'Den er ikke til at komme udenom': Her er 12 film, du skal se denne sommer

Hvis den danske sommer byder på regn og gråvejr, er der masser af gode film at finde i biograferne.

'Ternet Ninja 2' er en af de film, der helt sikkert kommer til at trække mange danskere i biografen til sommer.

De seneste par uger har budt på skønt sommervejr, men som de fleste af os ved, kan den danske sommer være en upålidelig størrelse.

Det er med andre ord langt fra sikkert, at du hver dag kan indtage stranden eller nyde solen fra morgen til aften, mens du holder ferie.

Og så er det jo en god idé med indendørs alternativer – som for eksempel en biograftur.

Sidste år var der ikke meget at komme efter i biografmørket, da corona fik udskudt premieren på mange af de længe ventede blockbusters. Men anderledes ser det heldigvis ud i år, hvor der både er danske og internationale storfilm i sigte.

Men hvilke film er værd at holde ekstra øje med denne sommer? Vi har allieret os med Johan Albrechtsen, der er filmekspert på det danske filmsite moovy.dk, for at få svarene.

Og der er alt fra diesel og hestekræfter til seje superhelte fuld af girl power samt et portræt af én af Danmarks største forfattere blandt Johan Albrechtsens anbefalinger.

- Men husk, ikke at gå i biografen kun iført sommertøj og shorts, minder han os om.

For en biografsal fuld af aircondition og bare ben er altså en skidt kombination. Det råd er hermed givet videre.

1

'Luca'

'Luca' er dedikeret til den italienske musiker Ennio Morricone, som oprindeligt var tiltænkt at skulle komponere musikken til filmen. Morricone døde dog, inden det blev aktuelt. (© Pixar/Disney)

Pixars nye film er instrueret af italienske Enrico Casarosa, som blandt andet har været inspireret af sin egen barndom i Genova-området, da han lavede filmen.

- Det er uden tvivl den mest "sommerlige" film, der udkommer denne sommer. Den har måske ikke så meget på hjerte som andre Pixar-film som 'Sjæl' eller 'Op', men det er en meget charmerende fortælling om venskab og vovemod, siger Johan Albrechtsen.

- Og så foregår den i flotte, italienske omgivelser med strande og så videre, så når den danske sommer slutter, kan man sætte den her på og vende tilbage til sommerstemningen.

Filmen fik premiere den 18. juni på streamingtjenesten Disney+.

2

'Fast & Furious 9'

Nathalie Emmanuel og Vin Diesel i 'Fast & Furious 9'. (Foto: Universal Pictures © Universal Pictures)

Den niende film i serien, som startede i 2001, har som altid Dominic Toretto (spillet af Vin Diesel) i hovedrollen. Sammen med det øvrige cast gør han den adrenalinpumpende film værd at se, mener Johan Albrechtsen:

- Jeg har ingen interesse for eller forstand på biler. Jeg aner intet om hestekræfter og skal altid tjekke, om jeg skal bruge benzin eller diesel på en bil. Alligevel synes jeg, at 'Fast & Furious' er en underholdende franchise.

- Man har føling med karaktererne, og skuespillerne er veloplagte og har god kemi med hinanden. Det smitter af på publikum. Filmen har den perfekte balancegang mellem det store drama og alvor, men har samtidig humor, og man kommer under huden på karaktererne.

- Og så er den danske skuespiller Thue Ersted Rasmussen jo med i den i en stor birolle, hvor han spiller en diktatorsøn.

Filmen fik premiere i biograferne den 24. juni.

3

'Smagen af sult'

Katrine Greis-Rosenthal er især kendt for sin rolle som rigmandsdatteren Jakobe Salomon i filmen 'Lykke-Per'. (Foto: Henrik Ohsten © Henrik Ohsten)

'Smagen af sult' er et dansk kærlighedsdrama om et par, der kæmper for at vinde én af de eftertragtede Michelin-stjerner.

- Mad er heller ikke noget, jeg har voldsomt meget forstand på. Men denne film er fuld af lækker mad, fordi man følger kampen om at vinde en Michelin-stjerne, siger Johan Albrechtsen.

- Det er Christoffer Boe, som er en af Danmarks mest talentfulde filmmagere, der står bag filmen. Og Nikolaj Coster-Waldau og Katrine Greis-Rosenthal er fantastiske hver for sig, så jeg går ud fra, at det også slår gnister, når de er sammen – og så i et køkken.

- En film om kokke og Michelin-stjerner er mig bekendt nyt i en dansk kontekst, men når man tænker over, hvor meget der er i tv med 'Masterchef', 'Den store bagedyst' og så videre, ligger filmen sig nok fint i forlængelse af vores kærlighed til at se på mad på skærmen.

Filmen fik premiere den 24. juni.

4

'A Quiet Place 2'

Brugen af gysende stilhed kan også opleves i thrilleren 'Don't Breathe' fra 2016. (Foto: Photo Credit Jonny Cournoyer © Jonny Cournoyer)

Opfølgeren til gyseren fra 2018 er – ligesom den første film – instrueret af John Krasinski og har igen Emily Blunt i hovedrollen.

- I øjeblikket er der lyst udenfor og musik i gaderne, men i denne film er der i stedet en verden, der slår dig ihjel ved den mindste lyd. Der er simpelthen nogle væsener, der er super lydfølsomme, siger Johan Albrechtsen.

- Derfor er der meget stilhed i filmen, og man kan forvente en meget tavs biografsal, imens ens nerver får en skøn workout.

- Det er samme instruktør og skuespillere, der var med i den første film. Desuden er der hyret døve skuespillere ind i flere roller, så det er meget smagfuldt og fintfølende. Og et familiedrama, der er sovset ind i gyserklæder.

Filmen har premiere den 1. juli.

5

'Den gode spion'

Benedict Cumberbatch spiller den autentiske rolle som forretningsmanden Greville Wynne, der grundet sine forretningsforbindelser i Østeuropa bliver kontaktet af MI6. (Foto: SplashNews.com © www.SplashNews.com 2021)

Filmen bygger på de virkelige hændelser om den britiske forretningsmand Greville Wynne og russiske Oleg Penkovskij, der fik stor betydning for udfaldet af Cuba-krisen.

- Det er en thriller om Den Kolde Krig. Så den er nok til det lidt ældre publikum, der allerede har set alle afsnit af 'Inspector Morse' på DR1. Mine forældre skal helt sikkert ind og se den, siger Johan Albrechtsen med et grin.

- Benedict Cumberbatch spiller spion, og han er en stærk hovedrolleindehaver. Det er en film, der har noget mellem ørerne, stil og substans. Og så har den et dvælende tempo samtidig med, at det er en god og solid spændingsfilm.

- Filmen har allerede fået et anerkendelsesstempel, fordi den er en del af Biografklub Danmark, som også normalt har et lidt ældre publikum.

Filmen har premiere den 8. juli.

6

'Black Widow'

Scarlett Johansson spiller selvfølgelig Black Widow, mens Florence Pugh (på billedet), David Harbour og Rachel Weisz alle er nye i Marvel-sammenhæng. (Foto: PLANET PHOTOS © MARVEL/PLANET PHOTOS)

'Black Widow' er en solofilm om Marvel-heltinden og den russiske superspion Natasha Romanoff, der tidligere har medvirket i 'Iron Man 2', 'Captain America: Winter Soldier' og 'Avengers: Endgame'.

- Det er den første Marvel-film i et par år og film nummer 24 i rækken. Og for kun anden gang er det med en kvinde i hovedrollen, siger Johan Albrechtsen.

- Scarlett Johansson har været superb i alle de andre Marvel-film, hun har medvirket i, så det er på tide, at hun får lov til at dominere i rampelyset.

- De er så til gengæld gået all in på girl power med flere stærke kvinder i superhelterollerne og en kvindelig instruktør.

Filmen har premiere den 9. juli, men kommer ifølge Johan Albrechtsen primært på streamingtjenester på grund af en konflikt mellem parterne.

7

'Space Jam 2: A New Legacy'

LeBron James er bredt anderkendt som en af basketball-historiens bedste spillere og er derfor den oplagte arvtager til Michael Jordan. (Foto: Courtesy of Warner Bros. Picture)

Det er opfølgeren til basketball-komedien fra 1996, hvor rigtige mennesker igen blandes med tegneseriefigurer som Snurre Snup, Daffy And og Elmer Fjot.

- Filmen appellerer både til de små med live-action og tegnefilm og til dem af os, der er vokset op med den originale 'Space Jam'-film fra 1996 med Michael Jordan. Nu er det basketballspilleren LeBron James, der har hovedrollen, og han er faktisk en gedigen skuespiller, der for eksempel tog totalt pis på sig selv i filmen 'Train Wreck', siger Johan Albrechtsen.

- Filmen er lavet af flere af folkene bag 'Black Panther', og de forstår sig altså på at underholde et biografpublikum.

Filmen får premiere den 15. juli.

8

'Old'

M. Night Shyamalan står blandt andet bag 'Den sjette sans', 'Unbreakable' og 'The Visit'. Snart er han aktuel med 'Old'. (Foto: PLANET PHOTOS © UNIVERSAL/PLANET PHOTOS)

Denne thriller er baseret på en graphic novel ved navn 'Sandcastle' af Pierre-Oscar Levy.

- M. Night Shyamalan er en instruktør, der deler vandene. Men hans film er aldrig kedelige, og han står jo trods alt bag 'Den sjette sans'. Jeg ser altid frem til hans film, også selvom han har lavet nogle, der har været knap så heldige, siger Johan Albrechtsen.

- I 'Old' følger man et par familier, der besøger en afsides strand, men pludselig ældes helt vildt hurtigt. Derfor er de ved at løbe tør for tid, for hvordan kommer de væk derfra uden at dø pludseligt af alderdom? Det er en unik fortælling, og det kan sjældent siges om film fra Hollywood.

Filmen får premiere den 22. juli.

9

'Pagten'

Birthe Neumann i rollen som Karen Blixen i filmen 'Pagten'. Hun har tidligere haft roller i blandt andet 'Lad isbjørnene danse', 'Festen' og 'Badehotellet'. (Foto: Manuel Alberto Claro © SF Studios)

Filmen handler om en dramatisk pagt mellem Karen Blixen og den unge danske digter Thorkild Bjørnvig.

- Ikke alt, hvad Bille August har lavet, har været fantastisk, men han er den helt rigtige instruktør til at lave sådan et stykke stærkt, historisk drama om Karen Blixen, siger Johan Albrechtsen.

- Birthe Neumann nailer rollen, og hun emmer af autenticitet og råstyrke. Vi kommer helt ind under huden på Blixen.

- Det er et rigtig godt, gedigent drama, der dykker ned i Blixens tid. Vi har alle sammen læst hende i folkeskolen og gymnasiet, men i den her film lærer vi nok noget om hende, som vi ikke kender til.

Filmen får premiere den 5. august.

10

'The Suicide Squad'

'The Suicide Squad' er opfølgeren til den første film, som udkom tilbage i 2016. (Foto: RUBA © Copyright © 2020 BACKGRID UK)

Filmen samler både kendte og mindre kendte skurke fra DC Comics-universet, blandt andet Harley Quinn, Bloodsport, Peacemaker, Rick Flag, King Shark og Captain Boomerang.

- Vi har ikke fået så mange superheltefilm på grund af corona det seneste år, men nu lander denne. Mange af filmene følger den samme skabelon, men den her handler om skurke, ikke om helte, siger Johan Albrechtsen.

- Det er samme instruktør (James Gunn), der står bag 'Guardians of the Galaxy', som er noget af det sjoveste. Sylvester Stallone spiller en hajmand, og alene dét gør filmen til et must i min bog. Det er et friskt pust.

Filmen får premiere den 5. august.

11

'Ternet Ninja 2'

Onkel Stewart er naturligvis med i Thailand i 'Ternet Ninja 2'. (© Nordisk Film)

Opfølgeren på første film og filmatiseringen af Anders Matthesens børnebog af samme navn foregår i Thailand.

- Den kan vi ikke komme udenom. Den første film var en historisk stor succes. Og holdet bag har knoklet for at leve op til forgængeren, siger Johan Albrechtsen.

- Med Anders Matthesen, som står bag det hele, er jeg sikker på, at endnu en stor succes er rundt om hjørnet. Og så er timingen med premiere i slutningen af august perfekt i forhold til at få lattermusklerne på gled. For til den tid er der sikkert allerede gået efterårsstemning i den danske sommer.

Filmen får premiere den 19. august.

12

'The Green Knight'

Udover Dev Patel medvirker også svenske Alicia Vikander (kendt fra blandt andet 'En kongelig affære') i 'The Green Knight'. (Foto: NIPI © Copyright © 2020 BACKGRID UK)

Filmen er en genfortolkning af middelalderhistorien om Sir Gawain og Den Grønne Ridder.

- Endnu en stor og ambitiøs film. I hovedrollen har den Dev Patel, som var fantastisk i 'Slumdog Millionaire'. Han spiller nevøen til Kong Arthur og leder efter den grønne ridder. Undervejs støder han på spøgelser og så videre, så det ligner et godt gammeldags eventyr, men samtidig også noget helt andet, siger Johan Albrechtsen.

- Instruktøren David Lowery lavede for nogle år siden filmen 'A Ghost Story'. Han er garant for alternative film, men film, som også er storslåede, fantastiske og fantasifulde eventyr.

Filmen får premiere den 19. august.

Facebook
Twitter