrup © sCANPIX)

God Bourgogne til morgenmad

Rasmus Kofoed har haft æren af at møde Paul Bocuse flere gange. Oplevelserne i forbindelse med konkurrencen Bocuse d'Or har været noget helt særligt.

Det har været en af de største gastronomiske opelvelser at sidde der og få hele skinker ind på hø, profiteroles formet som svaner med vanilieis og god Bourgogne rødvin til morgenmad.

Rasmus Kofoed, køkkenchef på Geranium

- Jeg taler ikke så godt fransk, og han talte ikke så godt engelsk, så vi har kommunikeret gennem vores oplevelser ved at spise. Vi kunne fornemme hinanden, når vi spiste sammen. Jeg spiste morgenmad med ham tre gange. Når man var kommet på podiet i Frankrig, så blev man inviteret til morgenmad hos ham dagen efter sammen med hans familie. Det har været en af de største gastronomiske oplevelser at sidde der og få hele skinker ind på hø, profiteroles formet som svaner med vanilieis og god Bourgogne rødvin til morgenmad. Den fik ikke for lidt. Han levede bare livet i alt, hvad han gjorde, og det er ekstremt inspirerende, siger Rasmus Kofoed.

Selv om Paul Bocuse er væk, så tror Rasmus Kofoed, at konkurrencen Bocuse d'Or og hans restaurant L'Auberge du Pont de Collonges, som ligger uden for Lyon i det sydlige Frankrig, vil leve videre.

- Bocuse d'Or var hans ide for at sætte fokus på kokkens håndværk og arbejde. Den konkurrence har udviklet sig til at være den største kokkekonkurrence i verden og den største gastronomiske udfordring, man kan få som kok. Hans arv vil leve for altid, og hans sjæl vil altid være med ved Bocuse d'Or, siger Rasmus Kofoed.