Det bliver (næsten) en nordisk fuldtræffer i Eurovision-finalen

Danmark er det eneste nordiske land, der ikke er med i lørdagens Eurovision-finale.

Sveriges Cornelia Jakobs gik – helt som ventet – videre til lørdagens finale. (Foto: Nathan Reinds © EBU)

På lørdag kulminerer verdens største musikkonkurrence, når finalen i Eurovision Song Contest 2022 løber af stablen i den italienske storby Torino.

Og der er grund til at kippe med alle de nordiske korsflag, når finalen bliver sendt. Eller, næsten dem alle.

For mens både Sverige, Norge, Island og Finland har klaret skærene videre fra de to indledende semifinaler, er Danmark som det eneste nordiske land for andet år i træk ikke med i lørdagens finale.

Det står klart, efter anden semifinale blev afgjort torsdag aften. Her gik blandt andet den svenske storfavorit Cornelia Jakobs videre til finalen, hvor hun vil få selskab af det finske band The Rasmus.

- Det er forhåbentlig tankevækkende for dem, der udvælger sangene til Dansk Melodi Grand Prix, lyder det fra Simon Falk, der er journalist på fanmediet Good Evening Europe og til stede til Eurovision i Torino.

- Og uanset hvordan man vender og drejer det, så betyder det jo, at Danmark ikke gør det godt nok. Reddi gjorde alt, hvad de kunne i deres semifinale, men de sange, der er med i Dansk Melodi Grand Prix, falder simpelthen bare ikke i Europas smag.

DR's Grand Prix-boss, Erik Struve Hansen, der er programansvarlig for Eurovision og Dansk Melodi Grand Prix, sagde tirsdag, at det var "skide ærgerligt", at Danmark ikke var videre i finalen, og at man som altid tager resultatet til eftertanke, men fastholdt, at man havde sendt den rigtige sang til Torino.

Maltas Emma Muscat deltog i anden semifinale med den delvist danskskrevne 'I Am What I Am'. Den gik ikke videre til finalen. (Foto: Corinne Cumming © EBU)

Det er DR's tidligere Eurovision-kommentator Ole Tøpholm enig i:

- Set med danske øjne er det værd at glæde sig over, at alle andre nordiske lande har formået at kvalificere sig til finalen. Det vidner om stor musikalsk kvalitet fra vores del af Europa, lyder det fra Ole Tøpholm.

- Men så gør det også ekstra ondt, når Danmark mangler; det må man bare sige. Det skal der evalueres på, tænker jeg. Men set ud fra de danske seeres synspunkt, så bliver det stadig interessant at følge finalen, fordi de nordiske finalesange er virkelig bredt favnende.

- Der er alt fra islandsk country over finsk rock til en norsk gimmicksang og et musikalsk mesterværk fra Sverige med i finalen.

Se svenske Cornelia Jakobs synge på Eurovision-scenen her:

Mange mandlige ballader videre til finalen

Udover det manglende dannebrog i Eurovision-finalen bider Simon Falk mærke i, at især de mandlige ballader har klaret sig godt i årets Eurovision-felt.

Således var hele fire af de ti finalister i torsdagens semifinale ballader fremført af mænd.

- Jeg tror, der er rigtig mange juryer, der kigger efter noget autenticitet og nogle gode sangpræstationer, mens de numre, der bliver for gimmickagtige eller for meget lagkage med lagkage på, de kommer bare ikke videre.

- De ti finalister fra torsdagens finale tyder i hvert fald på, at juryerne, der afgør halvdelen af det samlede resultat, har skubbet nogle bidrag i finalen, der ifølge bookmakerne lå temmelig meget på vippen inden showet.

Trods Danmarks exit i tirsdagens semifinale er der fortsat et lille drys Dannevang at finde i lørdagens finale. Årets bidrag fra Aserbajdsjan er nemlig både skrevet og instrueret af danskere, ligesom sangeren Nadir Rustamli får selskab af en dansk danser på scenen. (Foto: Nathan Reinds © DR)

Nu gælder det så lørdagens finale, hvor i alt 25 lande skal kæmpe om sejren. Her ligger Ukraines Kalush Orchestra lunt i svinget til at vinde hele konkurrencen. Ole Tøpholm sætter dog sin lid til, at fagjuryerne kan være med til at skabe spænding om finaleresultatet:

- Jeg håber, de vil lægge følelserne på hylden og lytte efter musikken, de gode sangstemmer og de flotte shows. Det tror jeg på kan skabe spænding i afstemningen i finalen.

Aftenens finalepladser gik til:

  • Finland

  • Serbien

  • Aserbajdsjan

  • Australien

  • Estland

  • Rumænien

  • Polen

  • Belgien

  • Sverige

  • Tjekkiet

Du kan se finalen i Eurovision Song Contest 2022 på lørdag klokken 21 på DRTV og DR1.