Derfor ligner nutiden ikke 'Tilbage til Fremtiden'

Verdenshistorien har været fyldt med vilde drømme og forestillinger om fremtiden. Nogle holder stik, mens andre tager fejl. Jo mere specifikt vi gætter, jo oftere tager vi fejl, siger ekspert.

Marty McFly med sit ikoniske hooverboard i triologiens anden film. (© Universal)

Datoen 21. oktober 2015 har været længe ventet af mange mennesker verden over.

Her skulle vi ifølge filmen ’Tilbage til Fremtiden II’ have opnået sindsoprivende teknologi som hoverboards og flyvende biler.

Til manges store skuffelse har vi ingen af delene i dag, og både eksperter og popkultur har historisk været rigtigt dårlige til at forudsige fremtiden.

- Mange fremtidsforudsigelser går galt i byen, når folk har deres brancher lidt for tæt på kroppen, fortæller fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen fra Institut for Fremtidsforskning og fortsætter:

- Chaplin og Warner Bros-bosserne troede f. eks ikke på, at film med tale havde en fremtid, de troede fuldt og fast på stumfilmen.

De store træk er ofte lettere

De bedste fremtidsforudsigelser har vist sig at være dem, der forholder sig til de store træk i udviklingen.

- Edison forudså i 1900-tallet, at man i fremtiden ville have en dims, som kunne indeholde tusindvis af bøger, han forestillede sig den mekanisk og lavet af tyndt metal. Han forudså ikke, at teknologien ville blive digital, men i de store træk, fik han ret.

At 'Tilbage til Fremtidens' hoverboards og flyvende biler ikke er blevet til virkelighed endnu, som filmen ellers forudså, overasker ikke fremtidsforskeren.

- Fiktionen beskæftiger sig med den fremtid, vi drømmer om. Altså den allermest spændende udgave af fremtiden. Ikke den fremtid der er realistisk, fortæller Klaus Æ. Mogensen.

Kan advare os om fremtiden

Selvom fremtidsforudsigelser er behæftet med usikkerheder, kan de stadig spille en vigtig rolle i udviklingen af vores samfund.

Et eksempel på dette er Georg Orwells klassiske dystopi 1984, som forestillede sig et overvågningssamfund uden lige.

- Fremtidsforudsigelserne kan inspirere virkeligheden, men de kan også advare i mod den, siger fremtidsforsker Klaus Æ. Mogensen og fortsætter:

- Romanen 1984 er et eksempel på en fremtidsforudsigelse, der har fået folk til at råbe ’Big Brother,’ hver gang overvågningen i den virkelige verden er taget til.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk