De sælges for svimlende millionbeløb: Her er 6 krypto-kunstværker, der har trukket overskrifter verden over

Markedet for krypto-kunst befinder sig lige nu i en rivende prisudvikling, men hvorfor - og hvad er det egentlig?

En af dem, der har tjent millioner på krypto-kunst, er en af Twitters grundlæggere, Jack Dorsey. Han solgte for nyligt Twitters første tweet for lidt over 18 millioner kroner. (Foto: Andre M. Chang © Represented by ZUMA Press)

Fænomenet krypto-kunst ramte for alvor alverdens forsider for et par uger siden, da den amerikanske kunstner Beeple solgte sit digitale kunstværk 'Everydays: The First 5000 Days' for intet mindre end 430 millioner kroner.

Det gjorde den 39-årige amerikaner til en af de tre bedst betalte nulevende kunstnere ifølge auktionshuset Christie's, som også stod for salget af det digitale kunstværk.

Beeples kunstværk – og alt andet krypto-kunst – er dog ikke som de fleste andre kunstværker. For du kan hverken hænge det op på din væg eller røre ved det.

Krypto-kunst er nemlig digital, og det, som Beeple har solgt, er en NFT (non-fungible token), som man kan betegne som digitale filer, der via hjælp fra blockchain-teknologien dokumenterer den unikke transaktion.

Det digitale kunstværk 'Everydays: The First 5000 Days' er lavet af kunstneren Beeple, hvis rigtige navn er Mike Winkelmann. Kunstværket består af billeder, der er lavet de sidste 5.000 dage. Det har taget 14 år at lave. (Foto: Handout © Scanpix)

Sagt på en anden måde betyder det, at selvom alle kan se billedet og kopiere det ligesom med alle andre digitale billeder, så kan ejeren af NFT'en bevise, at det unikke kunstværk er købt af Beeple.

Og Beeple, der rigtigt hedder Mike Winkelmann, er langt fra den eneste, der har solgt krypto-værker den seneste tid.

Twitter-grundlæggeren, Jack Dorsey, har solgt Twitters første tweet som en NFT, og musikeren Grimes har ligeledes tjent millioner på krypto-kunst, hvilket du kan læse mere om længere nede i artiklen.

Markedet for krypto-kunst er i det hele taget i en rivende prisudvikling. Ifølge Deutsche Welle blev der på markedet solgt for svimlende 86 millioner dollar i februar måned, hvilket svarer til 535 millioner danske kroner.

Ligner et markedsføringsstunt

Søren Bro Pold er lektor på Aarhus Universitet, hvor han beskæftiger sig med digital kunst. Han har kigget med fra sidelinjen og har fulgt krypto-kunstens vækst, hvilket han har skrevet et indlæg om i Akademikerbladet.

Her skriver han, at Beeples kunstværk, der er verdens dyreste digitale kunstværk, er "uinteressant, men at det illustrerer, hvordan spekulation på stadig nye måder kapitaliserer vores kultur og viden."

Til dr.dk uddyber han og siger, at han ser krypto-kunstens fremkomst som et markedsføringsstunt.

- Som det ser ud lige nu, ligner det en form for markedsføring af kryptering og blockchain-teknologien. Flere af dem, som har betalt de store summer for krypto-kunst, er selv blevet rige på blockhain-teknologien og kryptovaluta, siger Søren Bro Pold.

Her henviser han til salget af Twitters første tweet, som blev købt af den tyrkiske blockchain-forretningsmand Hakan Estavi for lidt over 18 millioner kroner.

På den anden side synes Søren Bro Pold, at det er interessant, at billeder, tweets og musik fra internettet er blevet attraktivt for rige kunstsamlere.

- Det beviser, at internettet er ved at blive et historisk sted fyldt med samlerobjekter, siger han.

Blandt kunstkritikere og kunstsamlere har der dog i nogle kredse været undren over, at nogen vil betale mange millioner for kunst, som man ikke ejer fysisk.

Blandt andet har kunsteksperten Ossian Ward til BBC kaldt fænomenet "et totalt stunt".

Herhjemme har kunstkritikeren Bente Scavenius, der blandt andet er kendt fra DR-programmerne 'Kunstquizzen' og 'Danmarks bedste portrætmaler', også svært ved at forholde sig til krypto-kunst.

- Jeg har en undren over, at man vil give så mange penge for noget, man i princippet ikke ejer eksklusivt. Hvis jeg havde givet så mange penge for noget, ville jeg have det hjem i stuen, hvor jeg kunne røre og se på det, siger hun.

Bente Scavenius synes dog, at tendensen er spændende, og hun mener, at man i kunstkredse er nødt til at forholde sig til den.

- Man kan ikke sige, at man ikke vil forholde sig til det. Det er man nødt til. Men personligt forstår jeg ikke fascinationen af det. Hverken de mange penge, man giver, eller ved at eje det.

Herunder kommer seks forskellige eksempler på krypto-kunst, som har skabt overskrifter.

1

Twitter-grundlægger sælger første tweet

En af Twitters grundlæggere, Jack Dorsey, har for få dage siden solgt en NFT med Twitters første tweet, som han selv skrev. (Foto: Phillip Faraone © Getty Images)

Ovenstående tweet er netop blevet solgt for lidt over 18 millioner kroner.

Sælgeren er en af Twitters grundlæggere, Jack Dorsey, som altså har solgt koden bag Twitters første tweet, som han skrev tilbage i 2006.

Køberen er den tyrkiske blockchain-forretningsmand Hakan Estavi, som efterfølgende udtalte sig om sin dyre investering:

- Dette er ikke bare et tweet. Jeg tror, at folk om nogle år vil blive klar over tweetets virkelige værdi – ligesom Mona Lisa-maleriet, tweetede han ifølge Business Insider.

2

Beeple bliver en af de dyreste nulevende kunstnere

Kunstneren Beeple, hvis borgerlige navn er Mike Winkelmann, er blevet meget rig, efter han solgte sit kryptokunstværk 'Everydays: The First 5, 000 Days'. (Foto: SCOTT WINKELMANN © Scanpix)

- Holy fuck.

Sådan tweetede den amerikanske krypto-kunster Beeple, da det i starten af marts gik op for ham, at hans krypto-kunstværk 'Everydays: The First 5000 Days' var blevet solgt for intet mindre end 430 millioner kroner.

- Jeg tror på, at vi er vidner til begyndelsen på det næste kapitel i kunsthistorien, som er digital kunst, udtalte Beeple i en pressemeddelelse.

Men siden rekordsalget har Beeple også advaret imod tendensen.

Han har udtalt, at krypto-kunst er "ekstremt spekulativt", risikabelt for investorer og udgør en "irrationel boble af overdådighed".

- Det er for folk, der gerne løber en risiko, for meget af det her vil helt klart komme til at gå i nul igen, sagde han ifølge mediet The Independent.

3

Fans kritiserer Gorillaz plan om at sælge NFT

Gorillaz vil også sælge NFT-filer i forbindelse med deres fejring af deres debutalbum af samme navn. Men det har deres fans ikke taget pænt imod. (© presskit/gorillaz)

Det animerede band Gorillaz har endnu ikke tjent millioner på at sælge NFTs, og det kommer de muligvis heller ikke til - i hvert fald ikke, hvis det står til visse af deres fans.

I forbindelse med Gorillaz' fejring af deres 20-års jubilæum for debutalbummet af samme navn annoncerede bandet, der er opfundet af sangeren Damon Albarn og tegneren Jamie Hewlett, at de ville sælge NFT-samleobjekter i samarbejde med animationsfirmaet Superplastic.

Men den idé er Gorillaz' mange fans ikke glade for. De er nemlig sure over, at bandet, ifølge flere, ikke tænker på, hvor meget de digitale kunstværker belaster miljøet.

Det er blandt andet Magasinet Wired, der skriver, at salget af NFTs bruger en utrolig mængde energi, og derfor mener flere fans, det er dobbeltmoralsk af Gorillaz, fordi de for ti år siden udgav albummet 'Plastic Beach', der blandt andet italesatte miljøforurening.

- Jeg er så ked af det og dybt skuffet over, at Gorillaz vil sælge NFTs. De laver et helt album om miljøet for ti år siden, men nu tøver de ikke med at sælge noget, der er med til at ødelægge det, bare fordi de vil lave penge, har en bruger blandt andet tweetet.

4

Musikeren Grimes tjener kassen

Den canadiske sangerinde Grimes, der er i et forhold med Tesla-chefen Elon Musk, har også tjent kassen på krypto-kunst. Hun solgte ti korte videoer for i alt 37 millioner danske kroner – på en enkelt dag. (Foto: Taylor Hill © (c) Getty images)

Den canadiske sangerinde Grimes, født Claire Bouche, der i øvrigt også er i forhold med en af techbranchens store kanoner – nemlig Tesla-chefen Elon Musk – har også tjent kassen på digitale kunstværker.

Hun solgte ti korte videoer for i alt seks millioner dollars, eller 37 millioner danske kroner, på en enkelt dag i starten af marts.

Det mest indbringende salg var værket 'Death of the Old' med Grimes' egen musik.

5

Kings Of Leon sælger album som digitalt samleobjekt

Kings of Leon har solgt for over 12 millioner kroner NFT-filer. De har efterfølgende valgt at donere over tre millioner kroner af salget til fonden 'Live Nation Crew Nation fund', der støtter live-musik under coronapandemien. (Foto: Jason Kempin © Getty Images)

Kings Of Leon har for nyligt tjent over 12 millioner danske kroner på at sælge deres album 'When You See Yourself' som NFT-filer.

Som køber kan du blandt andet sikre dig en plads på forreste række til samtlige af bandets fremtidige turneer.

- At gøre noget komplet anderledes er aldrig nemt. Ellers ville det ikke være banebrydende, har bandet efterfølgende skrevet i en slettet besked på blockchain-firmaet YellowHearts hjemmeside. Det var her Kings Of Leon solgte deres NFT-filer.

Sidenhen har bandet valgt at donere over tre millioner kroner af salget til fonden 'Live Nation Crew Nation fund', der støtter live-musik under coronapandemien.

Også kunstnere som Deadmau5, Lindsay Lohan og Mike Shinoda fra bandet 'Linkin Park' har solgt NFT-kunstværker.

6

Gif-kat solgt for millioner

Kunstneren bag den ikoniske gif-kat 'Nyan Cat' har også tjent gode penge på at sælge internetværket som en NFT.

Kunstneren Chris Torres, der skabte gif-katten med de karakteriske regnbuefarver i 2011, solgte i februar sit værk for 590.000 dollars, hvilket svarer til 3,7 millioner kroner.

- Jeg er meget overrasket over det, men jeg er glad for, at jeg nærmest har åbnet døren for en helt nye meme-økonomi i krypto-verdenen, udtalte Chris Torres til Nasdaq i forbindelse med salget.

FacebookTwitter