Danske Niels imponerer som første transkønnede i Mr. Gay Europe

Niels Jansen blev nummer to i den europæiske konkurrence for homoseksuelle mænd.

Niels Jansen deltog i Mr. Gay Europe, hvor han fik en andenplads. På billedet ses han sammen med årets vinder fra Tyskland Enrique Doleschy (tv.) (Foto: Beate Adriana)

Danske Niels Jansen har, som den første transkønnede nogensinde, repræsenteret sit hjemland i den årlige Mr. Gay Europe konkurrence.

Han vandt en andenplads i weekendens konkurrence.

Og 44-årige Niels Jansen håber på, at hans sejr i weekenden kan være med til at skabe mere fokus omkring transkønnede i det homoseksuelle miljø:

- Der er mange, der ikke ved, at transkønnede homoseksuelle eksisterer, og det er vigtigt for mig at sætte fokus på, så flere kan springe ud og føle sig hjemme.

Niels Jansen, der tidligere i sit liv bar et kvindenavn, var ikke selv klar over, at man kunne være transkønnet homoseksuel.

Først som 38-årig tog han springet og sprang ud som både homoseksuel og mand.

Efter at være sprunget ud, havde han svært ved at finde sin plads i LGBT-miljøet.

- Jeg håber, at min placering i Mr. Gay Europe er med til at vise, at der er mange måder, at være bøsse på, og at jeg får en mulighed for at snakke om, hvordan flere passer ind i miljøet.

Mødt af voldelige demonstranter

Desværre var weekendens konkurrence ikke lutter farveri konfetti. Forud for konkurrencen deltog årets deltagere i den lokale pride-parade i Poznan i Polen.

Paraden blev dog afbrudt af voldelige demonstranter, der ifølge Niels Jansen havde medbragt kasteskyts, der flere gange tvang deltagerne i dækning.

De voldelige demonstranter og den negative oplevelse var en stor kontrast til de Pride-arrangementer, Niels Jansen er vant til fra København. Derfor påvirkede hændelsen hans humør og feststemning:

- Jeg tænkte, at nu ville jeg bare gerne hjem. Jeg vinkede og smilede til publikum, men jeg kunne ikke feste som de andre.

Mere end en skønhedskonkurrence

Mr. Gay Europe er ikke en klassisk skønhedskonkurrence. Målet med konkurrencen er, at finde rollemodeller i det europæiske LGBT-samfund. Derfor dystes der i udfordringer såsom sociale medier, interview og en skriftlig test.

Niels Jansen vandt de to sidstnævnte.

- Jeg er en aktivist, der ved en helt masse om LGBT-miljøet. Det var en kæmpe sejr at tage de kategorier med hjem, som handlede om viden, problemer og fremtid i LGBT-miljøet, siger han.

På trods af priserne var det ikke Niels Jansen, der løb med sejren. Det blev den tyske Enrique Doleschy.

Men for Niels Jansen var det sejr nok i sig selv, som transkønnet mand, at modtage en af konkurrencens topplaceringer.

- Det er med til at vise vejen for andre transkønnede. Jeg er meget stolt over at slå fast, at vi også er her.

Der var også ros til danskeren fra præsidenten for Mr. Gay Europe, Tore Aasheim.

- Vi er beærede over, at en transkønnet person havde lyst til at deltage og følte sig godt tilpas med det. Niels viste sig at være en positiv og signifikant deltager, siger han i en pressemeddelelse.

I morgen begynder Copenhagen Pride Week, og på lørdag er der den årlige Copenhagen Pride Parade.