Den prisvindende journalist Kim Wall havde hele verden som sin arbejdsplads

Den svenske journalist Kim Wall blev kun 30 år, men nåede at skrive for mange af verdens største medier.

Politiet har i dag fortalt, at dna-profilen på liget, der blev fundet i mandags, matcher med den forsvundne journalist Kim Wall. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Den svenske journalist Kim Wall, hvis torso blev fundet på en strand på Amager i mandags, var en stjernejournalist.

Til trods for hendes alder på bare 30 år, skrev hun som freelancer for verdens største medier som New York Times, The Guardian, The Atlantic, Vice og South China Morning Post.

Kim Wall var bosiddende i både New York og i Beijing, men rapporterede fra alle verdenshjørner.

Hun har skrevet om det asiatiske queer-miljø i New York og et portræt af en amerikansk kvinde, der lever af at lave lodne bamsekostumer for at sælge dem på Ebay. Hun har også skrevet om den prisvindende amerikanske poledancer Roz ’the Diva’ May, der vejer over 100 kilo, og som nogle mente var for fed til fitness.

- Kim er indbegrebet af alt det gode i journalistikken. Hun har rapporteret fra Nordkorea, Kina og hele Europa, har hendes tidligere studiekammerat Christopher Harres udtalt ifølge det svenske medie Expressen.se.

Omfangsrigt cv

sin egen hjemmeside beskrev Kim Wall sig selv som uafhængig journalist. Særligt stofområder som identitet, kønspolitik, popkultur, social retfærdighed og udenrigsstoffet var hendes speciale.

Ligesom stofområdet var stort, viser hendes cv også, at verden har mistet en kompetent og global journalist.

Hun har læst freds- og konfliktstudier på Lund Universitet, taget en bachelor i internationale forhold på London School of Economics and Political Science og en master i internationale forhold i Columbia University, hvor hun også læste journalistik.

Siden har hun skrevet for masser af udenlandske medier.

Fokus på kvinders rettigheder

På sin færd rundt i verden har Kim Wall også fået gode bekendtskaber. En af dem er freelancejournalisten Sruthi Gottipati, som sidste år mødte Kim Wall på en reportagetur til Uganda.

Begge var udsendt med støtte fra organisationen International Women’s Media Foundation, og de to kvinder blev hurtigt venner og tog efterfølgende sammen på en safaritur.

Sruthi Gottipati, der allerede ved første møde så op til sin berejste og freelance-erfarne kollega, skrev forleden – inden det makabre fund på Amager – om sin veninde til britiske The Guardian.

Her brugte hun blandt andet klummen på at sætte fokus på et af Kim Walls stofområder.

- Efter at have rejst og rapporteret i Afrika, Asien og Caribien var det i hendes eget Skandinavien – en formodet bastion af ligestilling mellem kønnene – at Kim er forsvundet. Det er en gysende påmindelse om, at kvinders sikkerhed ikke kun er et problem i udviklingslandene, og at Vesten skulle være immun for kvindehad.

De svages stemme

At forsvare kvinderettigheder og rettigheder generelt for andre grupper er også noget, som Kim Walls mor, Ingrid Wall, har peget på som hendes datters styrke.

Til Aftonbladet har hun udtalt, at sagen har fået flere rundt om i verden til at udtrykke deres medfølelse over for familien, og at Kim Wall gav en journalistisk stemme til svage, sårbare og marginaliserede grupper.

Også veninden Malin Franzén fra Sverige har overfor Aftonbladet rost Kim Wall for at være omsorgsfuld. At hun netop skulle lave en historie om en ubådsbygger som Peter Madsen kommer ikke bag på hende.

- Historien er en typisk Kim-historie. Hun skriver meget om skæve personligheder og fænomener, som man ikke tidligere har hørt om, udtalte veninden i sidste uge.

Kim Wall nåede at modtage Hansel Mieth-prisen for bedste digitale reportage om klimaforandringer og atomprøvesprængningerne ved Marshalløerne i 2016.

Hun blev 30 år.

Du kan læse nogle af Kim Walls artikler ved at trykke på linkene øverst i artiklen.