Derfor kan amerikanerne se Oscar-favorit tre måneder før os

Det er helt efter planen, når oscarnominerede film som 'La La Land' får sen dansk premiere, lyder det fra to filmfolk.

Musicalen 'La La Land' er storfavorit ved årets Oscarshow, hvor den er nomineret til 14 Oscars. Men hvorfor skal vi vente så længe på at se den i biografen her i Danmark? (© Nordisk Film)

10 uger og 6 dage.

Ja, når ’La La Land’ får dansk biografpremiere 23. februar, er det henved tre måneder siden, Oscarfavoritten landede i de amerikanske biografer.

Undervejs er den farveladeglade musical strøget til tops hos anmeldere, publikum og ikke mindst vinterens mange vanlige awardshows, der kulminerer med Oscarshowet natten til mandag.

Her er ’La La Land’

nomineret
til hele 14 af de gyldne statuetter.

Men hvorfor må danskerne vente med at se 'La La Land', når man for længst har droppet de tunge filmruller til fordel for digitale filer og kortet transporttiden?

Simpelthen af ren spekulation.

- Det har været rigtig smart at vente

Ifølge direktør i Nordisk Film Distribution, Jan Lehmann, har man netop valgt at holde filmens danske premiere stangen for at høste nok

omtale
.

Og det fortryder Nordisk Film Distribution ikke.

- Det har været rigtig smart at vente. 'La La Land' har efterhånden fået så meget

omtale
, at den næsten bliver en sikker succes ved de danske billetluger, siger Jan Lehmann.

Direktøren nævner Oscar-showet som overvejende årsag til den sene danske premiere.

- Danskerne er mere eller mindre ligeglade med filmfestivalerne i Berlin og

Cannes
, men Oscar-showet er et godt argument. Det bliver så bare bedre, når man også ser på mængden af roser, filmen indtil videre har fået fra
medier
og publikum, siger Jan Lehmann.

Oscar giver filmene ekstra omtale

'La La Land' er ikke den eneste film, amerikanerne har kunnet se længe før os.

Også 'Arrival' og 'Moonlight', der ligeledes kandiderer til årets bedste film ved årets Oscar-show, havde amerikansk premiere en til to måneder, før filmene strøg hen over de danske biograflærreder.

Det er ikke kun 'La La Land', danskerne har skulle vente på. Også amerikanske 'Moonlight' har været længe undervejs. (© Camera Film)

Formand for Danske Biografer, Kim Pedersen, kalder de sene danske premierer "en strategisk beslutning":

- Man sigter efter at ramme det tidspunkt, hvor der er størst sandsynlighed for, at flest mennesker har hørt om filmen, siger Kim Pedersen.

Når det gælder Oscar-film, kalder både Kim Pedersen og Jan Lehmann den lange afstand mellem amerikansk og dansk biografpremiere "helt almindelig".

Samme premiere med undtagelser

Ræset mod en gylden statuette begynder nemlig allerede små seks måneder før den store finale 26. februar.

- Langt de fleste film, man har forventninger til bliver

nominerede
, får premiere allerede fra september i USA. Hvis ikke de får premiere inden udgangen af året, kan de nemlig ikke blive indstillet til en Oscar, siger Kim Pedersen, men:

- Ellers venter man meget sjældent. I dag har næsten alle store film premiere samme dag verden over, simpelthen for at undgå pirateri, siger Jan Lehmann og nævner sidste års blockbuster 'Star Wars: Rogue One' som eksempel på en film med samme amerikanske og danske premieredato.

'La La land' har dansk biografpremiere i morgen. Se traileren HER.

Facebook
Twitter