Danske museer får kritik for ubrugelige optællinger af gæster

Danske museer optæller deres besøgende på vidt forskellige måder. Dermed bliver tallene ubrugelige, mener ekspert.

Your Rainbow Panorama på toppen af Aros i Aarhus. (Foto: TORBEN CHRISTENSEN © Scanpix)

De senere år har været én lang optur for danske museer, der har berettet om den ene besøgsrekord efter den anden.

Men der er stor forskel på, hvad museerne indberetter som besøgstal. Dermed er det svært at sammenligne tallene, mener en række museer.

- Det giver ikke mening at lave statistik, hvis ikke alle tæller på samme måde. Og skal man gøre det objektivt, så må man tælle dem, der går ind og ser en udstilling, siger økonomichef Carsten Skjøt på kunstmuseet Louisiana i Nordsjælland til Politiken.

Louisiana tæller kun besøgende, der indløser billet.

Men flere museer tæller i stedet alle, der bare går ind i bygningen, som besøgende. Dermed får de et væsentligt højere besøgstal, der kan gøre det nemmere at finde sponsorer, siger kritikerne.

En tur i souvenirshoppen er nok

For to år siden ændrede kunstmuseet Aros i Aarhus optællingsmetoden, så alle, der går ind ad hoveddørene, tæller med i det besøgstal, der bliver indberettet til Danmarks Statistik.

Tidligere indberettede man kun besøgende, der indløste billet til udstillingen eller deltog i arrangementer og undervisning. Ændringen fik besøgstallet til at stige med over 200.000 besøgende, og så kunne Aros ellers vælte Louisiana af pinden som landets bedst besøgte museum.

Men der er også museer, der fortsat kun noterer, hvor mange der indløser billet til deres udstillinger eller deltager i arrangementer og undervisning. Det gælder blandt andet Nationalmuseet, Kunstmuseet Louisiana og M/S Museet for Søfart i Helsingør.

- Indberetningerne til Danmarks Statistik er vigtige, fordi de viser, hvor godt museerne har fat i danskerne. Men hvis vi også tæller håndværkere, folk der skal ind og ud for at ryge, eller lige skal købe en gave til svigermor med, så kan vi jo ikke stå inde for de tal mere, siger museumsdirektør Ulla Tofte fra M/S Museet for Søfart.

Facebook
Twitter