Danske Tia giver kvinder mod til at gå ud og erobre en mandsdomineret branche: 'Jeg bliver så stolt'

Tia Korpe står bag Future Female Sounds, der uddanner kvindelige dj's i Danmark - og nu også i Afrika og Mellemøsten.

(© Jamise/Female Future Sounds)

- Vi har netop afsluttet en workshop, hvor vi uddannede og bredte budskabet om de talentfulde kvindelige dj's ud i Tunesien. Næste stop er en 'all female'-turné i Nordafrika og Mellemøsten til efteråret, og det ultimative mål er at starte et dj-akademi for kvinder i Saudi-Arabien.

Budskabet er klart, og ambitionerne er skyhøje hos Tia Korpe aka Tia Turn Tables. Nogle ville måske tænke noget nær umulige.

Den 35-årige dj er grundlægger og direktør for nonprofit-organisationen Future Female Sounds, som arbejder for at synliggøre og promovere kvindelige dj-talenter og ikke-binære personer - ikke bare i Danmark, men også globalt.

- Det er et mindset, som vi vil prøve at ændre hos folk, for vi kan ikke ændre musikbranchen. Men vi kan skabe synlighed for de kvindelige dj’s, der er derude, siger Tia Korpe. (Foto: Sonia Ziegler © Female Future Sounds)

Hun lader sig ikke slå ud af udfordringen om at få adgang til kvinderettighedernes skamplet Saudi-Arabien og bane vejen for kvinder i en mandsdomineret dj-branche.

- Min egen oplevelse som kvindelig dj og som aktiv i København i rigtig mange år er, at det er en meget mandsdomineret branche. Jeg manglede andre kvinder, jeg kunne sparre med, og jeg manglede kvindelige rollemodeller at spejle mig i, siger Tia Korpe og fortsætter:

- Det handler også om synlighed. Der er masser af dygtige kvindelige dj's derude, men de bliver stadigvæk ikke booket lige så meget som deres mandlige kollegaer. Det gælder både på de absolut største festivaler, men også i klubmiljøet.

Derfor grundlagde hun 1. december 2017 Future Female Sounds, der både fungerer som bookingbureau med 12 danske kvindelige dj's i folden og som arrangør af workshops, der uddanner og giver et fællesskab for artisterne.

Og så har Tia Korpe og Future Female Sounds netop afholdt deres første globale workshop, hvor 13 tunesiske kvinder blev uddannet udi kunsten at spinne plader og lave en fest.

- Den 8. marts, på kvindernes internationale kampdag, havde vi et stort job på en klub i Tunesien, hvor alle vores dj-studerende fik lov til at spille et set, og så spillede jeg og to kvindelige tunesiske dj's. Det var super fedt, siger Tia Korpe. (Foto: Female Future Sounds)

Selvom kvindelige dj's stadig er klart underrepræsenteret i Danmark, så kan det slet ikke sammenlignes med tilstanden i Tunesien.

- I Tunesien handler det meget mere om ulighed mellem kønnene, for her er der absolut ikke mange synlige kvindelige dj's. Der findes tre kvindelige dj's i Tunesien, som spiller jævnligt, men da vi begyndte at forhandle med de forskellige spillesteder, fandt vi ud af, at de tilbyder kvindelige dj's en lavere løn end de mandlige. Så hernede er vores arbejde endnu mere vigtigt, lyder det fra Tia Korpe på telefonen fra Tunis.

De fleste har aldrig set en kvindelig dj før

Både før og efter den tunesiske revolution omkring årsskiftet 2010-2011, som blev startskuddet til 'Det Arabiske Forår', blev Tunesien fremhævet som den mest progressive nation i MENA-regionen (Mellemøsten og Nordafrika), når det kommer til ligestilling.

Men på trods af udviklingen og den høje grad af ligestilling i Tunesien i forhold til de andre lande i MENA-regionen så er det 'nye' Tunesien skrøbeligt, og snævertsynede og konservative holdninger til kvinders rolle i samfundet er stadig fremtrædende.

- Ved at sætte en kvindelig dj bag pulten kan man ændre tankegange og normer. Især blandt unge mænd her i Tunesien, som aldrig nogensinde har set en kvindelig dj stille sig op på en scene, siger Tia Korpe. (Foto: Future Female Sounds)

Tia Korpe tror og håber, at Future Female Sounds-akademiet har været med til at inspirere andre unge piger til at forfølge deres interesser og skubbe til de stereotype kønsroller.

Og interessen fra landsdækkende og afrikanske medier har gjort, at folk har fået øjnene op for, at der rent faktisk findes kvindelige dj's i landet.

- Den feedback, jeg har fået fra deltagerne, har været helt fantastisk. Flere af pigerne var stille og lukkede i starten, men stille og roligt blomstrede de op i løbet af ugen. Ikke kun teknisk, men også personligt. De har fået mod til at gå ud og erobre verden, og så har de ikke mindst fået et netværk og nogle sparringspartnere i ryggen, som bakker dem op.

- Og så bliver jeg stolt, når jeg hører, at tre af vores studerende er blevet booket til forskellige job - allerede en uge efter vi afsluttede workshoppen, siger Tia Korpe.

Den (næsten) umulige arabiske drøm

Men det stopper slet ikke her for Future Female Sounds og missionen om at uddanne og promovere kvindelige dj's globalt.

Til maj tager Future Female Sounds-karavanen til Kina, og derefter går turen til Sydafrika.

Og til efteråret sætter Future Female Sounds en turné op i Nordafrika og Mellemøsten, hvor de samler en hær af talentfulde kvindelige dj's fra hele regionen med målet om at sprænge opfattelsen af, hvad kvinder (også) kan udrette.

Det skal gerne være med til at rydde vejen for organisationens ultimative mål: At åbne et dj-akademi kun for kvinder i Saudi-Arabien.

- Saudi-Arabien er det ultimative mål, men også et langsigtet mål. Det er nok det land i verden, som er mest ekstremt, når det kommer til kvinders rettigheder, så det siger sig selv, at det ikke er en nem opgave.

- Men jeg er i en proces lige nu, hvor jeg snakker med lokale kunstnere dernede, og det handler om at få tilladelser fra styret i Saudi-Arabien, hvilket er svært, og om at finde et sikkert sted at udfolde sig, så der ikke pludselig vælter 100 religiøse mænd ind ad døren og stopper det hele, forklarer Tia Korpe.

Med den langsigtede arabiske drøm i sigte, fortsætter Future Female Sounds missionen om at skabe ligestilling inden for dj-branchen, som breder sig som ringe i vandet og prikker til de konservative kønsnormer.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk