Danskerne snyder sig til gratis tv

Danskerne snyder sig til at se fjernsyn uden at betale, og kulturministerens udspil mod pirateri løser ikke problemet, mener en direktør i branchen.

Over 400 danskere er over det seneste halve år blevet dømt for at have set betalings-tv uden at betale.

Ulovlige downloads af musik og film er et udbredt problem for rettighedshavere, men film og musik er ikke det eneste, folk snyder sig til at bruge gratis.

Tv-selskaber oplever i stigende grad problemer med folk, der bruger ulovligt dekodningsudstyr eller snyder med piratkort til betalingskanaler eller såkaldt "cardsharing" over internettet.

400 dømt på et halvt år

På bare et halvt år er over 400 personer blevet dømt for at have set betalingskanaler på tv uden at betale for det, og de er blevet idømt bøder på mellem 10.000 og 20.000 kroner.

Det skriver Berlingske.

- Bødernes størrelse afhænger af, hvor længe den enkelte vurderes at have benyttet udstyret. Dertil vil ofte komme et erstatningskrav og måske også inddragelse af de penge, man har sparet. Så det kan hurtigt blive en meget dyr fornøjelse, siger David Würgler til avisen.

Han er direktør i organisationen STOP - Nordic Content Protection, der blandt andet arbejder for Canal Digital, Viasat, Boxer, Yousee og Divisionsforeningen.

Taber et trechifret millionbeløb

Selvom David Würgler ikke kan sætte et præcist tal på, hvor mange penge tv-selskaberne mister på bedrageriet, er han ikke i tvivl om, at det er et alvorligt tab for dem.

- Vi ved jo ikke præcis, hvor mange der snyder eller hvor mange, der ellers ville have et lovligt produkt. Men for den samlede branche kan der være tale om et tab på et trechifret millionbeløb, siger David Würgler.

Tror ikke at lovlige alternativer er nok

Kulturminister Uffe Elbæk fremlagde onsdag et nyt udspil mod pirateri på internettet. Her lagde han vægt på, at lovlige alternativer skal komme pirateriet til livs. Men David Würgler tror ikke på, at kulturministerens udspil kan løse problemet.

- Det er måske løsningen for film og musik, men ikke når vi taler tv. For her er jo masser af lovlige alternativer - folk vil bare ikke betale, hvad det koster, og de har måske også en følelse af, at det er jo ikke "rigtig" kriminelt, siger David Würgler.

Han mener, at der i stedet er brug for at styrke retshåndhævelsen med en central efterforskningsenhed.

Efterlyser politimæssig enhed

Dansk Industri og RettighedsAlliancen, som er en paraplyorganisation for flere end 52.000 rettighedshavere, er helt på linje med David Würgler.

Derfor har de begge skrevet til justitsminister Morten Bødskov og efterlyser en politimæssig enhed, der kan tage sig af ophavsretskrænkelser på nettet.

- Lige nu er det op til de enkelte retskredse, men da det er teknisk svære sager, vil vi gerne have nogle, der er dedikeret til opgaven og har tid til at opbygge ekspertisen, siger Christian Hannibal, der er politisk konsulent i DI, til Berlingske.

Vil have svensk task force

I Sverige har man de sidste fire år haft en særlig task force, der blandt andet efterforsker piratkopiering. RettighedsAlliancen i Sverige vurderer, at den løsning har ført til en halvering af de illegale tjenester i Sverige.

Og den svenske model har også vakt interesse hos Venstre, hvor man peger på, at politiet herhjemme ikke har samme mulighed for at sætte målrettet ind mod pirateriet, som den svenske task force har.

- Politikredsene i Danmark har hverken ressourcerne eller kompetencen til at slå hårdt ned på brud på copyrighten, siger Venstres kulturordfører, Michael Aastrup Jensen.

Afventer effekten af den danske model

Alligevel har kulturministerens danske piratpakke ikke fået en task force. Den bygger i stedet på frivillige aftaler med producenterne om håndhævelse af rettighederne og mere oplysning til brugerne om lovlig adgang til musik, film og tv.

Og Socialdemokraternes kulturordfører er godt tilfreds med den danske model.

- Det er rigtigt, at vi har skelet meget til erfaringerne fra Sverige, og det ser ud som rigtig fine resultater. Men jeg accepterer justitsministeriets vurdering af, at det ikke er en plausibel mulighed lige nu, og jeg er tilfreds med kulturministerens udmelding om, at han vil afvente effekten af de initiativer, vi nu sætter i gang, og hvis de ikke er gode nok, må vi jo skele til Sverige igen, siger Socialdemokraternes kulturordfører Flemming Møller Mortensen.

Facebook
Twitter