Demonstranter kort før stor Grand Prix-finale: Danmark bør trække sig fra Eurovision

Demonstrationer både for og imod dansk deltagelse i Eurovision i Israel finder sted i Herning lørdag aften.

En gruppe demonstranter er lørdag aften mødt op foran Boxen i Herning, hvor Dansk Melodi Grand Prix 2019 finder sted. (Foto: Allan Hansen © dr)

Omkring 50 demonstranter er lørdag aften mødt op foran Boxen i Herning.

Her afholdes årets danske Melodi Grand Prix, hvor den danske repræsentant til årets Eurovision Song Contest i Israel skal findes.

Men det er ikke alle, der er tilfredse med, at DR vælger at deltage i årets udgave af den traditionsrige musikkonkurrence.

Tæt på 30 demonstranter er lørdag aften mødt op for at deltage i en demonstration arrangeret af foreningerne Boykot Israel, Palæstina Aktion, Socialistisk Ungdomsfront og International Forum. De ønsker, at Danmark trækker sig fra årets Eurovision Song Contest.

- Vi håber at dem, der ser med her i Danmark, vælger ikke at se det eller tage til Israel for at besøge det. Vi håber, DR vil boykotte konkurrencen og ikke vise den i tv, siger 18-årige Rebecca Søndergaard, der er medlem af Socialistisk Ungdomsfront og demonstrationens talsperson.

Hun har en klar opfordring til aftenens kommende Grand Prix-vinder.

- Vi håber, at den deltager, der vinder i dag, enten vælger ikke at tage til Israel eller vælger at tage et palæstinensisk flag med ind på scenen.

Hør mere om, hvorfor demonstranterne er mødt op ved årets Grand Prix, her:

DR: Vi deltager i Israel

Selvom demonstranterne ønsker, at Danmark skal trække sig fra årets konkurrence i Israel, så kommer en dansk boykot ikke på tale.

Det slår DR's underholdningsredaktør Jan Lagermand Lundme fast.

- For mig er det utrolig vigtigt at skille tingene ad. EBU (arrangøren af Eurovision Song Contest) er en ikke-politisk organisation, og Eurovision Song Contest er heller ikke politisk. Sådan skal det forblive. Reglerne er, at hvis man vinder, så er man vært året efter. Det er det, jeg forholder mig til, har han tidligere udtalt til dr.dk.

Mens demonstranterne, der ønsker en boykot, er samlet i den ene ende af pladsen foran Boxen i Herning, er der i den modsatte ende af pladsen mødt omkring 20 demonstranter op, blandt andet fra foreningen Med Israel For Fred og Dansk Zionistforbund.

De støtter op om dansk deltagelse ved Eurovision i Israel.

- Selvfølgelig skal Israel have lov til at have sådan en glædelig begivenhed her, som vi også har haft i Danmark og mange andre lande har haft - og nu er det deres tur, siger 43-årige Susanne Jensen, der selv bor i Herning.

- Melodi Grand Prix er noget, vi kan have på tværs af religion og politik, og så kan vi samles og glædes over musik. Det skal Israel også have lov til, siger hun.

  • 18-årige Rebecca Søndergaard var blandt de demonstranter, der lørdag var mødt op foran Boxen i Herning forud for aftenens Grand Prix-finale. (Foto: Allan Hansen)
  • Demonstranterne havde flere forskellige bannere og palæstinensiske flag med sig. (Foto: Allan Hansen)
  • Demonstranterne ønsker at Danmark og DR trækker sig fra årets Eurovision Song Contest, der denne gang afholdes i Israel. (Foto: Allan Hansen)
  • Demonstranter fra en moddemonstration var også mødt op. De støtter op om den danske deltagelse i konkurrencen i Israel. (Foto: Allan Hansen)
  • Med sig havde demonstranterne israelske flag og højtalere, der spillede israelske Grand Prix-sange. (Foto: Allan Hansen)
1 / 5

Protester og demonstrationer i flere lande

Lige siden Israel sidste år vandt Eurovision Song Contest og dermed blev tildelt værtsskabet for årets konkurrence, har der i flere europæiske lande været demonstrationer og underskriftindsamlinger med ønsket om en boykot af Israel som Eurovision-værtsland.

I Island har mere end 27.000 personer skrevet under på en opfordring til islandsk tv om at boykotte årets Eurovision, og både i Spanien og Frankrig troppede demonstranter op ved de lokale Melodi Grand Prix-finaler.

I efteråret opfordrede en række kendte danskere - herunder skuespillerne Jesper Christensen og Anne Marie Helger - sammen med 127 andre europæiske kulturpersonligheder ligeledes til en boykot af Eurovision Song Contest i Israel.

Eurovision Song Contest 2019 afholdes i Tel Aviv i Israel til maj. Hvem der skal repræsentere Danmark afgøres om få timer, når Dansk Melodi Grand Prix 2019 ruller over skærmen klokken 20 på DR1 og DRtv.