'Den største iværksætterstjerne i Løvens hule nogensinde': Løverne blæst bagover af nordjyske Jakob

Jakob Neua Nørgaard og hans virksomhedspartner Ann Rosenskjold landede en af de største investeringer i programmets historie.

(Foto: ASTRID DALUM © DR)

Det er med svedige håndflader og bankende hjerte, at Jakob Neua Nørgaard træder ned ad trappen og ind i 'Løvens hule'.

Foran ham venter de fem "løver" med spændte blikke og lommerne fulde af mulige investeringer.

Sammen med makkeren Ann Rosenskjold begynder Jakob Neua Nørgaard sin salgstale. Håbet er, at en af løverne bider på og laver en investering i deres fælles virksomhed, den digitale ejendomsmægler Estaldo.

- Hvad hedder du til efternavn?, spørger investor Jesper Buch pludselig og peger på Jakob Neua Nørgaard.

Svaret bliver mødt med et skælmsk smil fra Jesper Buch, der vidner om, at noget er faldet på plads hos ham og de andre løver.

- Så fik jeg placeret dig, lyder det fra erhvervsmanden Jacob Risgaard, ligesom efternavnet Neua Nørgaard også lader til at vække genklang hos de andre løver.

Og det er der en grund til. Det er nemlig ikke første gang, at Jakob Neua Nørgaard har formået at bygge sin egen virksomhed op fra bunden.

Faktisk er den 41-årige nordjyde dét, man vil kalde en serieiværksætter, og han har allerede flere succesfulde virksomheder på cv'et - noget, der da også får Jesper Buch til at udråbe ham som den "største iværksætterstjerne, der nogensinde har medvirket i programmet".

Skrev om babes og gadgets på nettet

Det var omkring årtusindeskiftet, da Jakob Neua Nørgaard var cirka 18 år, at kimen til den fremtidige karriere som serieiværksætter blev lagt.

Dengang arbejdede han i køkkenet på den lokale McDonald's, hvor han stegte bøffer og samlede burgere, men en dag fik han et opkald, der hurtigt rev hans tanker væk fra fritter og friture.

I telefonen var én af Jakob Neua Nørgaards venner, der netop var vendt hjem fra et ophold i USA. Dér, på den anden side af Atlanten, havde kammeraten fået et nærgående kendskab til tidens store dille, internettet, der så småt også havde gjort sit indtog i de danske hjem.

Nu havde han fået en idé om at skabe et onlinemagasin for mænd. Bladet M! var allerede en kioskbasker og solgte tusindvis af eksemplarer hver måned, og idéen var groft sagt at gøre alt det, M! gjorde - bare på internettet.

Jakob Neua Nørgaard kunne lide, hvad han hørte, og kort efter sluttede han sig til sin ven og en tredje kammerat, der sammen havde stiftet onlinemagasinet Connery.

- Der var ingen af os, der var journalister, men vi prøvede os bare frem og skrev nogle artikler i stil med dem, vi selv synes var sjove at læse i M!, husker Jakob Neua Nørgaard og fortsætter:

- For en 19-årig dreng, der pludselig fik lov til at anmelde biler, skrive om gadgets, lave diskoteksanmeldelser og interviewe "Månedens Babe", var det en ret crazy tid.

Jakob Neua Nørgaard bor i Aalborg sammen med sin kone og to børn. - Min kone har været en kæmpe støtte i hele den her rejse, og uden hende ved jeg ikke, hvor jeg ville være i dag. Hun har virkelig trukket et stort læs, særligt på familiefronten. (Foto: ASTRID DALUM © DR)

Ved siden af Connery, der i øvrigt stadig findes den dag i dag, og som faktisk senere endte med at opkøbe konkurrenten M!, startede Jakob Neua Nørgaard senere et mediebureau, der designede hjemmesider og lavede reklamer og kampagner for blandt andet radiokanalen Radio 100.

Nogle år senere udvidede hans også cv'et med en digital solbrille-shop og begyndte at importere billige designerbriller fra Italien.

- Der var fart på i de år, husker Jakob Neua Nørgaard, der i en periode selv måtte bukke under for det store arbejdspres, da han gik ned med svær stress.

- På det tidspunkt havde jeg nærmest tre job på éngang, og en dag knækkede filmen for mig. Jeg sad i min bil og var på vej på til kontoret, der lå inde ved Rådhuspladsen i København, da jeg pludselig tog mig selv i at køre over for rødt i et kæmpe kryds. Og da jeg efterfølgende kiggede mig omkring, opdagede jeg, at jeg pludselig var havnet ude på Amager, uden jeg anede, hvordan jeg var endt dér.

- Jeg havde alle tegn på stress, men havde ignoreret dem alle sammen alt for længe, og pludselig kunne jeg bare ikke fungere ordentligt længere. Jeg endte med at være syg i tre måneder, hvor jeg ikke lavede andet end at stå op og kigge ind i en væg. Der lærte jeg, at man nogle gange er nødt til at trække vejret.

Med sådan en oplevelse i bagagen kan det måske være svært at forstå, hvorfor iværksættergenet fortsat trækker i Jakob Neua Nørgaard, men svaret er, at han simpelthen ikke kan lade være.

- Jeg har altid elsket den udfordring, der ligger i at få en idé og se, om man kan få det til at fungere i praksis. Kan vi tage noget fra bunden, få det til at fungere og rent faktisk lykkes med det?

- Det er den trang til at skabe noget og se det vokse, der driver mig. Og den følelse er bare svær at finde i et andet, mere normalt job.

Estaldo har til huse i Aalborg, hvor firmaets udviklere og ti ejendomsmæglere arbejder sammen under samme tag. (Foto: ASTRID DALUM © DR)

Skabte millionsucces - og trak så stikket

I 2011 søsatte Jakob Neua Nørgaard så sin hidtil største succes.

Året forinden var danskernes tegnebøger og skrivebordsskuffer blevet fyldt op med små, hvide papkort, da den offentlige login-løsning NemID blev lanceret, og dét blev afsættet for Jakob Neua Nørgaards nye virksomhed Penneo, der gjorde det muligt at underskrive digitale dokumenter med koderne fra det lille papkort.

Den digitale signatur blev en enorm succes, og mens Penneo voksede, gjorde Jakob Neua Nørgaards timer ved skrivebordet det samme.

Som medejer og stifter af en virksomhed i rygende udvikling var der nok at se til, og med tiden begyndte det hårde arbejde og de lange dage på kontoret i København at slide på både Jakob Neua Nørgaard og forholdet til hans kone og to små børn.

Hver dag stod han op tidligt morgen for at nå det første fly fra hjembyen Aalborg til hovedstaden og landede først hjemme igen længe efter spisetid. Når børnene var lagt i seng, fortsatte han ofte med at arbejde til langt ud på natten.

- Jeg var på arbejde 24 timer i døgnet, og selv når jeg var hjemme, var jeg ikke til stede. Det var virkelig hårdt for min familie, fortæller Jakob Neua Nørgaard og fremhæver én oplevelse, der for alvor fik ham til at sætte spørgsmålstegn ved måden, han levede sit liv på.

- Jeg havde en dreng, som lige pludselig var blevet tre år. Jeg sad og kiggede på ham og tænkte: "Jamen, du er jo lige blevet født" - men han var altså tre år. Det var en skræmmende oplevelse.

- Dér nåede jeg et punkt, hvor jeg kunne mærke, at hvis jeg ikke ændrede kurs, så ville enten jeg eller min familie gå i stykker. Jeg var nødt til at trække stikket.

Så det gjorde han.

I 2017 trådte Jakob Neua Nørgaard ud af den millionforretning, han de seneste seks år havde været med til at bygge op fra bunden - og som i dag også er grunden til, at løverne i 'Løvens hule' udmærket ved, hvem der gemmer sig bag efternavnet Neua Nørgaard.

Selvom Jakob Neua Nørgaard har fået succes med sine virksomheder, har han også mærket bagsiden af iværksætter-medaljen. I 2011 gik han ned med stress og var syg i tre måneder, hvor han med egne ord "ikke lavede andet end at kigge ind i en væg". I dag prøver han at passe bedre på både sig selv og sine medarbejdere og husker dem ofte på, at de også skal holde fri en gang imellem. (Foto: ASTRID DALUM © DR)

I dag har Jakob Neua Nørgaard stadig en del aktier i Penneo. Aktier, som ved et salg sandsynligvis kunne sikre, at han aldrig behøver arbejde igen.

Et liv uden arbejde lyder nok attraktivt for de fleste, men ikke for Jakob Neua Nørgaard.

- Kunne jeg sælge alle mine aktier og så ikke lave noget resten af livet? Ja, det kunne jeg nok godt, men jeg tror ikke, jeg ville være lykkelig i det. Jeg tror, man går i stå, hvis man ikke arbejder, siger han og fortsætter:

- Der er er mange, der går på arbejde og så glæder sig til weekenden eller den næste ferie. Men jeg har det nærmest lige omvendt. Jeg glæder mig faktisk til at komme på kontoret, og jeg elsker at arbejde. Så jeg tror ikke, jeg ville kunne trække stikket og bare læne mig tilbage. Det ville gøre mig alt for rastløs.

Fik historisk stor investering i 'Løvens hule'

Det er netop derfor, at Jakob Neua Nørgaard i 2018 kastede sig ud i et nyt iværksætter-eventyr, da han mødte ejendomsmægler Ann Rosenskjold.

Sammen fik de idéen til en digital ejendomsmægler-platform, og i januar 2020 søsatte de virksomheden Estaldo. En digital ejendomsmægler, der klarer kundernes hussalg over nettet, så længe de selv står for at vise deres bolig frem for potentielle købere.

Det første år blev der, trods en noget turbulent start med corona og lockdowns, solgt 63 ejendomme gennem firmaet. Sidste år steg det til 236 solgte ejendomme, og målet for 2022 er, at firmaet skal lukke 700 handler, inden året er omme.

Og dét skal investor og erhvervsmand Jan Lehrmann hjælpe dem med.

Efter flere skyhøje bud fra løverne, der alle var imponerede over Jakob Neua Nørgaard og Ann Rosenskjolds nytænkning af ejendomsmæglermarkedet, endte makkerparret nemlig med at takke ja til en investering fra Jan Lehrmann på 2,75 millioner kroner for ti procent af virksomheden.

Selvom værdiansættelsen på firmaet - 27,5 millioner - med dén investering var noget lavere end de 33,33 millioner, Jakob Neua Nørgaard og Ann Rosenskjold selv havde lagt ud med, så er Jan Lehrmanns investering stadig én af de største i 'Løvens hules' historie.

- Det er jo helt vildt. Det er vi sindssygt glade for, fortæller Jakob Neua Nørgaard og forklarer, at han naturligvis stillede op i 'Løvens hule' for at hente en ny investering, men at det primære mål var at få nye kompetencer ind i virksomheden, som kan hjælpe dem med at nå deres mål.

Jakob Neua Nørgaard mødte sin samarbejdspartner Ann Rosenskjold i 2018, og i 2020 søsatte de sammen virksomheden Estaldo. Målsætningen for 2022 er, at virksomheden skal sælge 700 boliger. (Foto: ASTRID DALUM © DR)

Og mål, dem er dér nok af hos Jakob Neua Nørgaard og Ann Rosenskjold.

For selvom forventningen er, at Estaldo vil give underskud i de kommende år, forventer makkerparret, at firmaet samtidig vil øge sin omsætning markant.

- Forretningen udvikler sig rigtig, rigtig godt. Vi har ansat fire nye ejendomsmæglere siden optagelserne, og vi kan se på tallene, at vi har travlt, og at vores mæglere sælger flere og flere boliger, fortæller Ann Rosenskjold, der selv er uddannet ejendomsmægler, inden Jakob Neua Nørgaard fortsætter:

- På den lange bane har vi et mål om, at vi om nogle år skal være blandt de tre største ejendomsmæglerkæder i Danmark, og så er vores plan, at vi inden for de næste 12 måneder skal starte op i udlandet, formentlig i Holland. Det er en stor mundfuld, men vi tror på, at det kan lade sig gøre.

Men selvom han drømmer om at overtage ejendomsmæglermarkedet og se sin nye virksomhed vokse, har Jakob Neua Nørgaard også et andet - og lidt mere beskedent - mål for fremtiden:

- Jeg har en datter på 12 år, som har været på én udlandsrejse i sit liv, fordi der ikke har været tid til mere, og vi har prioriteret vores penge anderledes. Men nu drømmer jeg om at tage ud og rejse med hende og resten af familien og opleve en helt masse sammen, siger han og tilføjer med et grin:

- Der er jo ikke længe til, at hun bliver teenager og bliver træt af os andre, så jeg må slå til, mens hun stadig gider den slags.

Jakob Neua Nørgaard husker optagelserne til 'Løvens hule' som nervepirrende. - Vi havde øvet os meget op til, men jeg tror, vi begge var meget nervøse, da vi gik ind til løverne. Man er jo bange for, at klappen går ned eller de spørger efter nogle tal, som du pludselig har glemt. Der er mange ting, man pludselig forestiller sig, kan gå galt, fortæller han. (Foto: ASTRID DALUM © DR)