Dansk stjernerapper opfordrer dig til at give popmusik fingeren: Derfor bør du give jazz en chance

Raske Penge, der under navnet Ras Money, spiller på Copenhagen Jazz Festival torsdag, tvang sig selv til at lytte til jazz. Nu er han stor fan.

Raske Penge lytter mest til jazz om vinteren. Om sommeren er det mere bossanova, der også rummer elementer fra jazz. (Foto: Malte Kristiansen © Scanpix)

Jazz har ikke altid været en af de musikgenrer, som Rasmus Poulsen, der for de fleste er kendt under navnet Raske Penge, holdt mest af.

Men i teenageårene tvang han sig til selv til at lytte til musikgenren, der ofte deler vandene, og det opfordrer han også dig til at gøre.

Du kan lytte til Raske Penges bud på jazz-musikere, der er ’lettere’ at lytte til, hvis du er helt ny i jazz i teksten herunder.

0:00

- Hold ud. Hvis man gerne vil lytte til noget lidt mere svedigt musik og gerne vil give de moderne tendenser inden for rock og pop en fuck-finger, så er jazz altså et oplagt valg, siger han.

Idoler fik ham til at lytte til jazz

Raske Penges hang til jazz begyndte allerede i teenageårene, hvor hans idoler fik ham lokket ind på biblioteket for at finde grammofonplader med jazz. Nu er op mod halvdelen af musikken, han lytter til, jazz.

0:00

- For mig var indgangen til jazz faktisk hiphoppen. Mange bands som for eksempel A Tribe Called Quest samplede jazzplader, og jeg tænkte, når mine idoler kunne lide jazz, så blev jeg også nødt til at tjekke det ud, siger Raske Penge.

Raske Penge (tv.) har i flere år spillet med Klumben - de to står blandt andet bag hittet 'Faxe Kondi'. (Foto: Martin Fält © dr)

Han fortæller, at jazz har været med til at udvide hans musikhorisont, og den har betydet, at han nu forstår musik bedre.

0:00

- Man skal bare holde ud og lytte til det nogle gange. Jazz er interessant, fordi det er en længere fortælling end en popsang. Popsange har det med bare at gentage sig selv igen og igen.

- Et jazz-nummer kan være 17 minutter langt, hvor man som lytter ikke får nogen gentagelser i løbet af melodien. Det betyder, at man ikke får nogen hjælp til at komme igennem nummeret, og det er også dét, der gør det fedt, siger han.

Du kan bl.a. lytte til Bremer/McCoy, som er et af de bands, som Raske Penge anbefaler, hver dag under Copenhagen Jazz Festival.

Festivalen varer frem til 15. juli, og du kan se hele programmet her.

0:00
FacebookTwitter