Danskere imponerer i Hollywoodfilm

"Engle og Dæmoner" er en langt bedre film end forgængeren "Da Vinci Mysteriet". Og danske Thure Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas spiller overfor Tom Hanks i langt større roller end forventet.

DR Nyheders kulturredaktør, Niels Frid, har som én af ganske få allerede set storfilmen "Engle & Dæmoner". Filmen har verdenspremiere mandag i Rom.

Tom Hanks spiller den dominerende hovedrolle i den nye, med spænding imødesete filmatisering af Dan Browns bestseller, "Engle & Dæmoner". Men lige omkring Hanks og i bærende roller - fra først til sidst i den to timer og et kvarter lange film - er de to danske skuespillere, Thure Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas.

Som den unge, cigaretrygende schweizergardist, ulasteligt klædt i en italiensk habit, er Thure Lindhardt ikke bare den, der lukker Tom Hanks ind i Vatikanets hemmelige arkiver - efter at Hanks ansøgninger er blevet afvist seks gange. Han er også det gennemgående ansigt, der afspejler filmens stemningsskift, mens Hanks jager fire kidnappede kardinaler og deres gidseltager i og omkring Vatikanet i det indre Rom.

Hemmelige Lie Kaas imod Hanks

Med briller og skægstubbe er Nikolaj Lie Kaas manden, Hanks er oppe imod i hele filmen. Danskerens rolle har været hemmeligholdt indtil verdenspremieren, fordi man ikke har villet afsløre hans helt præcise rolle i actionthrilleren. Men det er ikke for meget sagt, at det er Nikolaj Lie Kaas' forbrydelse, der sætter filmens handling i gang.

Thure Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas udgør sammen med Ewan McGregor, svenskeren Stellan Skarsgaard, Armin Mueller-Stahl og isrealske Ayelet Zurer kernen omkring Hanks i filmen. Mens den kvindelige forsker Vittoria Vetra sammen med Hanks-figuren Robert Langdon er de altdominerende hovedroller i Dan Browns roman, fylder både Lindhardt og Lie Kaas langt mere i filmen.

Instruktør skærer ind til benet

Instruktøren Ron Howard var meget trofast overfor romanforlægget i forgængeren "Da Vinci Mysteriet". Denne gang har han skåret sidehistorier, personer og locations ud af romanen for at skabe en mere én strenget actionthriller.

Filmens plot er helt simpelt: På verdens største videnskabscenter CERN i Schweiz har Vetra opfundet et anti-stof, der kan løse en del af verdens energiproblemer, men som også har stor udslettende kraft. Ved filmens begyndelse er anti-stoffet stjålet, så symbolanalytikeren Robert Langdon (alias Tom Hanks) tilkaldes. Han ser straks, at sporet leder mod Vatikanet, hvor paven netop er død og de fire kardinaler, der er favoritter som hans efterfølger, alle er kidnappede. En af dem med anti-stoffet, der kan sprænge Vatikanet og omegn i luften. Hanks har nu til midnat til at redde Vatikan-staten. Så går det over stok og sten til Hans Zimmers powerfulde filmmusik.

Som en smuk sightseeing i Rom

Bortset fra de første scener i CERNs imponerende teknologiske univers, udspiller "Engle & Dæmoner" sig på Roms historiske pladser og kirker. Det klæder filmen at koncentrere sig om ét geografisk univers, i stedet for som i "Da Vinci Mysteriet" at flakke verden rundt på et par timer.

Som film er "Engle & Dæmoner" langt mere vellykket end "Da Vinci Mysteriet": Den har fremdrift, flotte skuespillerpræstationer og en sikker instruktørhånd. Det er tydeligvis vigtigt for instruktøren Ron Howard at lave en film, der både er vellykket og effektiv. "Da Vinci Mysteriet" blev en enorm kassesucces, men dens eftermæle er som en blandet fornøjelse. Howards Oscar-nominerede "Frost & Nixon" er en frygtindgydende skarp film, som dog ikke har imponeret ved billetlugerne. Med "Engle & Dæmoner" forsøger Howard at skabe en film, der fungerer både kunstnerisk og kommercielt. Og det lykkes langt hen ad vejen.

Meget tyder på, at Dan Brown og Ron Howard i fællesskab har fundet nøglen til noget, der kan blive en ny, voksen og begavet superhelt.

Hilsen fra Hanks i alperne

Også Tom Hanks er tiltalt ved udsigten til at udvikle Langdon til en serie med en voksen, intelligent helt. "Det er sjældent man får den slags roller tilbudt", som Hanks sagde, da han introducerede en visning af de første klip fra filmen for nylig.

Ved den lejlighed var mere end 200 journalister fra hele verden - blandt andet mig - fløjet til videnskabscentret CERN i de schweiziske alper, for at møde instruktøren, Hanks og hele holdet omkring filmen til den allerførste visning af klip. Nu er den samme kreds så inviteret til Rom til verdenspremieren på filmen.

Hanks går forrest op ad den røde løber mandag aften til en premiere, der ikke må galt. Alle sejl er sat til for at gøre "Engle & Dæmoner" til årets film. Under alle omstændigheder vil filmen eksponere Thure Lindhardt og Nikolaj Lie Kaas i en grad, så deres karriere meget vel kan komme til at ligne en ensrettet vej til Hollywood.

Facebook
Twitter