Danske biografer i chok efter nye 'brutale' anbefalinger: 'Vi forstår ikke logikken'

Epidemikommissionen anbefaler, at store dele af kulturlivet lukkes ned, og regeringen bakker op.

Måske der kommer til at gå lang tid, før du igen kan stå sådan her til en koncert. (Foto: © Betina Garcia, Scanpix)

Dansen med corona fortsætter, og ifølge nye anbefalinger bør man derfor lukke store dele af kulturlivet ned.

Det står klart, efter regeringen på et pressemøde netop har præsenteret Epidemikommissionens anbefalinger, der blandt andet går på at lukke spillesteder, teatre, biografer, museer, kunsthaller, kulturhuse og zoologiske haver.

- Det, vi kommer til at foreslå i dag, vil desværre komme til at ramme kulturlivet, lød det fra statsminister Mette Frederiksen (S).

Anbefalingerne skal nu drøftes i Epidemiudvalget, men regeringen bakker op om anbefalingerne.

Og det er langt fra første gang, at store dele af kulturlivet er blevet lukket ned på grund af den verdensomspændende coronapandemi. Det skete også i foråret 2020, da blandt andet Dansk Melodi Grand Prix måtte foregå uden publikum.

Og sidste vinter – for nærmest præcis et år siden – måtte biografer, spillesteder, restauranter og museer nok en gang lukke i forsøget på at knække smittekurven.

Hos blandt andre biografer og museer er man overrasket over anbefalingerne.

Biografer: 'Den havde vi slet ikke set komme'

Folk går traditionelt meget i biografen i juledagene. - Det virker hårdt for os, når det går fra 0 til 100, lyder det fra direktør for Danske Biografer, Lars Werge. (Foto: © Emil Hougaard, Scanpix)

Hos Danske Biografer er direktør Lars Werge decideret chokeret over regeringens bebudede nedlukning af kulturlivet.

- Jeg er i chok. Den havde vi slet ikke set komme. Vi synes jo, at der er flere redskaber, man kunne tage i brug først – for eksempel mundbind og afstand. Så det virker hårdt for os, når det går fra 0 til 100. Men selvfølgelig kommer vi til at følge restriktioner og anbefalinger, det er der ingen tvivl om.

Han understreger dog, at flere biografer er pressede efter to nedlukninger.

- Tidligere er nedlukningsperioderne blevet forlænget og forlænget. Hvis vi kan nøjes med at lukke nogle uger, overlever vi, men bliver det længere, er der risiko for, at nogle af de mellemstore biografer ikke kan klare det mere.

Direktøren synes generelt, at restriktionerne er "brutale" i forhold til kulturlivet:

- Samtidig kan vi se, at vi godt kan gå på restaurant og sidde og spise over for hinanden. I biografen sidder man med ansigtet i samme retning og taler ikke med hinanden. Vi forstår ikke logikken.

Spillesteder: 'Vi er i forvejen lagt ned'

- Vi er en branche, der i forvejen har været lukket ned ad flere omgange, så vi er meget sårbare, lyder det fra Ditte Sig Kramer, der er kommunikationschef for spillestedet Vega. (Foto: © Betina Garcia, Scanpix)

Spillestedet Vega lukkede allerede sidste fredag, da de ikke kan omkonvertere stående koncerter til siddende, fortæller kommunikationschef Ditte Sig Kramer.

- Nu ser det ud til at blive en fuld nedlukning af kulturlivet, og det er vigtigt, at man hurtigt får gang i at have nogle kompensationspakker, der støtter kulturlivet. Vi er en branche, der i forvejen har været lukket ned ad flere omgange, så vi er meget sårbare.

Ditte Sig Kramer understreger, at hun stoler på Epidemikommissionens anbefalinger, som hun ikke har interesse i at problematisere, men:

- Vi er bare enormt optagede af, at når man vælger at kigge på så yderliggående konsekvenser, så skal der følge noget økonomi med. Men hvis det er det, der skal til for at reducere smitten, så er det sådan, man må gøre.

Hun håber dog, at man finder på nogle hurtigere arbejdsgange i forbindelse med den nye nedlukning.

Grundlæggende ønsker vi os en højere hastighed i forhold til at afregne kompensationen. Det er klart, at det er udfordrende at skulle vente i meget lange perioder på de her afregninger og ikke helt vide, hvad kompensationen bliver.

Herudover håber hun, at hjælpen fortsætter, efter man har fået lov at åbne igen.

- For kulturprodukter vælter ikke bare ud over scenerne – de kræver langt tilløb. Man kan ikke bare trykke på en knap og tjene penge. Den type kompensation må man gerne tænke med ind – så man ikke kun tænker på den korte bane, men også den lange.

Museer: 'Vi har en undren'

Direktør for Danske Museer Nils M. Jensen frygter allerede, hvad der sker, når man igen får lov til at åbne op igen. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Ritzau Scanpix)

I lyset af smittesituationen forstår direktør for Danske Museer Nils M. Jensen godt nødvendigheden af at dæmpe aktiviteten i samfundet, "men vi har en undren", siger han:

- Det er tilsyneladende os, der skal holde for. Man kan undre sig over, at der ikke er nogle andre, der skal holde for. For steder som restaurant og natteliv virker mere smittespredende, lyder det.

Og han frygter allerede, hvad der sker, når man igen får lov til at åbne op igen:

- For der er en startfase, når det hele genåbner. Efterveerne kan sagtens blive ret så store. Efter sidste nedlukning gik der mange måneder, før man var i omdrejninger igen, siger Nils M. Jensen og slutter:

- Og kulturlivet kan ikke nøjes med hjælpepakker nu, men skal have hjælp på den lange bane.

Teatre: 'Det er frygteligt'

Det har været svært for kulturlivet med de utroligt korte intervaller, der var under sidste nedlukning, siger Emmet Feigenberg, der er direktør for Østerbro Teater. (Foto: © Ida Guldbæk Arentsen, Scanpix)

- Jeg kan kun sige, at jeg er ked af at skulle lukke teatret. Det er frygteligt. Men hvis det er det, der skal til, og måske gør, at vi kan åbne hurtigere end sidste gang, så er det jo sådan, vi er nødt til at gøre.

Sådan lyder det fra Emmet Feigenberg, der er direktør for Østerbro Teater og nu måske også kan se frem til en periode med en gabende tom teatersal.

- Vi har været velsignet med et virkelig loyalt publikum, og vores forestillinger er gået virkelig godt, efter vi fik lov at åbne op igen. Nu kan man håbe på, at de her restriktioner virker hurtigt og efter hensigten.

Teaterdirektøren udtrykker ellers glæde over, ”at vi ikke gik ned med flaget efter sidste nedlukning”. Nu håber han på, at kulturlivet også bliver hjulpet igennem nedlukningen den her gang.

- Vi er nødt til at stå sammen og stole på, at vores myndigheder gør det, så godt de kan. Og så skal vi selvfølgelig holde øje med vores respektive områder, at det går rigtigt til. Det gælder, uanset om man taler om kulturlivet, skolevæsenet eller noget helt tredje.

Han synes især, det har været svært for kulturlivet med de utroligt korte intervaller, der var under sidste nedlukning.

- Selvom man havde på fornemmelsen, at restriktionerne dengang nok ville blive forlænget, så kunne man ikke vide det, og var nødt til at planlægge efter at åbne – hvilket så ikke skete. Det har gjort ting dyrere og mere besværligt, og det har været svært at disponere i sådan en situation, siger han, men understreger slutteligt:

- Der er andre end mig, der har forstand på, hvordan man beslutter, hvor længe en nedlukning skal vare. Det vigtigste er, at det virker.