'De ser dødssyge ud': Billeder af USA's kommende vicepræsident vækker vrede og undren

Kamala Harris er på forsiden af februars udgave af Vogue. Men mange kritiserer Vogue for billedet.

Modemagasinet Vogue, der har Kamala Harris på forsiden i februar, bliver kritiseret for at have lysnet protrætterne for meget på billederne. (Foto: © JOSHUA ROBERTS, Scanpix)

Den kommende udgave af Vogue har allerede inden sin udgivelse skabt stor debat på internettet.

På forsiden af det anerkendte modemagasin ser man USA's kommende vicepræsident, Kamala Harris, men både påklædning og lyssætningen er helt gal på billedet, mener kritikerne.

Efter at to billeder er blevet offentliggjort af Kamala Harris, bliver Vogue kritiseret for at have såkaldt whitewashed den kommende vicepræsident, så hun ser hvidere ud, end hun er.

Det skriver blandt andet The Guardian og CNN.

- Kamala Harris er så lys i huden, som en farvet kvinde kan være, og alligevel har Vogue ødelagt lyssætningen, skriver en Twitter-bruger.

Kunne gøres bedre på min Samsung

Wajahat Ali, der blandt andet skriver for avisen New York Times, kritiserer også billederne og konstaterer ironisk, at Vogues chefredaktør, Anna Wintour, ikke må have nogen farvede venner eller kolleger.

- Jeg kunne lave fotografierne af Kamala Harris gratis med min Samsung (telefon, red.), og jeg er 100 procent sikker på, at billederne ville blive bedre end den på Vogue-forsiden, skriver han.

Kamala Harris' tøj har også været en af de ting, der har skabt debat. Flere undrer sig over, hvorfor Vogue har valgt at sætte et billede på forsiden, hvor den kommende vicepræsident har Converse-sko på i stedet for et billede, hvor hun er iført et pænere og mere professionelt Michael Kors-sæt.

- Vogue, alle de smukke forsider, som I har lavet … Hvorfor så sneakers, spørger en af Vogues følgere på Twitter og kalder forsiden for "afskyelig", mens flere andre kalder det respektløst.

Vogue er også blevet kritiseret for baggrunden med skinnende laksefarvede, lysegrønne og gyldne farver. Det begrunder Vogue med, at farverne er fra det første studenterfællesskab for farvede studerende på Howard University, hvor Kamala Harris gik.

Fotograf undrer sig, men skoene virker cool

Henrik Bülow, der er modefotograf, er også uforstående over for Vogues fotografier.

- De ser dødssyge ud, begge to. Jeg forstår dem ikke. De ligner noget, der skal i et forretningsmagasin, som ikke har noget fascinerede ved sig, som de burde have. Det ligner ikke noget, som Vogue normalt står bag, siger han.

Han mener, at Kamala Harris fremstår stiv i sin fremtoning på billederne og alt for fast og præsidentiel. Men at hun har sneakers på, kan han ikke se noget stort problem i.

- At hun står med sneakers på, virker for mig cool, siger han.

Vogue skriver selv på magasinets hjemmeside, at Kamala Harris selv har valgt sit tøj til fotografierne. Dog skriver Associated Press, at Kamala Harris' stab ikke er tilfreds med, at forsiden er blevet billedet, hvor hun er iført Converse-sneakers, men at aftalen var, at det skulle være billedet, hvor hun var iført sættet fra Michael Kors.

Kamala Harris' stab har dog ikke ønsket at stille op til interview med Associated Press.

Vogue har ifølge samme nyhedsbureau begrundet valget med, at de foretrak et mere uformelt forsidebillede, der indfangede det "autentiske" og "tilgængelige" ved Kamala Harris.

Vogues billeder har tidligere fået kritik

Det er ikke første gang i de seneste måneder, at Vogue er blevet kritiseret.

For få måneder siden blev magasinet kritiseret for at have popstjernen Harry Styles i en kjole på forsiden, og et Vogue-billede med den sorte gymnast Simone Biles fra august blev også kritiseret for at være for lys i forhold til Simone Biles' hud. Desuden beklagede chefredaktør Anna Wintour sidste sommer, at der er alt for få sorte medarbejdere på magasinet.

Billederne af Kamala Harris er dog taget af den fotograf, som i 2018 var den første sorte fotograf, der lavede et forside til Vogue. Desuden er tekstens forfatter og redaktøren også sorte, selvom Anna Wintour har det overordnede ansvar.