Danske Amina blev opdaget ved busstoppested. Nu går hun catwalk for Max Mara

Den første danske model med tørklæde, Amina Adan, har gået sit første store modeshow.

- Det var super fedt og en stor oplevelse, siger den danske model Amina Adan, der har gået sit første store modeshow i udlandet. (Foto: Jacopo Raule © Getty Images)

Modeller med muslimske tørklæder er endnu et sjældent syn på catwalken til de store modehuses shows.

Men det blev der lavet om på, da Max Mara onsdag viste deres kommende efterårs- og vinterkollektion frem under modeugen i Milano.

Her gik danske Amina Adan nemlig sit første store modeshow, blandt andet sammen med den amerikanske model Halima Aden, der også bærer tørklæde.

Amina Adan gik tidligere denne måned også fem shows under den københavnske modeuge, men det er første gang, at den danske model hyres af et verdenskendt modehus som Max Mara.

- Det var super fedt og en stor oplevelse – men jeg var super nervøs. Heldigvis fik vi lige øvet showet igennem et par gange inden, fortæller Amina Adan.

- Bare sørg for ikke at falde

Hun har kun arbejdet som model siden september, hvor en booker fra Unique Models opdagede hende tilfældigt ved et busstoppested, og siden har hun været tilknyttet bureauet.

Men det hele er stadig meget nyt for Amina Adan, der læser til administrationsøkonom i København ved siden af modelopgaverne.

- Det er ret stort, synes jeg, at Max Mara vælger en model fra Danmark. Jeg var den eneste dansker til showet, og så er jeg jo også ny, så det er stort, at de tog mig ind, fortæller Amina Adan.

Her ses Amina Adan i gang med at blive gjort klar til at gå catwalk for Max Mara under Milanos modeuge. (© PRIVATFOTO)

De andre modeller var dog søde til at tage godt imod den 22-årige dansker. Amina Adan fik blandt andet nogle opmuntrende ord op til showet af den populære amerikanske model Gigi Hadid.

- Alle pigerne var super flinke. Mange af dem kom over og hilste på mig, for de havde hørt, at jeg var helt ny, og sagde ting som: ’Bare sørg for ikke at falde’ og ’du skal ikke være nervøs’, fortæller Amina Adan.

Mode er jo for alle - tørklæde eller ej

Den unge dansker, der i øvrigt ikke havde overvejet en modelkarriere, før hun blev opdaget, har ikke gjort et stort nummer ud af, at hun er en af de første – blandt de endnu meget få – modeller i Vesten med tørklæde.

Men det er på tide, at modebranchen også viser kvinder med tørklæde, synes hun.

- Mode er jo for alle og ikke bare til høje, blonde piger, og mode handler ikke om, hvilken religion du tilhører. Så jeg synes, det er fedt, at vi er nået dertil, men jeg synes, det burde være sket noget før, siger Amina Adan.

Hvad tænkte du selv om modebranchens valg af modeller, inden du blev model?

- Det sjove er, at jeg faktisk ikke har tænkt ret meget over det før. Jeg lagde godt mærke til, at der ikke var nogen med tørklæde, men der var jo en del mørke piger, og det er jo ikke kun tørklædet, der afspejler min person.

Artiklen fortsætter under billedet.

Amina Adan har poseret for en række danske tøjmærker, heriblandt Muf10. (© Muf10 og Unique Models)

Vil færdiggøre sin uddannelse

I aftes vendte den unge model hjem fra Milano, og den kommende tid er der især fokus på uddannelsen.

- Jeg er ikke fuldtidsmodel endnu. Lige nu vil jeg gerne færdiggøre min uddannelse, for hvad nu hvis jeg ikke vil det her om 20 år? Jeg har også kun 15 måneder tilbage på studiet, før jeg er færdiguddannet.

Derfor er der da heller ikke skrevet lignende aftaler om store modeshows ind i kalenderen. Endnu.

- Der er modeuge i Paris i næste uge, så man ved aldrig. De kan finde på at ringe dagen før og spørge, om man kan flyve derned nu. Men jeg har skole hele næste uge, siger Amina Adan.

Her ses Amira Adan - iført en meget dyr sag fra Gucci - i en billedserie for magasinet Eurowoman. (Foto: Oscar Meyer © Eurowoman og Unique Models)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk