'Den største favorit, vi har haft i nyere tid': Her er de tre lande, der kæmper om Eurovision-sejren

Det kommer til at stå mellem Ukraine, Storbritannien og Sverige, når Eurovision skal afgøres, spår eksperterne.

Storbritanniens Sam Ryder (til venstre), Ukraines Kalush Orchestra (i midten) eller Sveriges Cornelia Jakobs bliver vinderen af Eurovision Song Contest 2022. I hvert fald, hvis man spørger bookmakere og eksperter på dagen for finalen. (© EBU)

Intet er som bekendt afgjort, før alle point er delt ud, men meget tyder alligevel på, at der er lagt op til en benhård kamp om guldet mellem tre lande, når Eurovision-finalen skal afgøres lørdag aften.

Ukraines Kalush Orchestra har ligget som en stensikker nummer ét hos bookmakerne i månedsvis, men hvad vil juryerne sige til bandets sang?

Storbritanniens Sam Ryder er bare blevet mere og mere populær, som prøverne er skredet frem i Torino, hvorfra årets Eurovision-finale finder sted, og mange regner med, han vil være en darling hos juryerne.

Og så er der Sveriges Cornelia Jakobs, der leverer endnu en omgang fejlfrit svensk pophåndværk. Kan hun blive kompromiskandidaten, der scorer pænt med point hos både jury og seere, der hver sidder med halvdelen af magten, når det endelige resultat skal afgøres?

Lad os gennemgå dem én efter én, så du er klædt bedst muligt på til den musikalske kappestrid, der bliver sendt i aften klokken 21 på DRTV og DR1 – og hvor altså i alt 25 lande dyster om sejren.

Storfavoritten: Ukraine

Kalush Orchestra har i månedsvis været bookmakernes favorit til at vinde Eurovision 2022. (Foto: Marco Piovanotto © Scanpix)

Der er ingen over og ingen ved siden af Ukraine i årets Grand Prix.

Det fristes man i hvert fald til at sige, når man ser på et gennemsnit af bookmakernes odds, hvor bandet Kalush Orchestra og sangen 'Stefania' i månedsvis har ligget som en klar nummer ét – og dermed som den absolutte storfavorit til at vinde Eurovision Song Contest 2022.

Landet er også favoritten til at løbe med sejren hos Danske Spil, fortæller oddsansvarlig Peter Emmike:

- Jeg kan faktisk ikke huske, vi har haft en større Eurovision-favorit, end vi har i Ukraine i år. Det er den største favorit, vi har haft i nyere tid, og 63 procent af alle indskud hos os er sat på, at Ukraine vinder. Det kommer en lille smule bag på mig, når landets odds er så lavt, lyder det fra Peter Emmike, der uddyber:

- Jeg troede, det ville gøre, at vi fik flere indskud på de andre lande, men det er ikke sket.

Se Kalush Orchestras optræden fra første semifinale her:

Også hos Grand Prix-ekspert Rasmus Petersen, der er skribent på sitet Eurovisionworld, hvor man blandt andet følger en række bookmakeres vurdering af de forskellige landes Eurovision-sange, er tiltroen til ukrainsk sejr stor:

- Det er en god sang, men det er også en mulighed, at Ukraine har så lave odds, som de har, fordi bookmakerne måske simpelthen er usikre på, hvor stor en indflydelse krigen har på, hvordan folk kommer til at stemme i finalen, lyder det fra Eurovision-eksperten.

Jury-darling? Storbritannien

Storbritannien har ikke været i top ti i en Eurovision-finale siden 2009. Det kommer Sam Ryder til at ændre på i år, hvis bookmakerne får ret i deres forudsigelser. (Foto: LUCA BRUNO © Scanpix)

I skrivende stund er Storbritanniens Sam Ryder og sangen 'Space Man' den næststørste favorit til at vinde Eurovision, når finalen løber over skærmen i aften.

Og han har i dén grad leveret under prøverne i Torino, hvis man ser på udviklingen i landets odds, mener Peter Emmike fra Danske Spil:

- Storbritannien er bare blevet mere og mere populære. De gav pengene 14 gange igen for noget tid siden, og nu er de helt nede på kun at give pengene 8 gange igen.

- Historikken i nyere tid taler ikke ligefrem for en sejr til Storbritannien, der plejer at klare sig dårligt. Men mange regner med, at de vil få mange jurystemmer i år. Jeg tvivler dog på, at de bliver en reel trussel mod Ukraine, men vi skal have respekt for, at fagjuryerne sidder med halvdelen af magten, når resultatet skal afgøres. Det er mere tvivlsomt, hvordan seerne vil tage imod Storbritannien.

Se Sam Ryder gæsteoptræde i anden semifinale her.

Rasmus Petersen fra Eurovisionworld spår også, at det kommer til at gå godt for Storbritannien i årets finale:

- Sam Ryder har en gudsbenådet stemme. Det er hans billet til en god placering, ligesom sangen er rigtig spændende. Storbritannien har i lang tid været røven af fjerde division i Eurovision, så det er dejligt, landet nu lader til at have fundet noget, der virker. Jeg tror godt, de kan vinde.

Kompromis-vinderen? Sverige

Sverige er nok en gang blandt storfavoritterne til at vinde med solisten Cornelia Jakobs. I så fald bliver det landets i alt syvende Eurovision-sejr. (Foto: MARCO BERTORELLO © Scanpix)

Endelig regner de fleste eksperter og bookmakere med, at Danmarks broderfolk i Sverige – takket være solisten Cornelia Jakobs og sangen 'Hold Me Closer' – nok engang kommer til at blande sig i topstriden, når finalen skal afgøres lørdag aften.

Det gælder også Peter Emmike fra Danske Spil:

- Sverige er det land, som næstflest mennesker har spillet på som vinder hos os. De har ligget nogenlunde stabilt i hele perioden. Det er bare en god popsang, og det skal man altid have respekt for. Jeg tror, den får mange stemmer af både seere og fagjuryer, så Sverige ender nok i top tre – det tror vi i hvert fald.

Se Cornalia Jakobs synge under anden semifinale her:

Rasmus Petersen fra Eurovisionworld understreger, at Sverige ikke hører til blandt hans personlige favoritter i årets konkurrence, men understreger også, at de blå-gule med al sandsynlighed vil indkassere endnu et flot Grand Prix-resultat:

- Sverige har bare pophåndværket i orden. Det er de også kendt for. De leverer altid noget, der står snorlige, og Cornelia Jakobs synger rigtig godt. Der er ikke noget wauw-sceneshow, men det passer godt til sangen, der er afdæmpet og flot fremført, siger han og slutter:

- Jeg tror dog ikke, Sveriges sang er stærk nok til at suppe en sejr.

Men hvem vinder så?

To tredjedele af årets værtstrio: Mika og Laura Pausini under den anden semifinale. De har normalt selskab på scenen af medvært Alessandro Cattelan. (Foto: Alessandro di Marco © Scanpix)

Det efterlader os med spørgsmålet: Hvem ender med at snuppe sejren? Og selvom det er umuligt at spå om fremtiden, er både Peter Emmike og Rasmus Petersen villige til at komme med et bud.

- Oddsene siger, at Ukraine vinder, men noget kunne tyde på, at mens de vil få mange point af seerne, vil Storbritannien score pænt hos juryerne. Så svenskerne skal håbe på at klare sig godt begge steder. Hvis det sker, så kan Sverige løbe med endnu en sejr, mener Peter Emmike.

Rasmus Petersen stemmer i:

- Jeg tror, juryerne har Storbritannien som favorit, mens Ukraine vil vinde hos seerne. Og det er før set, at jury og seere kan være vildt uenige, og at det så er en helt tredje sang, der går hen og vinder, siger han og slutter:

- Jeg tror ikke, det er afgjort, før de allersidste stemmer er talt op sent i aften.

Du kan se finalen i Eurovision Song Contest 2022 på lørdag klokken 21 på DRTV og DR1.