Danske biografer får hjælp til 3D-teknologi

Støtteordning til biograferne er faldet på plads. Det er på tide, erkender DFI, men ifølge biograferne dækker det ikke alle udgifter.

De danske biografer får tilskud i deres kamp for en digital fremtid.

Lokale biografer og biografer med mange europæiske film på plakaten kan hver få én støtteportion på 200.000 kroner til at indkøbe digitalt udstyr. Uanset om man har en, tre eller ti biografsale, der skal digitaliseres.

Landets øvrige biografer får en indirekte støtte, der er baseret på visning af danske film. Hver dansk film udløser 2500 kroner i støtte, men biograferne kan højst få 200.000 kroner.

- Det er også på tide, at biograferne kan søge, det er gået hurtigere end forvnetet med digitaliseringen, end jeg havde forventet, så det er nødvendigt lige nu, siger områdedirektør i Det Danske Filminstitut (DFI), Steffen Andersen-Møller, til DR Kultur.

DFI: Biografer i klemme

Det er DFI sammen med Kulturministeriet, der står for støtten, der i alt er på 28 millioner kroner over fire år.

Danske Biografer byder støtten på 200.000 kroner velkommen, men formand for brancheorganisationen Kim Pedersen har tigligere skønnet, at det vil koste omkring 30 af landets 119 biografer livet.

Det skyldes, at en digital fremviser koster mellem 500-800.000 kroner, og mange biografer har flere sale, der skal digitaliseres. Men den kritik preller af på områdedirektør i Det Danske Filminstitut (DFI), Steffen Andersen-Møller.

- Samlet set er ordningen god for de danske biografer. Vi er fortrøstningsfulde, selv om det kan blive en udfordring for de såkaldte artcinema med flere sale at skaffe pengene. Men det må se på til den tid, siger Steffen Andersen-Møller og understreger, at ordningen er realpolitik.

Kommuner skal hjælpe til

Biograferne skal altså ud at finde ekstra penge fra kommuner, fonde og deres egen kasse for at få råd til at digitalisere, men det behøver ikke være et problem, mener områdedirektøren i DFI

- Vi håber, at kommunerne bakker op om ordningen, så finansieringen kommer til at hænge sammen. Og jeg hører fra de små, at det lige akkurat er nok med 200.00, siger han Steffen Andersen-Møller.

Aftalen har kulturminister Per Stig Møllers stempel, og ministren har tidligere sagt til DR Kultur, at han vil redde de små biografer, men at han ikke vil gøre det alene.

- Det har aldrig været meningen, at staten skal betale hele udstyret. Jeg synes bestemt, at branchen må tage et ansvar. Derfor må distributørerne også gå ind og støtte, sagde Per Stig Møller til DR Kultur i november 2010.

Digitaliseret i 2012

Distributørerne hjælper til, fortæller direktør i NOrdisk Film Distribution, Jan Lehmann, men det er kun til de store biografer, hvor det kan betale sig. De tæller 15 procent af de 165 danske biogfrafer, men står til gengæld for 85 procent af omsætningen.

Jan Lehmann forventer, at allerede i efteråret 2012 vil al fremvisning i biograferne ske digitalt, og så kan de traditionelle 35 mm-kopier, der leveres på gammeldags filmruller, ikke længere bruges. Derfor er det et krav, at landets biografer får digitalt udstyr.

Støttemidlerne fordeles ved to-tre ansøgningsrunder i løbet af 2011 og 2012. I første omgang deles der omkirng 10 millioenr kroner ud. Det sker efter august.

Ordningen er en del af det filmforlig, som samtlige partier i Folketinget indgik i efteråret 2010, og som gælder fra 2011 til og med 2014.

Facebook
Twitter