'Den er simpelthen så barsk': Her er de film og serier, der gør dig klogere på urolighederne i USA

Kulturen kan gøre os klogere på de uroligheder, der foregår i USA lige nu, mener ekspert.

Serien 'Watchmen' er en af de serier, vores ekspert anbefaler. (Foto: (Foto: HBO Nordic) © (© HBO Nordic))

Anholdelsen, der kostede amerikanske George Floyd livet, har ikke blot genoplivet Black Lives Matter-bevægelsen og ført til initiativer som Blackout Tuesday, der har fået de sociale medier til at flyde over med sorte firkanter de seneste dage.

Sagen har også ført til demonstrationer og protester i hundredvis af amerikanske byer, ligesom der herhjemme har været en Black Lives Matter-demonstration.

Men de amerikanske racespændinger har faktisk eksisteret siden nationens fødsel, hvilket er blevet flittigt belyst i både film og serier, ligesom der også er skrevet massevis af bøger og udgivet musik om emnet.

Og netop kulturen er en god måde at blive klogere på baggrunden for de uroligheder, der lige nu foregår i USA.

Det mener Jørn Brøndal, leder af Center for Amerikanske Studier ved Syddansk Universitet og forfatter til en lang række bøger og studier om amerikansk etnisk, racemæssig og politisk historie siden 1865.

- Der er mange kunstnere, der har prøvet og fortsat prøver på at sætte ord eller musik på nogle af de oplevelser, der er helt centrale for forståelsen af selve det amerikanske samfund, lyder det fra Jørn Brøndal, der forklarer, at raceproblematikken altid har eksisteret i landet.

- Lige siden USA blev til som nation i slutningen af 1700-tallet, har der på den ene side været nogle fantastiske idealer om, at alle er skabt lige, men på den anden side er det en nation skabt af slaveejere. Slaveriet er siden blevet til en meget tung racisme. Aspekter af den har, trods en hel del fremskridt, overlevet og lever stadig i dag.

Og man kan altså blive klogere på problematikken ved at dykke ned i kulturen, mener USA-eksperten:

- Kulturen kan i høj grad være med til at give os en dybere forståelse af, hvad der foregår i USA i øjeblikket. Det gælder både for musik, film, tv og bøger.

Vi har derfor spurgt nogle af DR's eksperter indenfor film, serier, bøger og musik om, hvad de har set, læst og hørt, der har gjort dem klogere på baggrunden for de uroligheder, der lige nu foregår i store dele af USA.

1

Film

'Get Out' blev nomineret til fire Oscar-statuetter ved uddelingen i 2018, hvoraf Jordan Peele scorede prisen for bedste manuskript. (© Blumhouse Productions)

Filmekspert Maria Månson anbefaler 'Get Out' og 'I Am Not Your Negro'.

'Get Out' (kan lejes på YouTube, Google Play og Blockbuster):

- Jordan Peele vender det hele på hovedet og har lavet en horrorfilm, som han med egne ord aldrig selv har set. Han har en fortid som komiker, og har valgt en satirisk tilgang til gyserfilmgenren, så 'Get Out' ender i virkeligheden med at blive en social satire.

- Den handler om en ung sort mand og en ung hvid kvinde, hvor han skal med hjem og møde hendes forældre. Den tager dermed udgangspunkt i en helt genkendelig, akavet situation, mange af os selv har stået i. Og så bliver tingene sat på spidsen med den unge mands spørgsmål: "Har du husket at sige, at jeg er sort?"

- Filmen viser tydeligt, hvor lang vej vi har igen i forhold til racisme. Mange går og tror, at racisme er et overstået kapitel, men det viser filmen til fulde, at det ikke er. Der findes stadig dybt rodfæstet, systemisk racisme, hvor mange af os ikke engang selv er klar over det, når vi opfører os racistisk.

'I Am Not Your Negro' (kan ses på Filmstriben.dk eller lejes på Blockbuster):

- Det er en hel traditionel dokumentar, der handler én-til-én om racismen i USA. Den baserer sig på James Baldwins ufærdige manuskript og strækker sig over en lang årrække. Den viser også med al tydelighed, at vi ikke er nået særlig langt i forhold til racismeproblematikken.

- Det var en film, der var en øjenåbner for mig, da jeg så den, og den er både hjerteskærende og enormt nøgtern. Det er i virkeligheden den samme historie, de to film fortæller, men på hver sin måde.

2

Serier

Rollen som Sister Knight i 'Watchmen' spilles af Oscar-vinderen Regina King. (© HBO Nordic)

Serieekspert Frederik Dirks Gottlieb anbefaler 'Watchmen' og 'When They See Us'.

'Watchmen' (kan ses på HBO Nordic):

- Med 'Watchmen' tror man først, at man sætter en god superhelteserie på, men før man ved af det, sidder man og bliver klogere på nogle af de virkelig mørke kapitler i USA's historie. Det er en anderledes måde at fortælle nogle af de gamle, velkendte slavehistorier på. Og de sorte hovedpersoner får virkelig lov at handle aktivt og komme væk fra offerrollen, man traditionelt har dyrket, når det kommer til portrættering af sorte i amerikansk kultur.

- Det er selvfølgelig også vigtigt at fortælle offerhistorien, men det er forfriskende og godt at se noget, hvor der bliver handlet. Desuden er Regina King helt formidabel i hovedrollen som Sister Knight.

- 'Watchmen' er en syret og god måde at binde superhelteserie og slavehistorie sammen på. Den er godt nok skabt af Damon Lindelof, der er hvid, men han er samtidig en af nyere tids vigtigste serieskabere – og han fortæller en virkelig god historie med denne her serie.

'When They See Us' (kan ses på Netflix):

- 'When They See Us' er en serie, der handler om fem unge sorte mænd, der bliver sat i fængsel for noget, de ikke har gjort. Den er hård at se, men også virkelig vigtig, fordi den er baseret på virkelige begivenheder. Den handler om den uretfærdighed, der rammer de unge sorte mænd i USA og er skabt af Ava DuVernay, som er en stærk sort stemme indenfor amerikansk film. Hun har blandt andet også har lavet filmen 'Selma'.

- Jeg tror, der er mange, der måske ikke har lyst til at konfrontere sig med en serie som denne her, fordi det simpelthen er så barskt at se på. Men det er virkelig en must see-serie, hvis man gerne vil forsøge at forstå, hvordan det er at være født ind i og blive en del af et system, der bare er bygget imod dig.

3

Bøger

James Baldwin var både forfatter, poet og aktivist. Her ses han i Storbritannien i 1986. Han døde året efter i Frankrig, 63 år gammel. (Foto: Sten Rosenlund/Shutterstock © Scanpix)

Nanna Mogensen er vært på 'Skønlitteratur på P1', og hun anbefaler forfatterne James Baldwin og Toni Morrison:

James Baldwins forfatterskab:

- Han er én af de kæmpestore og meget kendte forfattere, der tog racespørgsmålet op allerede for lang tid siden. Han er den klassiske forkæmper for sortes rettigheder i litteraturens verden, og han har været dobbelt ekskluderet, idet han både var sort og homoseksuel.

- Han er den store "klassiker" indenfor feltet og den, der har talt allerklarest om det her emne. Den Oscar-nominerede dokumentar 'I Am Not Your Negro' blev til på baggrund af hans ufærdige manuskript 'Remember This House'. Debutromanen 'Go Tell it on the Mountain' fra 1953, der har den danske titel 'Råb det fra bjergene', er også værd at nævne.

Toni Morrison, 'Elskede':

- Hun er også en kæmpestor forfatter, der især er kendt for at havde turdet genbesøge slaveritiden i sine historiske romaner og set på, hvad den fortid betyder for den amerikanske selvbevidsthed og selvforståelse.

- Én af hendes mest markante bøger er romanen 'Elskede' fra 1987. Hovedpersonen Sethe flygtede fra slaveriet før Borgerkrigen. Da hun bliver fanget, vælger hun at dræbe sin egen datter fremfor at lade datteren gå en fremtid i møde som slave. Den er vanvittigt hård at læse, men også virkelig oplysende.

- Bogen vandt blandt andet Nobelprisen i litteratur.

4

Musik

Kendrick Lamar har blandt meget andet samarbejdet med Beyonce, Taylor Swift og Anderson Paak. (Foto: Mario Anzuoni © Scanpix)

P3-vært Pelle Peter Jencel anbefaler albummer fra Kendrick Lamar og N.W.A.

Kendrick Lamar, 'Good Kid, M.A.A.D City':

- Kendrick Lamar er en stor poet og albummet ville også være fantastisk, hvis blot man læste det uden at have musikken. Han tegner et billede af livet i en ghetto så tydeligt, at en person som mig, der er vokset op i Allinge på Bornholm, også bliver klogere på, hvad de her komplicerede problematikker handler om. Han formår både at lave fantastisk musik og et socialrealistisk værk på en og samme tid.

- Albummet tegner et vildt billede af, hvordan det er at vokse op i ghettoen, og hvor svært det er skabe sig et liv, når man har det udgangspunkt.

N.W.A, 'Niggaz4Life':

- N.W.A grundlagde en meget brutal og stærkt politisk rapform med det her album fra 1991, og den amerikanske regering prøvede faktisk at forbyde dem. De fortalte blandt andet om den politivold, de oplevede i forstaden Compton udenfor Los Angeles, hvor folk ifølge dem blev tæsket og slået ihjel af politiet uden grund. Det var de selvfølgelig super vrede over, og de lavede så det her album, der gav dem afløb for deres aggressioner.

- I starten af halvfemserne var der ikke rigtigt nogle nyhedsmedier, der dækkede det her, og hiphoppen blev dengang kaldt "de sortes CNN". Rapperne var simpelthen de eneste, der tog de ting seriøst dengang, som vi hører om via sociale medier i dag.

Facebook
Twitter