I Danmark svælger vi os uhindret i fed musik på streamingtjenester som Spotify, Telmore eller Yousee.
I Kenya hedder den mest brugte tjeneste derimod lige nu Mdundo. Og den er udtænkt af Martin Nielsen fra Lyngby nord fra København.
Den 28-årige, rødhårende mand med let skæg og blå øjne, er direktør for en af Østafrikas mest fremadstormende streamingtjenester. Han balancerer rundt med 12 millioner aktive brugere sidste år og 40.000 kunstnere, der dermed indgår i Afrikas største katalog med afrikansk musik.
Hør et af de nye hits fra Mdundo mens du læser videre:
http://mu.net.dr.dk/admin/ProgramCard/Get/urn:dr:mu:programcard:5a902122a11f9f2198396d08
Det hele begyndte med, at Martins interesse for startups i den mobile verden fik ham til at skifte de trygge rammer i Kongens Lyngby ud med den buldrende og pulserende storby Nairobi i Kenya. Muligheden for en korttidsansættelse hos et internationalt firma i Kenya, udviklede sig efter kort tid til tanker om musiktjenester.
- Allerede efter, at jeg havde været i Kenya i 2-3 måneder, begyndte mine chefer og jeg, at snakke om musiktjenester i landet.
Svært at fortælle om den verden han lever i
Lyden af eksotisk sukkersød afropop og benhård socialrealistisk hip hop breder sig på kontoret med de syv ansatte i bydelen Hurlingham, der med det store antal af tech virksomheder og kreative reklamebureauer minder om Nairobis svar på Silicon Valley.
Det er også i Hurlingham, Martin Nielsen bor i en lejlighed to kenyanere, en amerikaner og en ukrainer. I et multinationalt samfund, hvor hverdagen går hurtigt og billedet forandrer sig hver dag.
Selvom den unge forretningsmand og musikelsker fra Lyngby godt kunne tænke sig at brede sin musiktjeneste ud over hele Afrika med ét slag, bliver han nødt til at tage det skridt for skridt.
Alle dele af Afrika forskellige fra hinanden, og selv i Nairobi er der samfundsmæssigt kæmpestor forskel på befolkningsgrupperne.
- Kenya er et "ulige" samfund, men det er svært at forklare hvad det betyder, hvis man ikke lever her. Jeg er mere tilbøjelig til at bruge ordet "segmenteret samfund", for det giver en anden og bedre forståelse af samfundets struktur.
Martin Nielsen oplever tit, at det er en udfordring at fortælle om det samfund, han lever og arbejder i, til vennerne, familien og andre fra den vestlige verden. Fordi, som han selv siger det, er vi er så lige i vores samfund. Det er først, når man forstår de mange parallelle samfund, at man kan sætte sig ind i hans hverdag.
- Det er naivt, at udtale sig om Kenya eller om Afrika bredt defineret. Det er simpelthen umuligt, fordi du ikke an bruge et gennemsnit til noget. Der lever stammefolk tre timers kørsel sydpå, som ikke vil være en del af et udviklet samfund, sammen med nogle af Afrikas klogeste hoveder og største firmaer.
Med blandt de største musiktjenester
Lige nu render over 300 millioner afrikanere rundt med en smartphone i lommen. Og behovet for ydelser til det eksplosivt voksende antal smartphone brugere, er stort.
Derfor findes der også mange steder på den mobile verden, hvor tjenester er til gængelige – ulovligt. Den udvikling håber Martin Nielsen og Mdundo, at kunne være med til at vende.
- Vi mener, at der er behov for et skifte i brugeradfærd – fra ulovlig download til lovlig download. Inspireret af Spotifys filosofi, så er det nødvendigt, at lave et produkt, der er bedre end ulovlige sider, siger Martin Nielsen.
Rent teknisk fungerer Mdundo sådan, at musikere og pladeselskaber selv kan lægge musikken ud. Når de gør det, giver de samtykke til, at brugerne må downloade den – hvilket bliver gjort i stor stil.
Mdundo startede for fire år siden og har allerede nu vokset sig til den største uafhængige musiktjeneste på det Afrikanske kontinent. Det er kun store verdenskoncerner som Apple Music, YouTube, Itunes og Deezer, der ligger over Mdundo i hierarkiet.
- Vi har generelt haft hele Afrika som fokus og ikke kun Østafrika. Men Kenya har været en naturlig base pga. den stærke økonomi, deres fokus på mobile løsninger og den gode musik.
Mdundo fokuserer på hele Østafrika, men har base i Kenya. Herfra kan Martin Nielsen se ringene sprede sig i vandet - eksempelvis ved, at Mdundo allerede arbejder sammen med over 300 musikere fra Ghana og Nigeria, selvom musiktjenesten endnu ikke har besøgt de lande.
- Der er en håndfuld Afrikanske markeder som vi ikke har haft tid til at prioritere, men hvor vi allerede er i stabil vækst, fordi deres musikere og brugere selv finder vej til vores service, forklarer han.
Investeringer og vækst fjerner korruptionen
At Martin Nielsen er en fyr, der tænker på antallet af brugere, musikere og streams der dagligt strømmer igennem Mdundo, med 1600000 månedlige brugere, skal der ikke lægge skjul på.
Personligt er han landet et sted, som han holder af at leve i. Og som forretningsmand er det et sted med store udviklingsmuligheder.
For tiden følger han med i DR-serien 'Liberty', der løber hen over skærmen søndag aften.
Han ved ikke selv så meget om den ’humanitære’ verden, som Liberty kredser omkring, men som en dansker, der slår sig ned i Østafrika og prøver at starte en forretning, interesserer seriens skildring af østafrika.
Og så kender han godt til begrebet korruption, som omverdenen så gerne vil til livs på Afrikas vegne. Ifølge Martin Nielsen er den direkte bekæmpelse af korruption bare ikke nødvendigvis den rigtige nøgle.
- Mange tror, at hvis vi dræber korruption, så kommer Afrika på ret vej. Men al forskning viser, at relationerne er omvendt: Økonomisk vækst og stabilitet dræber korruption, så hvis vi virkelig gerne vil hjælpe Afrika, bør vi fokusere på at skabe vækst, siger han.
Tankerne om at udrydde korruption er god, men også spildt, sammen med at den bistand der bliver givet til lande i Afrika, er kortsigtet. Den giver kun mad på bordet i dag og hvis ikke man bruger flere midler til vækst, vil situationen aldrig ændre sig.
I Martin Nielsens øjne, bør man satse på de ’segmenter’ af samfundet, med høj vækst i personlig indkomst og uddannelser, hvor niveauet også højnes år for år.
- Jeg ved godt, at det lyder strengt. Men i min verden, handler det mere om at investere i disse grupper, som kan trække resten af befolkningen ud af fattigdom, end det handler om at give til de fattigste, siger den danske musikentreprenør.