Tema Modeugen vinter 2016

Den følsomme mand på barsel indtager modeugen

Den danske herremode oplever stor succes. Det skyldes den danske kønsdebat, mener forsker.

Designere som Han Kjøbenhavn, Tonsure og Henrik Vibskov har stor succes med modetøj til mænd. (Foto: Copenhagen Fashion Week)

Da Københavns modeuge afholdt sit åbningsshow onsdag eftermiddag, var det ikke til synet af de sædvanlige modeller i stiletter.

I stedet var catwalken fyldt op med mænd i fornuftigt fodtøj, i skjorter med kludetæppe-inspirerede prints og frakker lavet af gamle gulvtæpper.

Det var det danske designermærke Tonsure, der åbnede modeugen, og at det prestigefyldte åbningsshow gik til et herremærke, er ikke tilfældigt.

Modeugen vinter 2016

Den københavnske modeuge finder sted 3.- 5. februar 2016, og hovedstaden er i disse dage fyldt med fashionistas, kreative modeskabere og sofistikerede modeller. Du kan læse meget mere om modeugen i temaet her, og på DRK’s Facebook-side kan du se daglige videoreportager og interview fra catwalken.

Gå til tema

Dansk herremode oplever for tiden en stor interesse. Alene under Københavns modeuge afholder designere som Asger Juel Larsen, Han Kjøbenhavn, og Henrik Silvius foruden Tonsure modeshows.

Siden Coco Chanel har kvinder haft carte blanche til at stjæle fra herregarderoben, men nu ser vi, at mændene også må stjæle fra kvindegarderoben

maria mackinney-valentin, modeforsker

Samtidig afholder Henrik Vibskov modeshow i Paris, Astrid Andersen har netop gjort det i London, Han Kjøbenhavn har butikker i både New York og Paris, og designere som Asger Juel Larsen og Tonsure har fået stor opmærksomhed i udlandet.

- Dansk herremode er befriende og forfriskende nu. Den har været konservativ i mange år, men nu sker der et brud. Designerne skubber barrieren og formår at lægge sig i slipstrømmen på den internationale anerkendelse som dansk design i forvejen har, siger Maria MacKinney Valentin, der er lektor på Kunstakademiets Designskole og som forsker i trends og mode.

Modeugen NU // Tonsure på 60 sekunder

Copenhagen Fashion Week blev i dag skudt i gang med modeugedebutanten Tonsure, der vandt DANSK Design Talent - Magasin Prisen sidste år.Har du ikke lige 12 minutter til at se hele showet?Intet problem - vi giver dig hele molevitten på kun 60 sekunder OG et mini-interview med Grevinde Alexandra der synes, at showet var både vovet og frækt...

Opslået af DR K på 3. februar 2016

Mænd har flere strenge at spille på

De danske herretøjsdesigneres succes skyldes ifølge Maria MacKinney-Valentin kønsdebatten, der har fyldt i Danmark gennem de sidste år.

- En mand kan i dag tage barsel, have karriere og være følsom og samtidig stærk. Der er flere strenge at spille på som mand, og mode er et værktøj til at vise det. Så i takt med at manderollen udvikler sig, gør herremoden det tilsvarende, siger hun.

Den moderne mands interesse for beklædning er ved at være lige så stor, som det altid har været for kvinde.

else skjold, modeforsker

Unge mænd i kø foran HM

Else Skjold, der er modeforsker ved Kolding Designskole mener, at den danske fremadstormende herremode er et tegn på, at det i dag er blevet mere tilladt for mænd at gå op i mode.

- Den moderne mands interesse for beklædning er ved at være lige så stor, som det altid har været for kvinder. I dag er der helt unge mænd, der ligger i kø uden for HM for at komme først ind og shoppe, siger hun.

Mændenes mange muligheder for at klæde sig på anderledes og individuelle måder, gør livet lettere for herretøjsdesignerne, mener Else Skjold.

Modeugen NU // Han Kjøbenhavn

En kæmpe maltrakteret bamse midt på catwalken, sponsortøj, masser af polyester og fake fur...Mød Han Kjøbenhavn!

Opslået af DR K på 4. februar 2016

- Det er vigtigt at forstå, at der er et meget stort mulighedsrum for, hvordan man kan være mand, og der er dermed flere muligheder for herretøjsdesignere at finde en niche. Det er et marked, der åbner sig, siger hun.

Mænd må stjæle fra kvindernes garderobe

Maria MacKinney-Valentin er enig. Når det gælder herremoden, er mulighederne nu så store, at herredesignere også lader sig inspirere af mode til kvinder.

- Siden Coco Chanel har kvinder haft carte blanche til at stjæle fra herregarderoben, men nu ser vi, at mændene også må stjæle fra kvindegarderoben. Det gør, at spillerummet for mænd bliver større, siger hun.

Nyhedsbrev TAG DR.DK KULTUR MED DIG

Få seneste anmeldelser og indblik i musik, film, bøger og kunst - hver torsdag.

Vis alle nyhedsbreve