De har været åbne i mindre end seks måneder - nu har to sjællandske restauranter modtaget deres første michelinstjerne

To danske restauranter har modtaget deres første Michelinstjerne, mens Frederikshøj får sin anden.

Jatak har en masse svampe på menuen. Nu har de også en michelinstjerne. (Foto: søren bidstrup © Ritzau Scanpix)

Rettelse: Det fremgik tidligere, at Frederikshøj modtog sin første stjerne i 2020. Dette er rettet til 2015.

To nyåbnede restauranter på Sjælland har mandag aften høstet stor ros i form af deres første michelinstjerner.

Således har både restauranten Mota, der ligger i Nykøbing Sjælland, og restaurant Jatak, der ligger på Nørrebro i København, hver modtaget en michelinstjerne ved dette års michelinuddeling mandag aften i Stavanger i Norge.

Motas chefkok, der tidligere har arbejdet på Dragsholm Slot, siger fra scenen i Stavanger, at han nyder at arbejde på Mota og er selvsagt meget glad at kunne veksle sit arbejde til en michelinstjerne.

- Det er fantastisk efter kun at have holdt åbent i fem måneder. Jeg er virkelig, virkelig glad, siger Claus Henriksen.

Claus Henriksen (midten) var glad for sin første Michelinstjerne, som han fik for sin Restaurant Mota. (Foto: Carina Johansen © Ritzau Scanpix)

Ligesom Mota har restaurant Jatak ikke haft åbent i mange måneder, før den mandag aften ligeledes har modtaget en michelinstjerne.

Jatak var en af de restauranter, flere madanmeldere havde spået som ny michelinrestaurant. Jatak drives af chefkok Jonathan Tams, som har arbejdet i 13 år i køkkenet på henholdsvis Noma og den nu lukkede restaurant Relæ, der også havde en michelinstjerne.

- Jeg tror, det vigtigste, man lærer, er, at præstationer kun er mulige på grund af folkene omkring dig. Sara, som også er min livspartner, har hjulpet mig med at opnå det.

- Vi åbnede i januar, og hver dag har folk fundet en måde at blive bedre på, siger Jonathan Tams.

Aarhusrestaurant fik sin anden stjerne

Restaurant Frederikshøj, der ligger i Aarhus, gjorde sig også bemærket ved mandagens uddeling.

Således modtog restauranten sin anden michelinstjerne. Frederikshøj modtog sin første stjerne i 2015.

– Jeg vil bare sige tak til Michelinguiden og til holdet derhjemme, siger køkkenchef Wassim Hallal, der desuden modtog en pris ved uddelingen for at være mentor og i "årevis at have været en inspiration for unge kokke".

Køkkenschef Wassim Hallal fik både sin anden Michelinstjerne og en Mentor Chef Award for at have været en god rollemodel for yngre kokke. (Foto: Carina Johansen © Ritzau Scanpix)

Et udtryk for "fransk arrogance"

Bent Christensen, der er redaktør på Den Danske Spiseguide, er blandt de skuffede efter årets uddeling.

- Det er lidt for tyndt totalt set, det, som de deler ud til os i år. Nordjylland og Fyn er virkelig glemt, det er synd.

Han kalder det et udtryk for "fransk arrogance".

Flere madkendere havde regnet med stjerneregn i Nordjylland eller til restaurant Lieffroy på Fyn, men det blev det ikke til i denne omgang.

Der var ingen nye restauranter, som modtog en tredje stjerne ved uddelingen i Stavanger i Norge, selv om eksempelvis Alchemist på Refshaleøen i København eller Jordnær i Gentofte altså bejlede til prisen ifølge kendere.

- Jeg mener, at både Alchemist og Jordnær er tre stjerner værd, siger Bent Christensen.

Restauranterne Geranium og Noma beholder dog begge deres tre stjerner.

29 restauranter i Danmark har samlet 41 michelinstjerner i form af to trestjernede, otte tostjernede og 19 etstjernede.

/ritzau/