Dansker har skrevet årets julealbum

Julesange om åndelighed og materialisme. Om samvær og ensomhed. Det har givet masser af anmelderstjerner både i Danmark og i udlandet.

Orkesteret "Hymns from Nineveh" har udgivet en række julesange under titlen "Endurance in Christmas Time", som har fået seks stjerner i Berlingske og kåret som årets bedste julealbum af det amerikanske kristne dagblad Christianity Today.

- Som sangskriver er jeg inspireret af spændinger mellem mennesker og eksistentielle temaer. Juletiden er ekstrem i sine spændinger mellem åndelighed og materialisme, mellem samvær og ensomhed, fortæller forsangeren Jonas Petersen til DR Kultur.

Julen afspejler livet

Jonas Petersen har tidligere udgivet det lille julealbum " Uncomplicated Christmassongs", så julens temaer har sangskriverens interesse og der er tit en religiøs tilgang i hans tekster. Jonas Petersen er erklæret kristen.

- Juletiden er faktisk en lille udsnit af tilværelsen. De spændinger der er i livet i almindelighed de findes i julen i særdeleshed. Julens kerne er en åndelig tid, men nu om dage er julen også meget materialistisk. Der er også en spænding i, at mange samles og er sammen med nogle. Men der er også folk som ingen har og sidder alene. Dem der er alene bliver mindet om det i juletiden.

Den gode salme

Jonas Petersen har tidligere sagt til Kristeligt Dagblad, at hans favorit salme er "Hil dig frelser og forsoner" med stroferne: "Ak nu føler jeg til fulder hjertets hårdhed, hjertets kulde".

Til avisen gav han også opskriften på en god julesalme.

- De gode julesalmer indeholder tre elementer: De er indholdsmættede, er god brugskunst og god lyrik. Jeg synes, man som dansker, kan være stolt af den salmetradition, vi har. Det er jo fremragende lyrik fra Thomas Kingo og fremefter. Det sjove ved salmerne er, at de har en særlig form og skal bruges sammen med deres særlige melodi. Men det er samtidigt digte reserveret til at talesætte forholdet mellem Gud og mennesker, sagde Jonas Petersen til Kristelig Dagblad.

Ikke en konkurrence

Nu har Jonas Petersen selv budt ind med julesange. Og selvom han er glad for anmelderroserne, så er hans sange ikke tænkt som dem vi skal synge i kirken juleaften.

- Jeg ved de bliver sunget, men det er ikke derfor jeg har skrevet dem. Jeg synes der er mange fantastiske danske julesange, men dem er jeg ikke i konkurrence med. Men jeg er da glad for, at publikum kan lide mine sange, siger Jonas Petersen.

FacebookTwitter