Dennis Ritter: Der er brug for homo-forbilleder i fodboldverdenen

Hvis flere unge fodboldspillere skal turde leve åbent med deres seksualitet, er der brug for nogen at spejle sig i, siger sportskommentator.

Dennis Ritter er kendt som sportskommentator, de seneste år især som kommentator på Tour de France på TV2. Det var ikke let for ham at springe ud som homoseksuel i dén verden. (Foto: © NILS MEILVANG, Scanpix)

Om 15-20 år vil vi ikke synes, det er noget særligt, hvis en topfodboldspiller siger, at han lever sammen med en anden mand.

Det forudser sportsjournalist Dennis Ritter, der selv er gift og bor sammen med en mand.

Men sådan er det ikke i dag, hvor der stort set ikke er nogen mandlige topfodboldspillere på verdensplan, der er sprunget ud som bøsse.

Det er især manglen på rollemodeller, der gør det svært for unge homoseksuelle fodboldspillere at komme ud af skabet i en verden, der har ry for at være machoagtig og homofobisk, mener Dennis Ritter.

- Alt, hvad der er usikkerhed og nervøsitet og tvivl og sådan noget, det er man skeptisk over for, siger han i P1-programmet 'Den første bøsse på banen'.

Programmet har sat sig for at undersøge, hvordan det kan være, at andelen af homoseksuelle mænd i topfodbold slet ikke matcher den andel, der er i befolkningen generelt.

- Hvis den første meldte sig på banen og sprang ud, så er jeg sikker på, at andre ville følge efter. Jeg tror, det vil ændre meget. Vi har virkeligt behov for, at nogen tør tage det skridt, siger han.

Frygtede reaktioner fra fans

Dennis Ritter erkendte først sent, at han var til mænd og sprang først ud, da han havde passeret 30.

Et ugeblad havde opsnappet, at han havde købt lejlighed med sin kæreste Morten, og han blev hurtigt klar over, at han nok ikke længere ville kunne bevare sin hemmelighed.

Som offentligt kendt person i sportens verden var han dog bange for, at det ville blive ubehageligt for ham, enten når han stod og interviewede i omklædningsrum med halvnøgne mænd omkring sig, eller når han stod på et fyldt stadion og interviewede på sidelinjen.

- Jeg frygtede helt konkret, at der lige pludselig var en hel tribune, der gav sig til at råbe et eller andet ikke særligt behageligt ad mig og om mig, siger han.

Thure Lindhardt som forbillede

Men det var især manglen på forbilleder, der gjorde det svært. For han syntes ikke, at de bøsser han så offentligt, var som ham selv. Og hvis alle var som det stereotype billede på en bøsse, som var det eneste, han så, frygtede han at blive den mest ensomme person i verden.

Først da han begyndte at se skuespillere og journalister, som han bedre kunne identificere sig med, faldt han til ro.

- Der er jo faktisk mange homoseksuelle, der var lige som mig, som kan have de samme interesser som mig og går i den samme type tøj og alt muligt.

- Så forsvandt mine fordomme virkelig som dug for solen, og jeg konkluderede, at jeg ikke nødvendigvis blev ensom.

Over for sine forældre brugte han skuespilleren Thure Lindhardt som en slags rambuk, der skulle få dem til at forstå sandheden om deres søns livsvalg.

Men takket være en serie som den norske 'Skam' vil mange unge fyre i dag have lettere ved at finde forbilleder, tænker han. Serien rørte ham meget, fordi den mindede ham om ham selv.

- Helt almindelige cool gutter, som lever helt almindelige liv med de andre cool gutter, og som så finder ud af, at de er interesserede i hinanden som mere end bare venner.

- Havde den bare været der dengang, så havde det været nemmere for mig.

Livet er nemmere som udsprunget

Selv om det var en skræmmende oplevelse at skulle stå frem, så er Dennis Ritter i dag glad for, at han er sprunget ud.

Nu behøver han ikke længere at gå og forstille sig og passe på, hvordan han formulerer sig.

- Mit liv er blevet meget nemmere. Tænk hvis jeg stadig den dag i dag skulle gå rundt og gemme på den hemmelighed. Det ville ikke have været sjovt.

Men hvis det havde været fodbold, der var hans levevej, er han ikke sikker på, at han ville have turdet, når der ingen rollemodeller er. Derfor er det så vigtigt, at den første springer ud i dansk topfodbold – eller i håndbold eller cykling, for den sags skyld.

- Så er der andre, der kan spejle sig. Unge homoseksuelle, som kan se, at ”nåh, ham dér er lige som mig, så tør jeg godt”.