Dengang kronprinsen overtog P3: Det var en vild dag

I 1995 var kronprins Frederik radiovært for en dag, og det blev et program fyldt med rock og en mulighed for at se en helt ny side af kronprinsen.

Radioværten Alex Nyborg Madsen gjorde sig noget af et scoop, som han selv beskriver det, da det i vinteren 1995 lykkedes ham at overtale kronprins Frederik til at gæste sit P3-program 'Maskinen'.

- Det var en vild dag. På det tidspunkt tror jeg ikke engang, at dronning Margrethe havde været i radiohuset, så det var det første kongelige besøg, men det var også første gang, at kronprinsen sprang ud som sig selv, fortæller Alex Nyborg Madsen begejstret om oplevelsen.

Det var gennem fællesinteressen for rockgruppen 'Led Zeppelin', at radioværten og kronprinsen mødte hinanden. Alex Nyborg Madsen var, og er stadig, nemlig forsanger i 'Led Zeppelin Jam', som kronprinsen flere gange så optræde.

- Jeg kan huske, at første gang jeg mødte ham, spurgte han mig: 'Hvorfor spiller I kun numre fra de første fire plader?' Og så tænkte jeg: 'Okay, det er en musiknørd, som kender til numrene', lyder det fra en imponeret Alex Nyborg Madsen.

0:00

Radiovært for én dag

Kronprinsens nysgerrighed og viden om musik satte sig fast i Alex Nyborg Madsen, der over flere gange foreslog kronprinsen, at han skulle gæste radioprogrammet.

- Han havde lært en del musik at kende, mens han studerede i USA, så jeg vidste, at hans smag var anderledes, og at han havde en bevidst musiksmag. Han var ikke bare passiv musiklytter. Der var en tanke bag.

Humøret var højt, da kronprins Frederik gæstede Alex Nyborg Madsens radioprogram på P3 'Maskinen'. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

- Så jeg sagde til ham, at det kunne være fedt at lave et radioprogram med ham, og til sidst havde jeg prikket så meget til ham, at han sagde: 'Det gør vi sgu', fortæller Alex Nyborg Madsen med et stort smil på læben.

0:00

For første gang nogensinde skulle et medlem af kongefamilien medvirke i et radioprogram. Det blev et afslappet program, hvor vært og gæstevært hurtigt blev enige om at være dus.

- Frederik havde sagt på forhånd, at han ikke ville have, at det skulle være alt for stift. Vi ville begge to gerne have, at det skulle være afslappet og hyggeligt, så han lagde ud med at spørge, om vi ikke skulle være dus. Det er det første, han siger i udsendelsen, fortæller Alex Nyborg Madsen og fortsætter:

- Men det var vildt, for det kom til at præge resten af min karriere, som blev vendt helt på hovedet. Der var så meget interesse omkring det og alle medier var til stede, og havde det på forsiden dagen efter.

0:00

Kongelig og kontroversiel

Formålet med programmet var at undersøge, hvilken musik kronprins Frederik satte på, når han var derhjemme. Og eftersom året var 1995, havde kronprinsen taget en lang række plader med hjemmefra.

Blandt mange numre blev både sange af 'The Beatles', David Bowie og selvfølgelig 'Led Zeppelin' spillet. Der var dog ét nummer, kronprinsen havde valgt, som Alex Nyborg Madsen måtte sige nej til.

Kronprinsen havde nemlig valgt et nummer af hiphop-gruppen 'N.W.A' (Niggaz Wit Attitudes), der hedder ’Just Dont Bite It’ og handler om oralsex.

0:00

- Han havde ikke tænkt over, hvad den handlede om, han kunne bare godt lide N.W.A. og nummeret. Så det var ikke for min skyld, at jeg bad ham finde et andet nummer - det var for hans egen skyld, griner Alex Nyborg Madsen og fortsætter:

- Med denne her udsendelse kom folk til at få nogle nuancer af kronprinsen, som de ikke havde haft før, og jeg var bange for, at hvis vi havde valgt den sang, ville det være noget, der kunne komme til at forfølge ham.

Kronprins Frederik som gæste-DJ hos Alex Nyborg Madsen i P3-programmet 'Maskinen' i 1995. (Foto: Jørgen jessen © Scanpix)

Men Alex Nyborg Madsen er dog ikke i tvivl om, hvad han tydeligst husker fra mødet for 23 år siden:

- Han var sød og imødekommende, og han havde taget et bevidst valg. Både det at være dus, men også det at sige ja til noget, hvor han kommer til at træde ud af, hvordan man normalt ser ham. Og det var helt vildt fedt.

Og kronprinsens medvirken i radioprogrammet er tydeligvis noget, han selv har været glad for. På søndag gentager Alex Nyborg Madsen og kronprins Frederik nemlig succesen til en genforening, når P4 sender ’Kronprinsen på P4’ fra kl. 10-12.

0:00

I artiklen er et udpluk af de sange, kronprinsen havde valgt at tage med i radioprogrammet. Du kan høre hele udsendelsen, hvor kronprinsen gæster 'Maskinen' i 1995, og alle de sange kronprinsen havde valgt, her.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk