De forenede glamour, skønhed og politik – men bag facaden lurede virkeligheden og utroskab

Et spontant bryllup bliver starten på en af danmarkshistoriens mest kendte romancer mellem politiker Jens Otto Krag og skuespiller Helle Virkner.

(Foto: Ivar Myrhøj © Ritzau Scanpix)

De har kun kendt hinanden omkring en måned, da de gifter sig i sommeren 1959.

Få dage tidligere var den socialdemokratiske udenrigsminister, Jens Otto Krag, og skuespiller Helle Virkner sammen rejst på ferie til Sydfrankrig for at lære hinanden bedre at kende.

I flyet har de booket billetter hver for sig og sidder langt fra hinanden, for at nysgerrige blikke ikke skal opdage, at de rejser sammen. Men de når kun at være alene i kort tid, da en journalist fra Se og Hør henvender sig til parret og fortæller, at der er blevet taget billeder af dem sammen.

Som konsekvens vælger Helle Virkner og Jens Otto Krag at gifte sig.

Brylluppet mellem en af Danmarks mest kendte skuespillere og Socialdemokratiets politiske stjerneskud bliver en kæmpe mediebegivenhed.

Det lille rådhus i den sydfranske by Roquebrune er fyldt til randen med journalister og pressefotografer, og da de siger ja til hinanden, vælter fotograferne ind over bordet for at få det helt rigtige billede af det nygifte par.

- Det var jo det perfekte giftermål mellem glamour, skønhed og politik, fortæller Jakob Steen Olsen, der er forfatter og kulturanmelder på Berlingske.

Den 31. juli 1959 blev Helle Virkner og Jens Otto Krag gift. Med til brylluppet var et hav af danske og udenlandske pressefolk. (Foto: Mogens Amsnæs © Ritzau Scanpix)

Da parret siger ja til hinanden, er det samtidig to vidt forskellige verdener, der forenes under den sydfranske sol – og dermed får Danmark sit første store kendispar.

- De var begge meget offentlige personer, og de kunne virkelig supplere hinanden. De så endnu bedre ud på et fotografi sammen, end de gjorde hver for sig, siger Bo Lidegaard, der er historiker og forfatter til bogen 'JOK' om netop Jens Otto Krag – statsministeren, kvindebedåreren og en af hovedarkitekterne bag velfærdsstaten.

Historien om Jens Otto Krags ægteskab med Helle Virkner bliver i offentlighedens øjne det perfekte ægteskab, men bag privatlivets mure lurer utroskaben.

Det kan du se i DR's nye serie 'Krag & Virkner', hvor hele historien om Helle Virkner og Jens Otto Krags ægteskab foldes ud.

Helles bedste rolle

Efter brylluppet vælger ægteparret at flytte ind i Helle Virkners rækkehus på Egernvej på Frederiksberg, og sammen begynder de at udleve den drøm, de begge har haft om en familie.

Ved siden af sin karriere som skuespiller får Helle Virkner skabt et hjem, som danskerne kan få et indblik i, når pressen besøger familien. De bliver det perfekte symbol på den danske idealfamilie og på det velfærdssamfund, som Jens Otto Krag arbejder på.

I offentligheden bliver de kendt som den danske version af det amerikanske præsidentpar, John F. Kennedy og Jackie Kennedy.

- Før havde politikeres privatliv ikke spillet en rolle i offentligheden, men de begyndte at bygge et image op i pressen, og hvor de insisterede på at være den her kernefamilie, fortæller Jakob Steen Olsen.

Jens Otto Krag og Helle Virkner med deres to fælles børn, Jens Christian og Astrid Helene kaldet Søsser. (Foto: Olaf Kjelstrup © Ritzau Scanpix)

I 1962 sker der noget, som kommer til at få stor betydning for dem begge. Statsminister Viggo Kampmann må overlade posten til en anden efter flere hjerteanfald. Valget som hans afløser falder på Jens Otto Krag, og selvom det aldrig har været Krags ambition, er han nu Danmarks statsminister.

Med Jens Otto Krag som statsminister bliver Helle Virkner også Danmarks statsministerfrue.

Førhen har det ikke været normalt, at statsministerens kone indtog en offentlig rolle, men Helle Virkner er allerede en kendt skikkelse i Danmark, og hun stiller sig ikke bagved sin mand.

Når Jens Otto Krag inviterer udenlandske statsoverhoveder hjem på Egenvej, så er det Helle Virkner, der er vært. Hun indtager rollen som statsministerfrue, og hun gør det perfekt, fortæller Bo Lidegaard:

- Det bliver hendes største rolle nogensinde, som hun spiller og fortæller til perfektion. Man kan sige, at den karakter, som hun altid havde drømt om at få på teateret, den får hun i rollen som landets første kvinde.

Utroskaberne truer

Selvom ægteskabet udad til er perfekt, og hele Danmark har en opfattelse af statsministerparret som billedet på den rigtige kernefamilie, så er ikke alt, som det skal være.

For den hang til kvinder, som Jens Otto Krag altid har haft, kan han ikke lægge fra sig i ægteskabet.

Både derhjemme og til statsmiddage, må Helle Virkner konfronteres med sin mands kvindebekendtskaber.

I Helle Virkers selvbiografi 'Hils fra mig og kongen', fortæller hun selv om en episode, hvor de sammen er til statsmiddag ved den svenske statsminister. Her forsvinder Jens Otto Krag i løbet af aftenen med en af de svenske embedsmænds koner.

Gang på gang må Helle Virkner bide ydmygelserne i sig, når hun bliver vidne til sin mands sidespring, eller når han lader breve fra beundrere og elskerinder ligge frit fremme i deres fælles hjem.

  • I den nye DR-serie er det skuespillerne Thure Lindhardt og Katrine Greis-Rosenthal, der spiller Jens Otto Krag og Helle Virkner. På næste billede kan du se, hvordan de ser ud i rollerne. (© Monday Media)
  • Udover at spille rollen som Jens Otto Krag, så har Thure Lindhardt også debut som instruktør i seriens dramatiserede dele. (Foto: Monday Production © DR)
1 / 2

- Der er ingen tvivl om, at det var et ægteskab, som de begge troede, var det helt rigtige for dem, men så begynder de her utroskaber, siger Jakob Steen Olsen, og forsætter:

- Han kunne ikke se, at det var et problem med utroskab. Men det var også en offentlig ydmygelse, og de sidste år af ægteskabet var ikke lette for Helle Virkner. Hun ville gerne ud af det, men han ville ikke give hende skilsmissen.

For at komme ud af ægteskabet får Helle Virkner en journalist til at skrive historien om, at de skal skilles. Historien om skilsmissen lander på forsiden, og selvom Jens Otto Krag er klar over, at hans kone vil skilles, går han ud og siger, at det hele er noget vrøvl.

Nogle dage efter kan man læse et dementi, som Jens Otto Krag har forlangt at få bragt. På avisens forside står der: "Vi har aldrig haft det bedre".

Jens Otto Krag står overfor en af sine vigtigste og største politiske kampe. Han vil have Danmark med i EF (det nuværende EU), og derfor får han Helle Virkner til at blive i ægteskabet, indtil afstemningen er overstået.

Den 2. oktober 1972 opnår Jens Otto Krag så en af sine største politiske sejre, da danskerne stemmer ja til medlemskabet af EF, men dagen efter overrasker han alt og alle ved at træde tilbage som statsminister.

Statsminister Jens Otto Krag afgiver sin stemme ved afstemningen om optagelse i EF sammen med sin familie. Afstemningen bliver et overbevisende ja til EF. Efter sejren træder Jens Otto Krag tilbage som statsminister og overlader posten til Anker Jørgensen. (Foto: MOGENS LADEGAARD)

Skilsmissen

Jens Otto Krag har sejret politisk, og han har trådt tilbage som statsminister. Alligevel holder Helle Virkner fast i sin beslutning om skilsmisse, og i 1973 bliver de efter 14 års ægteskab skilt.

Fem år efter skilsmissen dør Jens Otto Krag, 63 år gammel. På tv kan man følge hans begravelse fra Folkets Hus, hvor Helle Virkner sidder på forreste række sammen med parrets to børn og Jens Otto Krags søn fra et tidligere forhold.

Jens Otto Krags begravelse fra Folkets Hus. Han døde den 22. juni 1978 af hjerteinsufficiens. (Foto: Allan Moe © Ritzau Scanpix)

- Deres liv udadtil var altid perfekt, og det var jo grundlæggende ikke sandt. Sådan er livet jo ikke, og heller ikke kærligheden. Derfor var deres forhold på mange måder kun en illusion, fortæller Bo Lidegaard.

Selvom det er godt og vel 50 år siden, at skilsmissepapirerne blev underskrevet, og både Helle Virker og Jens Otto Krag er døde nu, så lever historien om deres ægteskab videre.

Det er der en helt særlig grund til, hvis man spørger Jakob Steen Olsen:

- De er et par, som er et af det 20. århundredes store kærlighedshistorier. Vi har fået glimt ind i deres liv, men der er stadig mange ting, som vi ikke ved, derfor bliver vi aldrig færdige med dem. Det har en mystikkarakter og er endeløst fascinerende.

Du kan se seriens fire afsnit her på DRTV.