Dansker misbrugt i EU-kunstværk

Dansk kunstner er vred over fejlagtigt at stå på listen over bidragere til et kunstværk, der skaber fornærmelse og latter i EU's hovedkvarter.

Bulgarien er et lokum. Storbritannien er ingenting. Og Danmark er et antimuslimsk legoland.

Sådan er de tre lande fremstillet i det tjekkiske EU-formandskabs nye kunstværk, Entropa. Det hænger i EU's hovedkvarter i Bruxelles og skaber både smil og surmulen i Europa, skriver Ritzau.

Tjekkiet har betalt næsten 3 millioner kroner for værket, men tager nu afstand fra bagmanden, den tjekkiske kunstner David Cerny.

Dansker misbrugt

Værket forestiller et puslespil over Europa og skulle have haft bidrag fra 27 kunstnere fra alle unionens medlemslande. Men listen over bidragere er falsk, viser det sig.

- Det er dybt ubehageligt og skide frækt, siger den danske kunstner, Susan Malberg Albertsen, der står som dansk bidrager, til Ritzau.

Ifølge listen, som David Cerny har lavet, har Susan Malberg Albertsen sammen med en Lars Kristjansen lavet det danske bidrag: Et danmarkskort bygget med legoklodser, hvor Jylland ligner Muhammed-karikaturen med bomben i turbanen.

- Nej, jeg har ikke lavet det kunstværk, lyder den klare besked fra Susan Malberg Albertsen til Ritzau.

Tjekkiet vasker hænder

Da det otte ton tunge kunstværk blev sat op i mandags håbede Tjekkiets vicepremierminister, Alexander Vondra, på europæernes åbenhed og værdsættelse over "sådan et projekt".

Men efter bedraget har piben fået en anden lyd. Ifølge Vondra lød aftalen på, at de enkelte dele skulle laves af kunstnere fra alle EU's 27 medlemslande.

- David Cerny bærer det fulde ansvar for ikke at leve op til aftalen og løftet, siger Vondra ifølge Ruitzau i en officiel udtalelse.

Kunstner indrømmer fup

Kunstneren indrømmer bedraget, men Davis Cerny tager meget let på sagen.

- Grotesk overdrivelse og mystificering er en del af tjekkisk kultur, og at skabe falske identiteter er en af strategierne i nutidskunst, siger David Cerny ifølge nyhedsbureauet AFP.

David Cerny er en kontroversiel kunstner i tjekkisk kulturliv. I 1991 blev han kortvarigt arresteret, fordi han malede en sovjetisk kampvogn pink, selv om den var en del af et mindesmærke.

Entropa skal efter planen officielt indvies torsdag, men det er nu uklart, om det vil ske. Tjekkiets regering vil tage en beslutning onsdag eller torsdag.

FacebookTwitter