Dejkriger pynter juletræ

Glem alt om guirlander, kræmmerhuse og kravlenisser, når juletræet skal pyntes. Statens Museum for Kunst har i stedet fået Dejkrigeren til at pynte træet.

På Statens Museum for Kunst griner de af slikstokke, levende lys og kravlenisser på juletræet. I stedet for den traditionelle pynt på træet har museet allieret sig med kunstneren Dejkrigeren, der vil pryde træet med skæve tegninger i glas og rammer.

Efter planen vil Søren Dahlgaard, der gemmer sig bag kunstnernavnet Dejkrigeren, hænge 100 tegninger på det syv meter høje træ.

Glem alt om flettede julehjerter

Selv om træet er til for julens komme, har kunstneren ikke tænkt sig at fylde tegningernes motiver ud med nisser, Jesusbarn og vise mænd. Motiverne skal i stedet udfordre gæsternes almene opfattelse af virkeligheden.

- Man kan kalde det et refleksivt projekt. Jeg transformerer velkendte ting til noget andet. Med tegningerne i glas og ramme bliver juletræet en udstillingsvæg. Man vil se træet på en anden måde, end vi er vant til, siger Søren Dahlgaard til dr.dk/nyheder.

Kan være anderledes

De seneste ti år har han arbejdet med at vise ting på nye måder. Han har bl.a. lavet portrætter i dej, skabt et rum, der trækker vejret, og et træ, der drejer om sig selv.

Tegningerne fra de 10 år vil gør det ud for årets juletræspynt for at give gæsterne muligheden for at tænke anderledes. Tænke kreativt.

- Vi vokser op og lærer en masse ting. Vi ved, hvordan en stol ser ud, og at man kan sidde på den. Selv om vi ikke har været i Australien, ved vi, at kænguruer ikke har fjer, forklarer Søren Dahlgaard.

Sjovt at stille et træ indenfor

Derfor har han givet kænguruen fjer i et sine projekter. For tingene kan være anderledes, hvis vi lige giver det en ekstra tanke.

- Det er sjovt, at vi stiller et træ indenfor om vinteren og pynter det. Vi er vant til det, men min kone fra Maldiverne synes, det er en sjov ting at gøre. Men vi er vokset op med det, siger han.

Statens Museum for Kunst henvendte sig til Søren Dahlgaard, fordi museet gerne vil have en kunstner til at udsmykke juletræet.

Udstiller fra New York til Humlebæk

Søren Dahlgaard har tidligere på året udstillet sine dej-portrætter på museet og er i øjeblikket aktuel med et videoværk i udstillingen "Drømmerier" i Børnenes Museum for Kunst.

Mange af tegningerne på årets juletræ er blevet realiseret som værker af Søren Dahlgaard. Både som dej-portrætter, video-værker og andre installationer.

Dahlgaard har udstillet flere steder over hele verden. Senest æltede han løs på Louisiana i Humlebæk, men har også udstillet på P.S.1 Contemporary Arts Center MoMA i New York.